Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Skrivit 10-årskontrakt med AIK om jag kunde”

Efter fyra och ett halvt år utomlands är Nabil Bahoui tillbaka där allting en gång började. Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
SportExpressen möter ”Nabbe” inför Stockholmsderbyt för ett samtal om hans starka band till AIK, att välja rätt väg under uppväxten i Bredäng och guldstriden. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Efter fyra och ett halvt år utomlands är Nabil Bahoui tillbaka där allting en gång började.

SportExpressen möter ”Nabbe” inför Stockholmsderbyt för ett samtal om hans starka band till AIK, att välja rätt väg under uppväxten i Bredäng och guldstriden.

– Jag hade skrivit ett tioårskontrakt med AIK om jag kunde, säger han.

Nabil Bahoui funderar en stund. Han drar ut på svaret. Jag har precis ställt frågan varför han känner sig så förknippad med AIK?

”Nabbe” föddes i Tensta, strax utanför Stockholm, men flyttade till Bredäng när han var åtta år. Där bodde han på gården Gulddragaren och blev Nabil ”Guldish” med vännerna i Bredäng. Fotbollskarriären inleddes i IK Tellus innan Brommapojkarna plockade upp honom och det stora genombrottet kom.

De svenska storklubbarna stod i kö för att signa mittfältstalangen men till slut var det AIK som lyckades värva 21-åringen inför säsongen 2013.

Så varför blev det just AIK från första början? 

Förklaringen är ganska enkel, enligt Nabil Bahoui.

– Jag hade inte så många förebilder när jag var liten och kollade på allsvenskan. Men jag tittade väldigt mycket på Martin Mutumba. Martin öppnade dörren för alla i förorten och det gjorde att folk började tycka om AIK, berättar ”Nabbe” och fortsätter:

– Jag såg upp till honom och jag tror att han har haft en stor del i AIK:s utveckling och i förortskulturen, säger han när vi träffas på Karlberg.

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var självklart för dig att det blev AIK, med andra ord?

– Det är den största anledningen. Jag spelade i Brommapojkarna och kunde välja mellan flera lag, men för mig fanns det ingen annan klubb i Stockholm än AIK. Vem vill inte lyckas i AIK? När man växlar upp i AIK så håller ingen tillbaka dig. Alla spelare som har lyckats här drar i väg som ett flygplan.

Bahoui radar upp exempel på spelare som lyckats med AIK som plattform.

– Kolla på Alexander Isak. Från noll till hundra på ett år. Kolla på Robin Quaison. Kolla på Alexander Milosevic. Om vi kollar på de andra lagen i serien, förutom Malmö FF, så har jag svårt att hitta en spelare i varje lag som kommer från förorten som lyckats.

***

13 kilometer söderut från Karlberg, till Bredäng.

Dagen innan AIK ska spela säsongens viktigaste match hemma mot Djurgården tillbringar Nabil Bahoui och lagkamraten Heradi Rashidi lördagen på Bredängs Bollplan där det hålls en fotbollsturnering på traditionsenliga Bredängsdagen. 

För många ute i Bredäng är det årets dag. 

Ett tillfälle att skapa grannsämja och gemenskap mellan såväl unga som över generationsgränserna. För Bahoui är det givet att ge tillbaka och bidra.

– Mina föräldrar, min mormor och syster bor fortfarande här ute så jag spenderar mycket tid här, säger han.

Nabil Bahoui ser sig fortfarande som en i mängden ute i Bredäng. Men det går inte att komma ifrån att saker och ting har förändrats med åren.

Nu ser många upp till honom. Framför allt unga. ”Nabbe” skruvar på sig lite när temat kommer på tal. Han är inte riktigt bekväm i det.

– Jag brukar oftast tänka ”vem är jag?”. Jag har alltid försökt ha fötterna på jorden, säger han ödmjukt. Men för några år sedan körde vi fotboll i Bredängshallen med massa ungdomar och jag hade faktiskt svårt att se mig själv som en förebild. Man blir det automatiskt, jag märker det på barnen. Det är viktigt att vara ett bra föredöme.

https://twitter.com/aikfotboll/status/1167810737621872642?s=20

Hur känns det att vara det?

