Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjölund "Min kropp orkade inte längre"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Lennart Månsson
Foto: Kari Kesti

I går kunde SPORT-Expressen berätta om de utbredda problem med ätstörningar och vikthets som finns inom svensk toppidrott.

I dag berättar den allsvenske fotbollsspelaren Daniel Sjölund om hur han tvingades söka hjälp för sitt ätstörda beteende.

- Jag åt fel och tränade för mycket, till slut orkade inte kroppen med längre, säger Sjölund, som i dag spelar i IFK Norrköping.

Ätstörningar och vikthets inom idrotten har ofta varit kopplat till kvinnor och framför allt unga tjejer.

Men att män har ett ätstört beteende och får energibrist, som i vissa fall utvecklas till en klinisk ätstörning, är precis lika vanligt, menar Petra Lundström, ansvarig för idrottsnutrition på Riksidrottsförbundet och doktorand på Karolinska institutet.

- Jag träffar på lika många killar som tjejer som har problem, den senaste tiden har jag nog faktiskt hjälpt fler manliga idrottare än kvinnliga, säger Lundström.

Tvingades ta en timeout

En av de som drabbats är den allsvenske fotbollsspelaren Daniel Sjölund som nu berättar för SPORT-Expressen om hur han i jakten på framgång började mixtra med maten.

Något som till slut tvingade honom att ta timeout från fotbollen i flera månader.

Det var i slutet av 2007 som Daniel Sjölund, då i allsvenska Djurgården, började få problem. Och han berättar att det hela började med att han fick ett råd från en ledare i klubben.

- Han tyckte att jag skulle dra ned på kolhydraterna och menade att jag inte behövde dem, säger Sjölund, som inte vill namnge personen han fick kostråden från.

Sjölund testade, och plockade bort allt mer kolhydrater från tallriken.

- Som de allra flesta som håller på med idrott så vill man ju hela tiden bli bättre och prestera mer. Man vill ta ytterligare ett steg och pusha sig framåt och letar därför efter vägar för att göra det.

- Jag testade den här vägen.

"Blev lättare i kroppen"

Till början gav det resultat, positiva resultat.

- Jag kände själv att jag blev lättare i kroppen. Steget blev lättare och jag fick en formtopp. Att plocka bort kolhydrater kändes som en jättebra sak, säger Daniel Sjölund.

Men när försäsongen och den tuffaste träningsperioden kom orkade inte hans kropp längre.

- Känslan från att ha varit lätt i kroppen och i bra form till att det började kännas mer och mer slitsamt kom ganska snabbt. Kroppen bröts ned och till slut blev det för mycket och jag var tvungen att dra ned på träningen, säger Sjölund och berättar att det även visade sig på vågen.

- Jag gick ned en del i vikt till en början men det var framför allt under försäsongen, när man ska börja bygga upp kroppen, som jag även började tappa muskler.

Var det en ätstörning du hade?

- Det var en mix av att jag hade ett ätstört beteende och tränade för mycket, som gjorde att min kropp inte orkade längre. I grunden handlade det om att jag ville bli en bättre fotbollsspelare.

- Men det blev precis tvärtom, säger han.

Ohållbart

Daniel Sjölund berättar att han själv insåg att situationen till slut blev ohållbar, men också att han räddades av den experthjälp hans dåvarande klubb Djurgården såg till att han fick.

- Jag kom till ett skede där jag själv kände att det inte funkade. Jag kunde inte prestera längre och då faller ju allting.

- Jag är väldigt tacksam att Djurgården såg till att jag fick experthjälp. Petra (Lundström) kunde förklara för mig varför jag fick den formtopp jag först fick men att kroppen sedan bröts ned. Jag har lärt mig otroligt mycket av det här.

Ätstörningar är ofta något som förknippas med kvinnliga idrottare, tror du att det är lika vanligt bland män?

- Definitivt, jag tror att det är väldigt vanligt bland elitidrottare överhuvudtaget, både män och kvinnor. Det är så små marginaler och man letar hela tiden efter sätt att bli bättre på. Jag känner flera killar som varit med om samma sak.

"En otrolig stress"

Idrottsnutritionist Petra Lundström berättar om sitt möte med Daniel Sjölund.

- Han var så dålig när jag träffade honom första gången och jag tror inte att Daniel hade lyckats ta sig tillbaka om han inte hade fått experthjälp, säger Lundström och betonar vikten av att få hjälp i ett tidigt skede.

- Det är förödande för hälsan att under lång tid utsätta sig för energibrist och i vissa fall finns det ingen väg tillbaka - det är kört. Det är en otrolig stress för kroppen att svälta och det går inte att nog betona hur viktigt det är att få hjälp innan det har gått för långt, säger Lundström.

Daniel Sjölund spelar i dag i IFK Norrköping och känner sig helt återställd.

- Jag mår bra igen och har mycket bättre koll på vad man ska äta. Det har fungerat väldigt bra sedan jag kom tillbaka. Innan jag blev sjuk och fick hjälp hade jag aldrig fått någon information om vad som händer med kroppen om man får i sig för lite energi.

- Nu i efterhand känner jag hur otroligt viktigt det är att få kunskap inom området. Tyvärr fick jag gå den hårda vägen för att få den.

Har tagit dubbla SM-guld med Dif

Namn: Daniel Sjölund.

Ålder: 32 år.

Längd: 178 centimeter.

Vikt: 80 kilo.

Position: Mittfältare.

Nationalitet: Finland (uppvuxen på Åland).

Landskamper/mål: 37/2.

Nuvarande klubb: IFK Norrköping.

Allsvenska matcher/mål: 262/33.

Klubbar i karriären: IF Finströms Kamraterna (-1994), IFK Mariehamn (1994-99), Brommapojkarna (1999), West Ham (1999-2000), Liverpool (2000-02), Djurgården (2003-12), Åtvidaberg (2013-14), IFK Norrköping (2015-).

Största meriter: SM-guld 2003 och 2005 samt cupmästare 2004 och 2005 (med Djurgården).