Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Skulle ljuga om jag sa att det inte var skönt”

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

En missräkning mot Mjällby i guldstriden.

Alexander Milosevic vill att AIK studsar tillbaka i rivalmötet.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte är extra skönt att vinna mot IFK Göteborg, säger försvararen inför matchen.

AIK har under de senaste veckorna radat upp segrar i allsvenskan och en av lagets formstarkaste spelare har varit mittbacken Alexander Milosevic. 29-åringen har inte bara stått för starka defensiva insatser utan också varit ett offensivt anfallsvapen för AIK. Milosevic har nickat in bollar mot Kalmar FF, Djurgården och Örebro SK och belönades nyligen av Svensk Elitfotboll till ”månadens spelare” för sina insatser den senaste tiden.

– Jag gjorde fem mål som mittback under min första säsong i Vasalunds A-lag. Men då tog jag frisparkar och straffar. Jag får kanske prata med Bartosz om att ta våra straffar och frisparkar också (skratt), säger en avslappnad Alexander Milosevic.

Milosevic fortsätter:

– Jag vet att jag alltid har varit duktig på huvudet men jag tycker att Sebs (Sebastian Larsson) fasta situationer har varit riktigt bra. Jag känner att chansen är stor att jag får bollen när jag är i straffområdet och det gäller att göra något utav det. Det är positivt. Men det är inte bara jag utan det är många starka spelare som hotar i straffområdet och det är ett viktigt vapen för oss. Fasta situationer kan avgöra jämna matcher och det kan förändra matchbilder.

AIK gick på en mina i den senaste matchen mot Mjällby.

Det såg stundtals krampaktigt ut offensivt och Milosevic är tydlig med att laget måste ladda om snabbt inför rivalmötet med IFK Göteborg i kväll.

– Vi vet vad vi har gjort för fel, mot IFK Göteborg kommer vi in med ny energi, säger han.

”Det har jag utvecklat”

Vad säger du själv om din säsong hittills?

– Jag känner mig stark. Ju äldre man blir som mittback desto mer erfarenhet får du och det klart att jag själv känner så också. Jag gjorde inte dåliga matcher i början av säsongen men det var stabilt, dock inte mer än så. Nu har jag mer kraft kroppen i allt jag gör efter alla matcher och träningar. Det har också gått bra för laget defensivt och offensivt har vi gjort många mål på fasta situationer, det enda vi behöver få i gång är lite fler mål i spelet.

Spelar du din bästa fotboll just nu?

– I Nottingham spelade jag också en fin fotboll men som jag sa handlar det om erfarenhet i dag och hur man hanterar vissa situationer. Jag ville vinna bollen i alla dueller när jag var yngre, det kunde sluta med att man blev bortvänd, men nu vet jag hur det fungerar. Som mittback kan du ha en match där du inte har så mycket boll mot din anfallare.

– Men då gäller det att jobba med bollarna du får i stället. Som yngre kunde jag känna ”Fan, jag har inte varit med i spelet” och vill involvera sig själv i spelet. Men som mittback ska du inte uppsöka situationer, utan du ska låta situationerna komma till dig. Jag har utvecklat den biten och i dag vet jag när en situation kommer till mig och hur den ska hanteras.

Milosevic och Sotirios Papagiannopoulos har spelat tillsammans i 34 matcher den här allsvenska säsongen. Milosevic hyllar och håller sin mittbackskollega högt.

– När jag kom till AIK så hade jag inte spelat så mycket med ”Sotte” och det tar alltid lite tid att hitta varandra. Det är en fantastisk människa och en fantastisk mittback, det känns jättebra. Han är allsvenskans bästa mittback när det kommer till löpdueller mot en motståndare där han får trycka bort sin spelare. Det är många som har flugit där! Det är en riktig spetsegenskap han har, förklarar 29-åringen.

Filip Helander är skadad och Pontus Jansson har slutat. Vad tror du om dina chanser att komma med i landslaget?

– Jag ser det alltid som en ära att vara med i landslaget. För mig är det en dröm och jag vill alltid hjälpa Sverige för det är det största som finns. Det vore en ära att bli uttagen. Sist jag var med i landslaget var när jag tillhörde Nottingham och då kom jag från en bra säsong där jag gjorde det bra och kom med i ”omgångens lag” flera gånger. Jag försöker att inte ha så stora förväntningar på att bli uttagen. Jag tycker att jag har spelat bra i AIK och fokuserar bara på matcherna här. AIK är mitt hem och det som händer får hända helt enkelt.

Milosevic om rivalerna

I kväll väntar ett rivalmöte mot IFK Göteborg som hittills haft en tung allsvensk säsong trots att de satsade stort inför året med högprofilerade värvningar och hemvändare. Många trodde inför säsongen att Blåvitt skulle hota om Europaplatserna men Milosevic tycker att man allt för ofta stirrar sig blint på vilka namn klubbar värvar in inför en säsong.

– I allsvenskan handlar det inte om att det lag som har störst namn och spelare vinner ligan. De flesta lagen har bra spelare men det handlar mer om hur man får ihop helheten som ett lag. Jag har inte kollat så mycket på Blåvitt men det jag kommer ihåg är vår bortamatch mot dem där vi gjorde det dåligt. Vi gav bort matchen och lät de komma in med mycket vilja. 

– Det vi måste göra den här gången är att få IFK Göteborg att känna att det blir en jobbig match från den första minuten. De har bra spelare, men vi vet hur det är, när det går emot ett lag som ligger längre ner, då blir det många tankar i huvudet: ”Shit, vi kan förlora den här matchen. Vad kommer folk säga efter?”. Vi vet hur starka vi är på vår hemmaplan.

Alexander Milosevic vill inget annat än att vinna i kväll.

– Vi vet hur mycket det betyder för våra supportrar och det smittar av sig på oss. Vi ger allt för att vinna och det ger supportrarna mycket om vi vinner den typen av matcher. Det finns en rivalitet mellan oss. Det är ett lag som slagits i toppen mot AIK och jag skulle ljuga om jag sa att det inte är extra skönt att vinna mot IFK Göteborg.