Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Som beslutet är nu finns ingen möjlighet”

Sebastian Larsson, AIK.Foto: THERESE BACK / THERESE BACK/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Djurgårdens Jesper Karlström.Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Malmö FF:s Isac Kiese Thelin.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Folkhälsomyndigheten uppmanar svensk idrott att skjuta upp alla matcher och cuper.

Efter ett extrainsatt möte mellan Svensk Elitfotboll och fotbollförbundet står det klart att den allsvenska seriestarten och svenska cupen hänger i luften.

– Så som beslutet och riktlinjerna är nu så finns det inte möjlighet att spela då, säger tävlingschefen Anna Lögdberg.

Coronakrisen har stängt ned nästan all idrott i världen.

Men i Sverige har allsvenska fotbollslag kunnat träna, spela träningsmatcher och på de lägre serienivåerna har fotbollen fortsatt. De lag som har kunnat följa rekommendationen om att folksamlingar inte ska vara större än 50 personer har spelat vidare.

Men under onsdagen kom Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson med nya besked.

– När det gäller idrottsföreningar vill vi att folk ska kunna röra sig utomhus men undvika sociala kontakter i möjligaste mån. I sporter med mycket närkontakt måste man överväga om man ska bedriva det, säger han och fortsätter:

– Vi vill också att man skjuter upp tävlingsmatcher och cuper. 

Förbundets besked: ”Skarp rekommendation”

Riksidrottsförbundet rekommenderar idrottsrörelsen att följa Folkhälsomyndighetens råd om att inte spela några matcher.

– Det uppmanar jag alla idrottspersoner att följa. Det kan bli knepigt för dem som planerat matcher, men det är en samhällssolidaritetsfråga, säger ordföranden Björn Eriksson till TT. 

Svenska fotbollförbundet väljer att skicka samma uppmaning till samtliga föreningar i svensk fotboll.

– Vi har läst Folkhälsomyndighetens föreskrifter där det framgår att idrottsföreningar bör skjuta upp träningsmatcher, cuper och tävlingar. Det är den skarpa rekommendation vi har gått ut med till alla föreningar och förbund, säger chefsjuristen Anders Hübinette.

Så alla inplanerade tävlingsmatcher i lägre divisioner uppmanar ni att skjuta upp?

– Om det är så att man hade inplanerade matcher nu till helgen är vår rekommendation att man skjuter på dem. Det är helt i enlighet med den allmänna rekommendation som Folkhälsomyndigheten har kommit med i dag.

Rekommendationen är också att ”undvika närkontakt”. Hur ska alla fotbollsklubbar förhålla sig till det? 

– Det är klart att man ska läsa alla rekommendationer och riktlinjer från myndigheter. Om möjligt ska man välja andra övningar som inte innebär närkontakt och kroppskontakt. Det gäller att, utifrån egna förutsättningar, hitta en modell som håller sig till det här. Exakt hur var och en ska agera är svårt att säga. Man kanske får hjälpas åt klubbar emellan med övningar som innebär mindre kroppskontakt. Det är svårt för mig att ge några exakta råd.

Träningsmatcher för allsvenska klubbar ska också ställas in?

– Ja, det är det som står i Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Man bör skjuta upp alla träningsmatcher.

”Nu behöver vi se vilka alternativ vi har”

Under onsdagseftermiddagen har förbundets tävlingschef, Anna Lögdmark, suttit i ett extrainsatt möte med Svensk Elitfotboll för att diskutera de nya beskeden, som väcker stora frågetecken för den planerade allsvenska seriestarten i början av juni. Därtill är tanken att kunna spela flera cupmatcher i maj.

– Så som beslutet och riktlinjerna är nu så finns det inte möjlighet att spela som planerat. Samtidigt får vi ha respekt för att båda intresseorganisationerna behöver ha en dialog med sina klubbar, säger hon.

Hur realistiskt känns det att kunna spela svenska cupen i maj?

– Vi måste förhålla oss till de riktlinjer som ligger nu, och man vill hela tiden ha en förhoppning om att det ska gå. Inriktningen är att starta ligorna i månadsskiftet maj/juni och att hinna spela cupen innan dess. Men nu behöver vi också se vilka andra alternativ vi har.

Vilka andra alternativ finns?

– Där vill jag inte gå in och spekulera just nu förrän vi har haft en längre process med intresseorganisationerna (Sef och EFD). Inriktningen är att vi ska spela samtliga omgångar och då måste vi försöka vara så lösningsinriktade som vi kan.

Och hur realistiskt är det att kunna spela allsvenskan i juni?

– Vi har Uefas kalender att förhålla oss till också. Nu har vi fått lite tydligare besked om junifönstret men har inte alla detaljer där på plats, framför allt inte på herrsidan. Utan att vi har alla förutsättningar på plats är det svårt att lägga ett pussel.

Vad ska man hoppas på för besked den närmaste tiden för att gå i mål med den här planen?

– Tyvärr har det snarast gått åt andra hållet den sista tiden. Vi förhåller oss så klart till myndigheternas beslut. Det måste ske en förändring där för att vi ska kunna spela.