Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

AIK:s smäll: Tvingas ta ut tre tonåringar

Oscar Linnér är en av sex ordinarie spelare som saknas i AIK mot Falkenberg.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Därför har tvåmetersmannen Samuel Brolin, 19, kallats in i truppen.Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Nabil Bahoui är en annan nyckelspelare som saknas mot Falkenberg.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Liksom Chinedu Obasi.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fyra allsvenska lag gör upp om ett SM-guld. Ett lag ska också missa topp tre. 

Rikard Norling menar att han är medveten om att hans AIK inte är det lag som har störst chanser att göra det förstnämnda.

AIK saknar dessutom sex nyckelspelare mot Falkenberg.

– Vi kanske är det lag av de fyra som har sämst utgångsläge, säger han.

Toppstriden i allsvenskan är otroligt tajt där de regerande mästarna AIK ligger på en fjärdeplats med 56 inspelade poäng. Lika många poäng men bättre målskillnad har Hammarby på tredjeplatsen. 

Första- och andraplatsen innehas av Malmö FF respektive Djurgården som båda två står på 59 poäng. 

– I genomgången med spelarna innan drog jag upp just det faktum att det är tre matcher kvar. Mörkret och kylan har greppat oss och det är då man vet att det är nu det avgörs, säger Rikard Norling. 

– Alla avslutningsscenarion är annorlunda och nu är det väldigt speciellt eftersom det är tre Stockholmslag och Malmö FF som gör upp om det. Det är spännande, så är det. 

Hur är skillnaden för er i år jämfört med i fjol då ni ledde och mer eller mindre bara väntade på att säkra guldet? 

– Det är skillnad, men hanteringen av själva företeelsen är densamma på något sätt. Skillnaden är att vi var jagade och förväntades vinna i fjol, det hade varit ett oerhört misslyckande om vi inte vann med tanke på att vi ledde komfortabelt. 

– I år är det mer att det är två andra Stockholmslag involverade vilket sätter ganska i gång mycket processer hos AIK:are och även oss naturligtvis. Då är det det som ska hanteras, plus att vi kanske är det lag av de fyra som har sämst utgångsläge. 

Funderar inte över konsekvenser av fjärdeplats

På samma sätt som chansen till ett guld finns finns också risken att ni missar topp tre och Europaspel till nästa säsong.

– Det är ju precis det man någonstans kan konstatera, att precis som förra året och åren innan det finns scenarion som vore negativa. Och då handlar det om vilket vägval du gör utefter det. Det börjar hos mig och hur jag väljer att se på det, säger Norling

– Jag tar utgångspunkt ur det vi kan påverka, precis som man hör i varje intervju att vi tar match för match. Förhållningssättet för oss är att vi gör allt vi kan för att förbereda oss och maxa vårt fokus på Falkenberg. 

– Hanteringen och sannolikhetsfrågeställningar är ingenting jag lägger ned någon energi på. Mitt fokus är att få ut en så kalibrerad prestation som möjligt, och den blir nog sällan maxkalibrerad om jag börjar sända en massa otrygga signaler. 

Vad tror du att det innebär för er om ni skulle missa Europa?

– Jag har inte överhuvudtaget tänkt eller reflekterat över frågan vad som händer om vi missar Europaspel, jag stannar så långt innan den att det är förhållandevis ointressant just nu. Jag hittar ingen anledning till att jag ska använda någon tid åt att fundera över det.

Vad gör du för analys av att det är en så annorlunda toppstrid i år jämfört med i fjol? 

– I år finns det flera delar i vårt spel där vi inte är lika bra som i fjol. En utvärdering ligger i nästa steg där vi får kolla på vad det var som gjorde att vi inte fick ut samma kraft, samma energi och samma antal poäng som förra året, säger Norling och fortsätter:

– Känslan är generellt att vi borde ha kunnat släppa in färre mål framför allt, och litegrann hade vi kunnat få ut mer av vårt offensiva spel och vår udd i vårt offensiva spel. Men jag väntar gärna med att vara alltför konkret i den frågan. 

Saknar flera nyckelspelare

På söndagen ställs AIK mot Falkenberg när allsvenskan åter drar i gång efter ett kortare landslagsuppehåll. Och AIK får klara sig utan flera tunga pjäser.

Anton Salétros är avstängd och sedan tidigare är det klart att Chinedu Obasi missar resten av säsongen. Men utöver duon saknas även Nabil Bahoui, Robert Lundström, Rasmus Lindkvist och Oscar Linnér.
AIK har fått kalla in tre juniorer för att fylla ut matchtruppen.

https://twitter.com/aikfotboll/status/1185797815856979969?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1185797815856979969&ref_url=https%3A%2F%2Fbn-klara-xpr-prod.trusted.elx.ohoy.io%2Fedit%2FxgSmsuT2o4Czfqs6hCcPQf

Se senaste avsnittet av guldrushen