Skriver öppet brev till ministern: Tillåt publik

Svenska fotbollförbundet sätter press på idrottsministern Amanda Lind, vill att regeringen ser över förbudet mot publik på arenorna.
AIK-supportrar.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Årets allsvenska säsong har hittills spelats utan publik.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Karl-Erik Nilsson, Fotbollförbundets ordförande.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Amanda Lind, kultur- och idrottsminister.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska fotbollförbundet vill att regeringen ser över förbudet mot publik på arenorna.

Det framkommer i ett öppet brev till idrottsministern Amanda Lind.

”Vi ser att regeringen måste ta sitt ansvar och – i nära dialog med ansvariga myndigheter och idrotten – ompröva möjligheterna att tillåta publik på idrottsevenemang”, skriver fotbollförbundet, Svensk elitfotboll dam och Svensk elitfotboll.

Kort efter coronapandemins utbrott kom besked från regeringen om förbud mot allmänna sammankomster.

Förbudet stoppade folksamlingar på 50 personer och gjorde att bland annat allsvenskan och damallsvenskan fick starta inför tomma läktare i juni.

Från fotbollens håll har det flera gånger framkommit kritik mot att myndigheterna inte velat diskutera lösningar för att ta in publik på arenorna och nu agerar man ytterligare genom ett öppet brev.

”Måste ta sitt ansvar”

I ett brev till idrottsministern Amanda Lind vädjar man om en dialog för att lösa publikfrågan på arenorna.

”Vi ser att regeringen måste ta sitt ansvar och – i nära dialog med ansvariga myndigheter och idrotten – ompröva möjligheterna att tillåta publik på idrottsevenemang”, skriver Svenska fotbollsförbundet i ett brev som är undertecknat av fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, Annika Grälls som är ordförande för Elitfotboll dam och Svensk elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson.

I brevet fortsätter de:

”Vi inom svensk fotboll vill fortsätta ta ansvar för att motverka smittspridningen, och önskar en snar och tät dialog om hur vi stegvis ska kunna öppna våra läktare igen. Vi är naturligtvis beredda att pröva de åtgärder som bedöms proportionerliga och effektiva för att minimera risken för smittspridning.

Kritiserar myndigheterna

Vidare pekar man på att Danmark och Finland lyckats hitta lösningar för att ta in publik på arenorna och riktar kritik mot vad de upplever som en bristande dialog hittills.

”Vi har hittills upplevt att regeringen och ansvariga myndigheter inte prioriterat en helt nödvändig dialog om dessa angelägna frågor. De omfattande konsekvenser som förordningen medför är väl kända, och det är inte försvarligt att nu sitta still och avvakta. Det är regeringen som är ansvarig för den beslutade förordningen och det är regeringen som nu måste se till att publikförbudet – som alltså inskränker grundlagsskyddade rättigheter – omprövas. Och vi inom svensk fotboll ser därför fram emot att nu föra en konstruktiv diskussion om hur detta ska kunna göras på ett ansvarsfullt sätt”, skriver fotbollförbundet.