Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beviset: Så stora är klyftorna i allsvenskan

MFF har flera anledningar att jublar.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
MFF:s vd Niclas Carlnén.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Allsvenskan har aldrig varit rikare.  

För femte året i rad ökar föreningarnas egna kapital – och är nu uppe på rekordnivåer.

Malmö FF är fortsatt allsvenskans rikaste klubb och har ett större eget kapital än övriga 15 klubbar tillsammans.

– Vi har möjlighet att ta lite större risker än andra klubbar, säger vd:n Niclas Carlnén.

 

DEL 2: Klubbarnas beroende av spelarförsäljningar. 

DEL 3: Agentkostnaderna skenar: ”Det är helt galet” 

DEL 4: Allsvenska storlagens ”hemliga” miljonintäkter 

DEL 5: Så ska miljarderna i allsvenskan fördelas 

Världsfotbollens ekonomi går på högvarv.

Internationellt sett har de totala transfersummorna mellan klubbar ökat från 45 miljarder kronor år 2016 till 60 miljarder kronor år 2017 till 67 miljarder kronor i fjol (2018), enligt Fifas senaste rapport.

Som en följd har klubbarnas intäkter – och kostnader – ökat.

Så även i allsvenskan.

Under 2018 drog de allsvenska klubbarna in totalt 1 794 miljoner kronor – en ökning med 16 procent jämfört med 2017. Samtidigt har de allsvenska klubbarnas sammanlagda kostnader ökat med 15 procent, enligt revisionsbyrån EY.

Den markanta ökningen visar att allsvenskan följer med i den internationella utvecklingen. Men frågan kvarstår: har de allsvenska klubbarna bara tagit på sig större kostymer – eller genererar de också bättre ekonomiska resultat?

https://datawrapper.dwcdn.net/EiNXS/1/

Att mäta ekonomiskt välmående är inte helt enkelt.

Grafen ovan visar samtliga klubbars ekonomiska resultat för 2018 (efter finansiella poster och skatter). Resultaten ger tydliga svar på hur klubbarna presterade ekonomiskt under ett år – men sammanfaller inte alltid med de sportsliga resultaten.

Malmö FF misslyckades till exempel med att erövra förstaplatsen i allsvenskan men ligger i topp vad gäller intäkter, mycket tack vare spel i Europa League (ca 82 miljoner kronor) samt försäljningen av Mattias Svanberg (som utgör en betydande del av klubbens totalt 49 miljoner kronor i transferintäkter).

På sista plats i tabellen kommer SM-guldvinnarna AIK, som fick betala en hög nota för guldsatsningen där framför allt personalkostnaderna (bland annat spelarlönerna) ökade kraftigt.

– Vi gjorde ett underskott, vilket vi var fullt medvetna om att vi skulle göra. Vi gjorde en sportslig satsning redan år 2017 som vi såg frukten av 2018. Vi hade vid tidpunkten råd att göra det. Om man ska driva en fotbollsklubb på ett sunt och ekonomiskt sätt måste man också låta pengarna arbeta, säger klubbdirektören Jens T Andersson.

https://datawrapper.dwcdn.net/vs6P3/1/

Klubbarnas egna kapital – skillnaden mellan tillgångar och skulder – är mer rättvisande för att bedöma det ekonomiska tillståndet. Det är måttet som exempelvis svenska fotbollförbundet använder när de beviljar elitlicensen: ingen klubb får ha ett negativt eget kapital.

När SportExpressen sammanställer samtliga lags egna kapital i årets upplaga av allsvenskan visar de på rekordsiffror. 

Vid årsskiftet hade de allsvenska klubbarna sammanlagt 924 762 000 kronor i eget kapital. 

Aldrig tidigare har klubbarna sammanlagt haft ett större eget kapital. I topp ligger föga överraskande Malmö FF, som förfogar över mer än hälften av den totala summan.

Svart på vitt: allsvenskan mår bra – men klyftorna är stora. 

