Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slår tillbaka: ”Inget nytt att de säger så”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gruppspelet i svenska cupen ska avgöras.

AIK har derbystatistiken på sin sida, men Hammarby tycker ändå att de är favoriter när bara ett av lagen kan gå vidare.

– De har tyckt att de är favoriter sedan första gången jag mötte dem, säger Henok Goitom.

Under söndagen är det dags för årets första Stockholmsderby mellan Hammarby och AIK. Det är vinna eller försvinna som gäller när lagen ligger på samma poäng i gruppen, och den enda skillnaden i målkolumnerna är att Hammarby har gjort ett mål mer än sina motståndare. 

Samtidigt har AIK en statistisk fördel, på de sex senaste allsvenska mötena har de vunnit fem och bara förlorat en gång.

– Jag tror att det är farligt att hamna i statistik-koma, för då slutar man göra saker som faktiskt lett oss till den statistiken. Jag vet inte hur det är för de andra, men för mig är det först nu när du nämner det som jag tänker på det, säger Henok Goitom.

– Vi behöver göra en topprestation för att vinna. Vi kan inte luta oss tillbaka på statistik och låta den avgöra åt oss. 

Var står ni i form av att kunna göra en topprestation på söndag?

– Jag tycker att vi har tagit steg om man jämför både med första och med andra matchen i gruppen. Så på förhand känns det bra, men vi behöver testas mot rejält motstånd för att se om vi får ett kvitto på det vi tror på förhand. Så den här matchen är perfekt att få nu. 

”Man försöker få till en sanning av bilden man har”

Att det pratas mycket om att Hammarby gör många mål i cupen, samtidigt som AIK som sagt bara har gjort ett mindre men inte får samma rubriker tror Goitom har en enkel förklaring.

– Tyckare, oavsett vem det är, om det är en fotbollsspelare, en journalist eller någon annan, så är det så att om man har en bild av ett lag så försöker man få till en sanning av det. I stället för att ta ett steg tillbaka.

– Man pratar inte om att AIK gör mycket mål, för man har en bild av AIK sedan tidigare att vi inte gör det. Men det skiljer ett mål mellan oss och Hammarby i gruppen hittills. Ändå pratar man om att Hammarby gör mycket mål, eftersom det är bilden av dem, att de ska göra det. 

På tal om tyckare, några av Hammarbys spelare har sagt att de är favoriter inför den här matchen, vad tänker du om det?

– Jag tänker att det är ingenting nytt att de tycker att de är favoriter. De har tyckt att de är favoriter sedan första gången jag mötte dem, det är ingenting som sticker ut i förhandssnacket. Jag tror att det är när det blir lite annorlunda som man höjer ögonbrynen, men det här är vad jag hade förväntat mig att de skulle säga. 

Vad behöver ni göra för att vinna?

– Vi behöver pricka in rätt när det kommer till det taktiska, det mentala, och att vi faktiskt gör det vi har tränat på. Det är de tre delarna som är viktigast, och kanske den fjärde delen att veta att vi har en plan a men också en plan b som kan bli ett vinnande koncept om den första inte fungerar. 

– Vi är ganska bra på alla de här bitarna och hoppas att vi ska vara det även på söndag.