Sirius-profilen berättar: ”Var död i tio minuter”

Affe Piran, SLO i Sirius.
Foto: Viktor Johansson/Sirius Fotboll / IK Sirius
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

”Vi är med dig” var tryckt på de tröjor som spelarna i IK Sirius bar inför mötet med IFK Göteborg.

Budskapet riktade sig till klubbens SLO Affe Piran.

Han som nyligen föll ihop efter ett hjärtstopp.

Inga tidigare hälsoproblem. Inga allvarliga i alla fall. Och verkligen inga som hade haft med hjärtat att göra.

Därför förstod Affe Piran inte vad som hände med hans kropp den där dagen i Köpenhamn för ungefär en månad sedan. Eller så här: Han insåg att något inte stod rätt till, men tänkte att det nog bara handlade om lågt blodsocker.

Affe Piran pausade arbetet med det arkitektprojekt han var i stan för att hjälpa till med och satte sig vid matbordet för att äta. Sedan blev allt svart.

Nästa minne Affe har är från Rigshospitalet. Han vaknade upp och undrade var han var och vad som hade hänt. Personal på plats fick berätta.

– Jag hade fallit ihop. Jag hade fått ett hjärtstopp till följd av en rusning i hjärtat som berodde på ett medfött fel som jag hade. Ett dolt fel. Jag var död i typ tio minuter.

Det låter allvarligt – och det var det. Samtidigt …

– Hade folk inte varit så snabba att hjälpa mig på plats hade jag förmodligen fått hjärnskador. Syrebrist i hjärnan. Nu fick jag inga bestående men. Och hade man inte haft en hjärtstartare på plats hade jag faktiskt kunnat dö. Och hade jag varit någon annanstans där det inte var människor runtomkring, då hade det varit riktigt illa.

”Ett riktigt konstigt sammanträffande”

Men nu fanns det en hjärtstartare på plats. Och människor runtomkring, sådana som behärskade hjärt- och lugnräddning.

De såg även till så att Affe kom in till sjukhuset. Där åtgärdades det medfödda felet genom att en signalpunkt i hjärtat brändes bort. Där hamnade han på samma avdelning som den danske fotbollsstjärnan Christian Eriksson gjorde efter hans kollaps under EM förra sommaren.

– Det som hände mig är i stort sett samma sak som hände Christian Eriksen. Också i Köpenhamn. Ett riktigt konstigt sammanträffande, säger Affe Piran.


Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Behandlades ni av samma läkare också?

– Förmodligen. Det är inte så många som behandlar den här typen av sjukdomar.

Eriksen fick en typ av pacemaker inopererad, har du det också?

– De dividerade om de skulle ge mig det eller inte. Eftersom jag inte är idrottsman eller gör sådana saker till vardags tyckte de inte att det behövdes. Utan de kommer hålla koll på mig. De har sagt att det ser bra ut och att de inte är några konstigheter. De har i stort sett friskförklarat mig från det problemet.

Är SLO i IK Sirius

Och Affe Piran känner sig nästan som han gjorde förut. Den svåraste delen av rehabiliteringsperioden ligger bakom honom.

– Det var väldigt jobbigt i början. Efter hjärt- och lugnräddningen kändes det som att någon hade hoppat på mig. Jag var också extremt trött hela tiden, gick på mycket smärtstillande medicin. Sedan har det varit mentalt krävande. ”Kan jag vara själv? Kommer det hända något om ingen håller koll på mig?”. Men sedan de gav mig friskförklaringen har allt känts okej. Då har jag inte gått runt och oroat mig så mycket. Det känns som att jag klarar av att vara ensam utan problem.

Stödet under vägen tillbaka till livet har varit stort. Inte minst från IK Sirius, klubben i Affe Pirans hjärta. De började med att skickade blommor, svarta och blå så klart. Sedan, inför den allsvenska återstarten och måndagens möte med IFK Göteborg, trycktes det upp svarta T-tröjor med orden: ”Vi är med dig”. Spelarna bar dem under inmarschen.

– De hade bett mig hålla koll i början av matchen, inmarschen framför allt. Så jag visste att de skulle göra någonting, men inte vad, säger Affe Piran som satt på en av sittplatsläktarna och såg på.

Det var hans första besök på Studenternas IP sedan IK Sirius mötte Hammarby IF i slutet av april.

– Vanligtvis brukar jag jobba som SLO (Supporter Liaison Officer) på matcherna. Det kändes konstigt att vara där och inte jobba med något, men också skönt att bara kunna titta på matchen. Det blir bli ganska lite tittande när man har ansvar för massa saker.

Klubben som en familj

Affe Piran tog sig an uppdraget som SLO under förra sommaren. Utöver det har han hjälpt klubben med att designa matchprogram, matchställ (faktiskt årets modell) och varit en del av tifoverksamheten. Passande då han till vardags jobbar som grafisk designer. Bland annat.

Vad betyder klubben för dig?

– Väldigt mycket. Det har blivit som någon form av familj, eller alternativ familj. En trygg plats där man känner allihop. 

När blev IK Sirius din klubb?

– Jag har varit Sirius-supporter sedan barnsben. Ett lag som har hemmaplan fem meter ifrån där jag är född kändes rimligast att välja. Haha!

Grät när IK Sirius nådde allsvenskan

Akademiska sjukhuset ligger rakt över gatan från Studenternas IP.

– Jag har alltid varit en Uppsala-person, gillat min hemstad. Därför har jag aldrig tänkt tanken på att heja på något annat lag. Sedan har det inte alltid varit det lättaste att vara Sirius-supporter.

De sportsliga framgångarna har varit få. Undantaget avancemanget till allsvenskan 2016.

– Det är det största jag har varit med om. Jag var nere i Halmstad, det var känslosamt. Jag var inte beredd på hur mycket det skulle kännas när det hände, säger Affe Piran.

Det var några tårar som föll?

– Det var ganska många personer som grät. Inklusive jag.

Hur var det då att se klubben visa dig den stöttning som de gjorde inför mötet med IFK Göteborg?

– Det kändes stort. Det är en klubb som har varit en stor del av mitt liv. Jag trodde nog aldrig att jag skulle bli hyllad på det sättet av Sirius. Det var mäktigt.

– Allt stöd har varit en motivation att komma tillbaka så fort som möjligt och göra saker för klubben igen.


TV: Frågelådan i Rondo