Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelarna bakom succén: ”Är allsvenskans bästa”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Den starka defensiven är ett av AIK:s signum. I år har serieledarna bara släppt in 13 mål och mycket talar för att man slår siffran från guldåret 2009.

Då hyllar AIK-spelarna Oscar Linnérs målvaktsspel.

– Jag hör en röst bakom mig som jag inte gjorde tidigare, säger Per Karlsson.

– Han är allsvenskans bästa, säger Daniel Sundgren.

Det är inte ofta AIK släpper in mål i allsvenskan. I skrivande stund har serieledarna släppt in 13 mål efter 24 spelade omgångar, vilket är minst av alla lag i serien.

Därefter kommer IFK Norrköping på 21 insläppta mål.

När AIK vann SM-guld 2009 släppte "Gnaget" in 20 mål och därmed har Rikard Norlings lagbygge goda chanser att slå siffran från guldåret.

 

FÅ BÄST KOLL: Följ AIK Fotboll – direkt i Messenger 

"Det vi gör nu är mer genomtänkt"

När man talar med spelarna ute på Karlberg vad nyckeln har varit till lagets trygga defensiv sammanfattar AIK-rösterna det under tre punkter.

Laget tummar inte på något under träning.

Den kollektiva insatsen.

Oscar Linnérs utveckling.

Trotjänaren Per Karlsson förklarar:

– Jag kommer oftast tillbaka till kollektivet när jag svarar på den här frågan och vårt sätt att försvara över hela planen. Vi har satt väldigt mycket prestige i det och tummar inte på något. Som man tränar spelar man, säger "Pertan".

Ni har en bättre siffra i skrivande stund jämfört med 2009.

– Det är imponerande och det känns som att det vi gör nu är mer genomtänkt, vad det gäller både försvar och anfall. Vi är duktiga för att vi tränar på det.

Linnér hyllas för sitt spel

Per Karlsson väljer även att lyfta fram Oscar Linnérs målvaktsspel under säsongen och den resa han gjort från i fjol till i dag.

– Det har blivit mycket bättre. Oscar har alltid varit en bra bollstoppare, men i år har han utvecklat sitt spel i straffområdet, sin kommunikation och beslutstagandet. Det kanske man inte har som ung målvakt alltid. Det han gör nu är att jag hör honom mer. Jag hör en röst bakom mig som pratar, som jag inte gjorde tidigare. Det är sånt som ger mig en trygghet, även om jag är erfaren. Det är den stora skillnaden, han tar mer ansvar i stället för att bara vara en bra målvakt, säger Karlsson.

Oscar Linnér tycker att han växt som målvakt den här säsongen.

– Jag tar den plats i den mån det gynnar mina backar och i övrigt tar jag plats i den dagliga verksamheten. Jag berättar hur jag vill ha det och vice versa. Tar man inte plats i vardagen hittar man inte samspelet med försvararna, förklarar Linnér.

Foto: THERESE BACK / THERESE BACK/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

 

"Han är allsvenskans bästa"

Rikard Norling ser en mer beslutsam målvakt framför sig.

– Han har utvecklats jättemycket men har mycket kvar fortsatt. Han har precis passerat halvvägs av vad han har potential att utveckla. Det som är kul är att det händer saker. Han är tydlig i det han gör och mer bestämd, säger tränaren och fortsätter.

– I min värld, som lever med honom och som vet om kravbilden, så har han mycket kvar att göra. Men han har den höjden i sig och måste fortsätta jobba stenhårt.

Daniel Sundgren tycker att AIK har allsvenskans bästa målvakt.

– För tillfället är han det. Kolla antalet nollor han har och hur bra han gör det i U21. Vi har en väldigt bra målvakt.

 

LÄS MER: Följ allsvenskan här – mål, highlights och direktrapport