Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Skyller skandalen på varandra: "Dumheter"

Publicerad
Uppdaterad
SÖDERTÄLJE. Ännu en gång slutade en allsvensk fotbollsmatch i våldsamt kaos.
Då skjuter kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) och Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell över ansvaret på varandra.
- Svenska Fotbollförbundet kan vara mer aktiva än de har varit, säger Adelsohn-Liljeroth.
- Rena dumheter. Det är bara en grupp som kan göra något åt huliganbrotten - och det är riksdagen, säger Lagrell.
Sveriges kultur- och idrottsminister kallar händelserna i Södertälje "förjävliga". Hon beskriver det också som ett bevis på behovet för de åtgärder regeringen vidtagit.
Samtidigt säger Adelsohn-Liljeroth att Svenska Fotbollförbundet borde bli mer aktiva för att motverka huliganism.
- De skulle kunna ta en mer aktiv roll i det här. De har ju ändå någon form av samordnanderoll.
- Visst kan de vara mer aktiva än de har varit. Och det har jag pratat med Lars-Åke Lagrell (förbundsordförande) och Mikael Santoft (generalsekreterare) om.

"Påverkar hela idrotten"

Vad skulle de kunna göra?
- Det vet de själva. Det här påverkar hela idrotten, det kommer att sluta med att många sponsorer drar sig ur. För idrottens och sportens skull krävs det nog att alla som kan bidra också gör det.
Uttalandet får Lars-Åke Lagrell att slå tillbaka hårt:
- Så kan man inte säga, då ska man precisera exakt vad vi kan göra bättre i så fall. Det är avsiktligt att hon inte svarar på den frågan, vad vi skulle kunna göra.
- Det är dags att plocka bort alla dumma utspel utan värde. Det är bara en grupp som kan göra något åt huliganbrotten - och det är den lagstiftande församlingen - riksdagen. Det är klart att de kan få bort det.
Lagrell är öppen för en tuffare lagstiftning för att få bukt med problemen.
- Jag har sagt att man kan lösa problemet på det sättet.
Lena Adelsohn-Liljeroth har inget tydligt svar på vad som krävs för att sätta stopp för huliganismen.
Det finns regler, lagar, nationell samordnare och en bra dialog, men ändå händer detta. Ska man leva med det här? Vad är lösningen?
- Att alla lyfter sig ett snäpp är en given början. Sedan får vi ta reda på vad som gick fel den här gången, säger hon.
- Vi har gjort en hel del genom att skärpa lagen och genom att tillsätta en nationell samordnare. Vi har regelbundna uppföljningar och möten med klubbarna.

Unckel lovade lösning

Stockholms läns landshövding Per Unckel, tidigare moderat riksdagsledamot, utsågs i våras till nationell samordnare i huliganfrågan.
När han tillträdde lovade han att problemen skulle lösas på två år.
Efter gårdagens händelser i Södertälje säger Unckel:
- Det är både oacceptabelt och ovärdigt. Jag försöker köra en dubbelfil: En förebyggande linje och en stentuff linje.
Vad ska exempelvis hända med dem som kastar fyrverkerier?
- De ska inte komma in på matcher. De har inget där att göra. Jag tycker att vi ska ha ett tillträdesförbud på matcherna, och en möjlighet att identifiera dem som vi faktiskt stänger av.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag