Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaoset efter Zlatans bild: ”Var kalabalik”

Hammarby avslutade den senaste säsongen med seger mot Häcken med 4-1 och målrekord. Se höjdpunkter från matchen.
Valter Skarsgård med Hammarbytränaren Stefan Billborn.Foto: Privat
Valter Skarsgård.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Alexander Skarsgård var den som väckte lillebroderns intresse.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Med systern Eija Skarsgård.Foto: ROJA STUDIOS / STELLA PICTURES
Foto: HAMMARBY FOTBOLL BILDBYRÅN

Stor fotbollsabstinens råder i landet.

Då tar supportrarna till sociala medier för att diskutera – och tonläget kan vara hårt.

En som ofta hamnar i skottgluggen är Valter Skarsgård, vars hjärta är grönt och vitt.

– Jag får ta mycket skit, berättar han.

Våren har kommit till Stockholm.

Under den gångna veckan har solen, som endast bemödade sig titta fram ett antal timmar i februari månad, strålat med full kraft. Men ett av årets säkraste vårtecken saknas.

Den allsvenska starten.

Coronavirusets framfart har skjutit fram den allsvenska starten och klubbarna hoppas kunna starta serien lagom till sommaren. Men trots avsaknad av spel är det inte avsaknad av diskussion.

På sociala medier spekulerar, hoppas och drömmer de allsvenska supportrarna om säsongen som tar några extra månader på sig och komma.

Och så bråkar de, förstås.

Ett av de mer berömda supporternamnen som ständigt återkommer i långa Twittertrådar är hammarbyaren Valter Skarsgård, 24. Skådespelaren befinner i självkarantän ute på sitt lantställe när SportExpressen når honom. Dit når även Twitterdiskussionerna.

– Jag får ta så jävla mycket skit på sociala medier från djurgårdare och gnagare, det är sinnessjuka mängder. Det är väl för att jag är så uttalad med mitt supporterskap, berättar han.

Fick medlemskap direkt av brodern

Vägen till att bli en fotbollssupporter kändes däremot en gång osannolik. När han växte upp så hade han inget som helst intresse för vare sig fotboll eller sport generellt, men Hammarby har ändå följt med honom sedan han föddes. Det tack vare storebrodern Alexander Skarsgård – som även han är känd som ett enormt Hammarbyfan.

– Min storebror tycker ju Bajen är helt okej också om man säger så, säger Valter Skarsgård och skrattar.

– Jag har ju varit medlem i Bajen Fans sedan jag föddes, så supporterskapet hade aldrig en början riktigt, utan det var alltid en grej. Jag hittade ett gammalt papper på vinden där där stod ”God jul Valter 1996” med ett Bajen Fans-medlemskap från min storebror, vilket jag sa till honom. Och han sa att ”du fick ett 95 också”. Så jag var med från början.

”Har gigantisk betydelse”

Som liten minns han att han såg någon match med Hammarbys bandylag, men gick inte på några fotbollsmatcher. Storebrodern hade dessutom vid det laget flyttat i väg för skådespelarkarriären, så pressen fanns inte där heller att följa med på matcher.

Det var först under gymnasietiden som intresset växte fram.

– Några av mina polare i gymnasiet var djurgårdare och väldigt fotbollsintresserade, vilket gjorde mig till ännu mer bajare. Så jag blev fotbollsintresserad tack vare dem. Jag var ju bajare innan jag var fotbollssupporter.

Hur stor betydelse har Hammarby för dig nu?

– Gigantisk. Det är en av de största delarna av mitt liv nu. Det fanns inte en fråga om att det skulle bli Hammarby när jag var liten, så även om man inte har följt sporten så har man fått stå för laget. 

Nu har han säsongskort, syns på de allra flesta matcherna och har dessutom anställts av klubben som streamer på Twitch – där han drar nytta av sitt stora intresse för tv-spel. 24-åringen har också fått systern Eija att bli en inbiten Hammarbysupporter. 

