Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Som när vi sparkade den andra tränaren”

Henok Goitom var framme vid AIK-sektionen.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Mikael Lustig, AIK.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

AIK:s säsong har innehållit ett tränarbyte och en tung sorti i Europa. 

Frustrationen var även påtaglig efter poängtappet mot Sirius.

Efter matchen var delar av laget framme och pratade med supportrarna på plats.

– När vi vunnit matcher har det känts som att vi flyger och nästa vecka är det kaos, säger Mikael Lustig.

AIK hade ingen vidare munter kväll på Studenternas i Uppsala.

I stället för att ta över tredjeplatsen och få med sig tre poäng från mötet med Sirius blev det bara en.

Detta sedan Sotirios Papagiannopoulos blivit poängräddare med kvarten kvar.

Därmed har AIK, i och med de föregående poängtappen (2–0 mot Varberg och 1–1 mot Degerfors), nu tre tunga matcher i rad.

– Analyserar vi våra två sista matcher så är det alldeles för dåligt att vi inte får med oss sex poäng, säger Sebastian Larsson.

– Det är tufft. Vi har två matcher nu som vi styr och ställer, så åker vi dit på fasta situationer. Som lag har vi onekligen inte hanterat det bra.

Varför vinner ni inte någon av dessa matcher?

– När man blandar alla matcher så är det en sanning som kanske inte stämmer. I dessa tre matcher är vi mycket bättre i dag, säger tränaren Henok Goitom.

Pratade med supportrarna efter poängtappet

Han fortsätter:

– Första halvlek mot Degerfors var bra, den andra var sämre. Mot Varberg var det bara dåligt. Alla tre matcher ger inte samma bild, med det sagt, vi måste vinna sådana här matcher om vi vill vara där uppe.

Det är ett tydligt skikt i tabellen, ni riskerar att distansera er från toppen. Vad innebär det om ni missar topp tre?

– Vi har krav på att vinna matcher. Vi vill vinna matcher för att inte distansera oss från topp tre.

Du var framme hos fansen?

– Jag förstår dem utifrån tabellraden och motstånden vi mött, men i dag var det bra. Problemet kan vara att man tar med sig historia in i nya matcher, i dag var det dock bra. Det gäller att hitta en balans mot kravställningen.

Lagkaptenen Sebastian Larsson var även han framme och pratade med supportrarna som tagit sig till Uppsala.

– Jag förstår frustrationen, det är frustration hos oss också. Vi har inte tagit poängen vi själv vill, supportarna är här och stöttar oss och vi lyckas inte ge dom tre poäng som vi vill.

”Har känts som att vi flyger – nästa vecka är det kaos”

Mikael Lustig fyller i:

– Det är resultatet som gäller, dom bryr sig inte hur det ser ut. Vi känner att vi haft häng och dom andra tappade poäng denna omgång. Så fungerar supportrar. Jag tror inte dom står där och försöker tänka både en och två gånger innan dom säger något, utan det är känslor. Det ska supportrar ha.

Resultaten som laget har i ryggen gör inte saken bättre om man frågar den tidigare landslagsförsvararen.

– Det är frustrerande. Vi var med om det förra året också, när vi behövde vinna för att rycka eller vara med i guldstriden, så gick vi på en mina. Så har det varit i år. Vi har gjort det bra mot topplagen, mot lagen vi ska slå har vi inte lyckats. Det får man vara ärlig med att säga. Möter vi Degerfors hemma vill vi vara överlägsna i 90 minuter, det vill sig inte. 

Hur mår AIK som klubb och lag?

– Det har varit en tunn linje. När vi vunnit matcher har det känts som att vi flyger och nästa vecka är det kaos. Det är väl lite så det har varit, inte bara det här året och i AIK, utan hos de flesta svenska klubbarna. Det är så det är. När vi kollar på spelschemat och vet att vi möter lag som vi ska vinna, men det slutar med att vi tar två poäng på tre matcher – då är det inte bra. 

”Ligger där vi låg när vi sparkade den andra tränaren”

Har ni fått önskad effekt av tränarbytet?

– Ni får bedöma våra resultat och om det är godkänt eller inte. Att vi ska vinna SM-guld som vissa har sagt, då är det absolut inte bra. Om det är ett steg framåt spelmässigt, det kan man absolut säga i vissa matcher. I andra matcher har det varit mindre bra, säger Lustig och fortsätter:

– Henok har varit väldigt tydlig med vissa grejer. I kväll visste vi exakt vad vi behövde göra, vi gör det till punkt och pricka, och vi möter ett lag som alltid gör det bra på hemmaplan. Vi var värda att vinna men fick bara en poäng. Åter till frågan - om det gett resultat? Jag vet inte. Vi ligger typ där vi låg när vi sparkade den andra tränaren.

AIK riskerar fortsatt, med sex omgångar kvar, att missa europaspel. Både Kalmar och Malmö är nu uppe på 41 poäng, precis som AIK. Detta bakom Hammarby, Häcken och Djurgården.

– Börjar vi inte vinna matcher så kommer vi inte närmare, men vinner vi så har vi chansen. Utifrån det så finns det en oro, sen är det sex matcher kvar. Vi har tre poäng till Europaplats, vinner vi inte matcherna så tar vi inte det, säger Sebastian Larsson.