– För mig är det viktigt att ställa upp när det kommer fram massa barn. Jag försöker verkligen ge alla tid och det får helt enkelt ta den tid det tar. Jag vet själv att det kunde ha gått snett för mig.

Hur menar du?

– Det var inte så svårt att ta en annan väg som barn. Ingen hjälper dig att välja väg. Jag hade föräldrar som var disciplinerade och hårda, jag hade inget annat val än att gå den rätta vägen. I mitt fall blev den rätta vägen fotbollen, men för någon annan kan det vara skolan. När jag säger ”hamna snett” så kan det till exempel handla om kriminalitet. Nyckeln är föräldrarna och i mitt fall har det hjälpt mig.

Nabil Bahoui illustrerar ett exempel på hur en kväll i Bredäng kunde se ut.

– Vi brukade spela fotboll på gården. En kväll var vi ute till klockan elva och spelade en fotbollsmatch. Jag tror det var så att min mamma kom ner till planen och skulle hämta mig för det var dags att gå hem. Jag var liten då, kanske 10 år gammal. 

– Hon sa direkt: ”Nabil, det är dags att gå hem nu”. Jag svarade något i stil med: ”kom igen, det är sista målet som vinner”. Men hon var stenhård och sa ”nej, du ska hem nu direkt”. Det gav mig disciplin och rätt inställning.

Disciplinen har hjälpt honom genom karriären. Trots att han haft det tungt under delar av sitt Europaäventyr har han inte låtit situationen i klubblaget påverka hans självförtroende.

– Det har varit tufft mentalt, men självförtroendet har alltid varit på topp, säger han och menar att han utvecklades som spelare i Saudiarabien.

– Jag hade en tränare som jobbade med mig dag och natt (Christian Gross), han övertalade mig att flytta dit. Han kunde komma hem till mig och visa klipp på hur Gareth Bale rörde på sig för att jag hade problem att röra mig utan boll på matcherna. Jag stod mest på kanten och väntade på att få bollen, först då blev det action.

Var det en ekonomiskt fördelaktig tid också?

– Jag har alltid tänkt att ekonomin är viktig, absolut. Men i min kultur är hälsan viktigare. Mina föräldrar jobbar från sju till fem varje dag. Om jag kan hjälpa mina föräldrar med något så är det en dröm för mig. I det här fallet fick jag absolut mer pengar jämfört med om jag hade flyttat någon annanstans. Även om många tror det så var det inte pengarna som tog mig dit. Jag träffade en tränare som ville jobba med mig, så blev det två flugor i en smäll.

***

Från Bredäng i söderort, till Friends arena i Solna, är det bara någon mil.

Om några timmar tar sig över 40 000 supportrar in på arenan för att bevittna årets match i allsvenskan: AIK mot Djurgården, tvåan mot ettan.

I AIK-kretsar blundar man inte för verkligheten. Derbyt mot Djurgården betyder oerhört mycket på så många plan.

– Det kan inte bli större än så här för mig. Det finns ingen match som är större än AIK-Djurgården. Den här gången är det ettan mot tvåan vilket gör det ännu större. Men det handlar om att njuta av situationen, säger ”Nabbe” avslappnat.

– Djurgården är etta av en anledning. Men det är upp till hela AIK att visa att vi är nummer ett. Vi har det i egna händer. Som AIK:are fokuserar vi bara på oss själva. Om vi gör det vi ska göra, då vinner vi matchen. Vi bryr oss inte så mycket om de andra. Jag vet knappt hur de andra lagen spelar.

Nabil Bahoui. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Astrit Ajdarevic säger att Djurgården åker till Solna för att utöka serieledningen.

– Det vore konstigt om de inte tänkte så. Alla lag vill vinna mot oss. Om alla lag i allsvenskan fick välja ett motstånd som de vill vinna över så hade de svarat AIK.

Bahoui fortsätter:

– Det är inget nytt för oss.

Hur kommer det att sluta?

– Jag tror att vi vinner.

Är det årets match för din del?

– Hm. Har jag spelat några roliga matcher i år? Vänta, Ajax hemma. Nej, den är inte ens i närheten. Det här är årets match.

 

LÄS MER: Guidetti petad igen - jagas av krisande storklubb 

 

LÄS MER: Kim Bergstrand sågar MFF-stjärnan: ”En skitig jävel”