Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är idiotiskt – men jag kommer inte sluta spela”

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Svenska cupen-matchen mellan Landskrona och ÖFK avbröts i den första halvleken. 

ÖFK-splearen Isak Ssewankambo hävdar att han hade blivit utsatt för rasism av åskådare. 

– Det är tråkigt att man kan vara så outbildad och bara slänga ur sig grejer, säger Ssewankambo till SportExpressen. 

Det var i samband med en hörna som skandalscenerna utspelade sig. ÖFK skulle ta en hörna genom Isak Ssewankambo, men spelaren bestämde sig för att istället gå ut till de åskådare som befann sig utanför staketet för att konfrontera dem. 

Ssewankambo hävdar att han hade blivit utsatt för rasism. 

– Jag går ut för att ta hörnan och det är någon av dem (publiken) som gör ett apljud och jag uppskattar inte det. Så jag sa det till dem, säger han till SportExpressen. 

Domaren plockade av spelarna

– Det är tråkigt att man kan vara så outbildad och bara slänga ur sig grejer så där, det är det jag försökte säga till dem. Det hör inte hemma i fotboll. För det ska vara gläjde och roligt. Man ska inte behöva höra sådana ord eller ljud. 

Var det aktuellt med att inte spela vidare?

– Jag vet inte, jag kommer inte låta de få mig att sluta spela. Det är idiotiskt men jag kommer inte sluta spela fotboll. Det borde inte vara accepterat. Sånna killar får inte komma och kolla på fotboll, men jag kommer inte lägga fokus på det och fortsätta spela.

Tycker du att svensk fotboll gör för lite när sånt inträffar?

– Jag vet inte. Vi får se nu. jag har aldrig varit med om det tidigare så får se vad de gör nu.

”Det är allvarligt”

Svensk Elitfotbolls ordförande, tillika andre vice ordförande i Svenska fotbollförbundet, Lars-Christer Olsson fördömer det inträffade. 

– Som alla vet tar vi starkt avstånd från allt sådant där. Sedan får det naturligtvis anmälas och undersökas i de bestraffande organen, men det finns inget som kan försvara rasism, säger Olsson till Fotbollskanalen.

– Det är allvarligt att rasism förekommer överhuvudtaget i samhället och i samband med fotbollsmatcher. Det är ingen tvekan om vad svensk fotboll står i de här frågorna.

Östersund vann matchen med 3-0.