Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Ska vara där och stå bakom supportrarna”

David Fällman Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Hammarby-supportrar. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Polisen har gått hårt fram mot fansen och klubbar.

Nu sluter spelarna upp bakom fansen.

– Vi ska vara där för supportarna och stå bakom dem, säger David Fällman.

Polisen agerande mot de allsvenska supportrarna och klubbarna har trappats upp den senaste tiden. Polisen vill få bort pyrotekniken, de så kallade bengalerna, och för att lyckas med det har man vidtagit flera åtgärder. En av de mest uppmärksammade är att så kallade OH-flaggor har förbjudits. OH-flaggor är flaggor som täcker delar av publiken och polisen bedömer att de används för att dölja personer som använder bengaler och har stämplat dem som ”brottsverktyg”.

Spelarna står bakom fansen

Dessutom har visiteringen skärpts kraftigt, för att bengaler inte ska komma in på arenorna. Samtidigt har supportrarna slutit samman. När Malmö FF mötte Elfsborg var Stadion helt tyst under de första tio minuterna. 

Dessutom var ståplatssektionen tom under den tiden. Tio minuter in i derbyt mellan Djurgården och AIK utspelades smått unika scener. De rivaliserande kortsidorna började plötsligt samarbeta. AIK-fansen skrek: ”Snutjävlar!” Djurgårdens supportrar svarade: ”Fotbollsmördare!” 

Ramsan dånade inne på Tele 2 Arena under flera minuter. Samma scener utspelade sig i matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF i går. Flera spelare har visat sitt stöd till supportrarna i frågan, bland annat Henok Goitom och Markus Rosenberg som inför Elfsborgs-matchen tydligt deklarerade vart han stod i frågan.

– Jag står bakom den (protesten). Det är helt rätt. Det är enda sättet att kunna visa var man står, sa MFF-kaptenen då.

Fällman: ”Vi ska vara där för supportrarna”

Näste spelare att ställa sig bakom fansen? Hammarbys David Fällman.

– Jag tycker som många andra spelare säger, vi har en helt fantastisk läktarkultur, speciellt i allsvenskan. Generellt måste vi göra allt vi kan för att bibehålla den och ge supportrarna så mycket stöd som de behöver för att hantera det här på ett bra sätt.

– Men vad jag förstår så diskuteras det med polisen nu, man måste hitta en bra lösning på det. Det var som Vidar (Örn Kjartansson) och Alex (Alexander Kacaniklic) sa att vi håller Europaklass där. Vi vill fortsätta ha den på våra läktare för den är helt fantastisk.

Fällman känner att det är viktigt att spelarna vågar ta plats i debatten och svara ärligt på frågorna även om ämnet är känsligt för en del.

– Nu när du ställer frågan ska jag kunna säga att supportarna ger oss stöd i varje match och minut, i det här fallet ska vi vara där för supportarna och stå bakom dem. Jag hoppas att det slutar bra och att de kommer kunna vara fortsätta vara så bra de är. Det jag tycker är viktigt är att läktarkulturen i allsvenskan måste kunna fortsätta vara så fantastisk som den är. Det är A och O, den är grym och vi behöver den, säger Fällman.