Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skrällen fullbordad – Östersund är vidare

Östersund-spelarna firade rejält när Nouri avgjort med sin straffFoto: TOLGA BOZOGLU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN

ISTANBUL/STOCKHOLM. Bragden är ett faktum. Skrällen är fullbordad. Lilla Östersunds FK har slagit ut stora mäktiga Galatasaray i Europa League. Matchen i Istanbul slutade 1-1. 

Därmed är ÖFK vidare till den tredje kvalrundan i Europa League efter att sammanlagt ha vunnit med 3-1.

– När du applåderas av planen här säger det något om våra spelares mod och gemenskap. Det var ett av de stoltaste ögonblicken i min karriär, säger Graham Potter.

Östersunds FK lottades mot tuffast tänkbara motstånd i kvalet till Europa League. ÖFK skulle tampas med de 20-faldiga turkiska mästarna Galatasaray.

Men det jämtländska laget, som charmat sig uppåt i det svenska seriesystemet de senaste åren, visade ingen respekt mot det turkiska storlaget i den första matchen på Jämtkraft arena. ÖFK vann den matchen med övertygande 2-0 efter mål av Saman Ghoddos och Jamie Hopcutt. 

Förutsättningarna var därmed glasklara inför returmatchen på Türk Telekom Arena i Istanbul. Galatasaray behövde vinna med minst tre mål för att gå vidare. 

Galatasaray med superchanser

Galatasaray inledde också matchen bäst. I den 27:e minuten bröt sig Yasin Oztekin in i straffområdet och dundrade i väg ett vänsterskott men inte bättre än att den gick utanför Aly Keitas stolpe.

Nästa tunga läge för turkarna kom i matchminut 40. Keita lämnade målet och sprang ut för att styra av ett läge, Martin Linnes i Galatasaray att lobba över Keita, men ÖFK-målvakten hoppade högt och räddade.

Precis innan paus hade Bafetimbi Gomis en nick utanför och en boll i ribban.

Första halvlek blev därmed mållös och Östersunds Europadröm levde i allra högsta grad.

Östersund tog ledningen

Den andra halvleken blev minst sagt lika intensiv. Galatasaray öste på och målchanserna duggade tätt. Gomis nickade återigen utanför Keitas högra stolpe i matchminut 50 och frustrationen från hemmafansen växte allt mer. 

Turkarnas tokoffensiv öppnade upp ytor för Östersund som var sylvassa på kontringarna. I den 58:e minuten tog sig Saman Ghoddos förbi sin försvarare i straffområdet och fälldes av Fernando Muslera.

Domaren pekade på straffpunkten och fram stegade Brwa Nouri och krutade in 1-0. Därmed behövde Galatasaray göra hela fyra (!) mål för att gå vidare.

I den 69:e minuten styrde Ahmet Calik in 1-1 bakom Keita, och Galatasaray behövde bara göra tre mål till på drygt 20 minuter. 

Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Applåderades av Galatasaray

Men några fler mål blev det inte för turkarna. Östersund spelade av matchen och klarade till slut 1-1. Hemmafansen svarade med att applådera ÖFK i slutet av matchen efter att Jamie Hopcutt stått för en imponerande aktion på offensiv planhalva. 

Därmed är bragden ett faktum. Östersunds FK har mot alla odds vunnit och därmed slagit ut de turkiska giganterna Galatasaray ur Europa League.

Graham Potter:

– Det är svårt att säga speciellt mycket just nu. Men när du applåderas av planen här säger det något om våra spelares mod och gemenskap. Det var ett av de stoltaste ögonblicken i min karriär, säger Potter.

Potter: "Spelarna var otroliga"

Potter fortsätter:

– Spelarna var otroliga. Vi var tvungna att försvara oss i en riktigt fientlig miljö. Fansen här var fantastiska. Så det var inte enkelt för oss att hålla i bollen eller skapa för många anfall. Men du måste försvara i fotboll också för att komma någonstans. Spelarna begränsade Galatasaray till ganska få möjligheter.

– Att göra målet? Ghoddos var jobbig för dem hela matchen: En del av hans spel var otroligt. Att hålla i och sedan läsa den situationen. Spelarna förtjänar all kredd, säger Potter.

– Jag sa innan matchen att den här matchen var en gåva till oss. Vi är en liten klubb från Östersund som försöker bli bättre. Att få den här möjligheten, den här erfarenheten mot en fantastisk klubb, är en gåva. Sedan handlar det om att vinna matchen. Att ge oss själva en chans att stanna i matchen. Hur vi ska försvara och skapa problem för dem. Allt beröm till spelarna. Fansens reaktion här visar hur bra vi var.

Det har skrivits och ryktats om Graham Potters framtid. Han har ett tydligt budskap till alla som läser och tar del av skriverierna. 

– Lita inte på allt du läser i tidningen. Jag är väldigt lycklig här. Det är en fantastisk klubb och jag tror på det vi håller på med, säger han om framtiden i Östersund.

Graham PotterFoto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ghoddos lyrisk

Saman Ghoddos:

– Det är en obeskrivlig känsla just nu. Fullt med adrenalin i hela kroppen. Det är lite svårt att beskriva faktiskt.

– Det var inte som i första matchen. Då höll vi i bollen och tryckte ned deras lag. Idag försvarar vi oss riktigt bra och stabilt. All kredd till vårt försvar. Där uppe försöker vi hålla i bollen. Planen var inte så bra för att bollen studsade mycket. Men vi gjorde det vi gjorde.

Ghoddos fortsätter att berätta om straffsituationen och trycket inne på arenan.

– Jag har sagt till de flesta: Vi är inte vana vid det här trycket. Det var första gången. Vi sa att vi bara skulle njuta. Som Graham sa, det är en gåva. Det var en bra erfarenhet, en bra värdemätare. Straffen? Jag petar förbi målvakten, han petar mitt ben och jag tappar balansen.

Och det var onekligen full fart i omklädningsrummet där spelarna firade segern tillsammans.

– Vi bara sjöng. Låtar jag aldrig har hört förut. Vi sjöng allt som gick att sjunga, säger Ghoddos.

Nouri: "Vi kanske drar till Nusret"

Brwa Nouri var lyrisk i den mixade zonen. På frågan om hur Östersund kommer fira segern svarar ÖFK-kaptenen.

– Vi kanske drar till Nusret Gökce, ni vet stjärnkocken, "salt bae". Haha. Vi är klyschiga, vi ska ju komma hit nästa år igen. Målet är att komma topp tre i allsvenskan. Det kanske blir en "salt bae" och sen börjar vi fokusera på Djurgården. 

Nusret "Salt bae" Gökce är en stjärnkrögare och kock som äger flera restauranger runt om i världen och har gjort sig känd för sitt speciella sätt att salta och skära kött på. Se bilden nedan.

Nusret har en restaurang i Istanbul, Dubai och Abu Dhabi som blivit väldigt kända turistmål under det senaste halvåret.

https://www.instagram.com/p/BWxZLZJlHx1/?taken-by=nusr_et&hl=sv

 

Östersund möter Fola Esch från Luxemburg i nästa omgång.

https://twitter.com/EurosportSE/status/888108890671292416https://twitter.com/EurosportSE/status/888108162456223744https://twitter.com/EurosportSE/status/888110856877121536