När Valter Skarsgård frågas om bästa minnet så finns det inget enskilt svar.

– Det var nog när vi gick upp från superettan. Kennedys sista match också. Alla derbyn mot Djurgården, och man kan ju säga alla för Djurgården vinner ju aldrig. Sen Kennedys frispark när han fångades bärsen var också jävligt sjuk att vara på plats på. Min polare lyckades till och med filma hela händelseförloppet.

– Men annars kommer det nog bli nästa guld, efter den här säsongen, så du får fråga mig igen då.

”De sitter bara hemma och krigar på Twitter”

Skarsgård har aldrig skyggat för att visa upp sitt supporterskap på sociala medier, och hamnar inte sällan i blickfånget för Stockholmsrivalernas fans. Att driva med andra de andra allsvenska lagen är en roll han gärna tar på sig.

– Det är ju så enkelt liksom.

– Man är så emotionellt investerad och Twitter är ju livsfarligt för det om man skriver i affekt. Men det är kul att retas och hetsa lite, man tycker ju inte så mycket om Djurgården, AIK och Malmö. Så då är det ganska skönt att få säga det när man får chansen. 

Vilka är roligast att driva med?

– Det är ju Djurgården, för de är enklast. Easy target liksom, de sitter ju bara hemma och krigar på Twitter. Även om man bråkar med gnaget så kommer Djurgården in och börjar jiddra och försvara dem. De tvillingarna går ju lite hand i hand, så är det ju.

Även om han inte hyser några som helst sympatier för Malmö FF heller så medger han att deras supportrar inte har samma hatiska ton som Stockholmsrivalerna, utan beskriver det som mer faktabaserade argument. Även om det finns ”ruttna ägg” där också. 

”Jag förstår inte Malmö-fansen”

Skarsgård var också en av de som tog tillfället i akt att pika MFF-supportrarna när Zlatan Ibrahimovic köpte in sig i Hammarby.

– Jag förstår inte riktigt Malmöfansen. Det har varit tydligt ganska länge att Zlatan inte har en så härlig relation med dem. Han har ju aldrig gått och varit MFF:s ansikte utåt och det var ganska dåligt mellan honom och Malmö när han lämnade. Även om det kanske har lagt sig nu. Han var ju inte vad Rosenberg var för Malmö, eller Kennedy för Hammarby.

– Så det är konstigt att de säger ”hur kan han göra så här och svika oss”. Att ni claimar honom betyder inte att han claimar er. Uppenbarlig verkar han ju inte ha så starka känslor för Malmö efter att han gjorde det här. Jag tycker det är konstigt att folk blev förvånade.

Var du chockad över beskedet när Zlatan köpte in sig i Hammarby?

– Jag vaknade av att ha fått flera meddelanden efter att Zlatan hade lagt ut den där bilden på tröjan. Många skrev till mig och frågade vad det är som händer. Jag började ringa runt och fråga men ingen visste vad som hände. Sen hörde spelarna av sig och frågade om jag vet något om det, och jag bara ”jag vet ingenting, jag trodde ni skulle kunna svara”. Då var det kalabalik. 

Hittills så är han nöjd med Zlatans roll i klubben, då storstjärnan inte har använt sin status för att försöka förändra klubben på egen hand.

– Han har ju inte mandat att kunna göra om Hammarby, och man får hoppas klubben står på sig och inte viker ner sig för att det är Zlatan om han skulle vilja bestämma mer. Men hittills tycker jag det har fungerat bra, han hajpar ju Hammarby på sociala medier och ger klubben bra PR. Så det är ju nice.

Allsvenskan har som bekant skjutits upp på grund av den rådande coronaepidemin. Men när den väl drar i gång igen så är Valter Skarsgård optimistisk över Hammarbys titelchanser.

– Jag tror att titeln står mellan Malmö och Bajen, säger han.

Vilka tar den av de två lagen då?

– Det är ju Bajen så klart.