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist:

– Det finns klubbar som har det jättetufft och vissa som mår väldigt bra. Det viktiga är att vi är på en resa som går åt rätt håll. Allsvenskan mår bra framför allt för att det är väldigt många som bryr sig om oss och för vår utveckling som går åt rätt håll. Vi är en av de ligor som ökar mest i publik och den som ökar mest procentuellt i intäkter, säger han.

https://datawrapper.dwcdn.net/2vt1u/1/

Grafen ovan visar hur de allsvenska klubbarnas egna kapital har vuxit stadigt sedan 2013. Två tydliga förklaringar till den positiva utvecklingen går att lyfta fram: 

• Malmö FF:s spel i Champions League

• Ökade intäkter från spelarförsäljningar

Tack vare spel i Champions League år 2014 ökade MFF sitt egna kapital från 86 miljoner till 226 miljoner. Efter att ha lyckats nå gruppspelet i Champions League även 2015 ökade det egna kapitalet från 226 miljoner till 450 miljoner. 

Effekten blir inte bara tydlig i grafen – den ekonomiska framgången har gett klubben en unik position i allsvenskan.

– Vi har möjlighet att ta lite större risker än andra klubbar tack vare vårt egna kapital. Till exempel kan vi göra en investering först – som att köpa en spelare – innan vi säljer en annan spelare, säger klubbens vd Niclas Carlnén.

Hur arbetar ni strategiskt med den buffert ni har byggt upp?

– Vårt resonemang är att allting som vi använder våra pengar till ska antingen ge en ökad intäkt – en affärsmöjlighet – eller så ska det ge en ökad kvalitet i verksamheten. Det kan innebära att upplevelsen på Stadion blir bättre, eller att det genererar sportsliga resultat. Vi försöker hela tiden vara noga med hur vi använder pengarna. 

– Champions League-pengarna har vi använt till att amortera lån och till att köpa loss Stadion för att skapa bättre långsiktiga förutsättningar. På så sätt får vi en billigare driftkostnad kommande år.

https://datawrapper.dwcdn.net/pXpGm/2/

Den andra förklaringen till de allsvenska klubbarnas stärkta ekonomier är att intäkterna från spelarförsäljningar har ökat. År 2017 gjorde de allsvenska klubbarna ett rekordår sett till spelarförsäljningar då man sålde för sammanlagt 289 miljoner kronor – mycket tack vare AIK:s Alexander Isak-affär. Trots rekordförsäljningen av Isak år 2017 så ökade den totala summan för spelarförsäljningar till 352 miljoner kronor under 2018.

Två klubbar illustrerar resan som allsvenskan har gjort bättre än några andra.

IFK Norrköping och Djurgården ligger tvåa respektive trea på listan över allsvenskans rikaste klubbar. Båda klubbarna har byggt upp sitt eget kapital genom framför allt spelarförsäljningar.

– Det har tagit ungefär tio år – från att vi nästan var konkursmässiga till i dag då vi har stärkt vårt eget kapital. Många goda affärer har gett sportsliga resultat. Framför allt har vi kunnat vara aktiva på spelarmarknaden, vilket har genererat intäkter när vi kunnat sälja spelare, säger IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt.

Djurgårdens elitlicens var hotad år 2013. Tack vare spelarförsäljningar för en bra bit över 200 miljoner kronor är lagets plötsligt tredje rikast i allsvenskan sett till eget kapital.

– Det finns inte så många sätt att få in pengar snabbt. Antingen så får man gå långt i Europaspel eller lyckas på transfermarknaden. Vi har varit lyckosamma på den senare medan andra klubbar har fått ihop pengar genom spel i Europa, säger vd:n Henrik Berggren.

Han fortsätter:

– Man kan inte bara förlita sig på transfers. Det går inte att ta för givet att man ska få in intäkter genom att sälja, utan man måste öka alla andra intäkter i verksamheten samtidigt. Men om man behöver pengar snabbt, som vi behövde 2014, så kan det vara en väg. Vi valde den och det var kanske den enda vägen vi hade.

 

Länkar till övriga delar i granskningen:

DEL 2: Klubbarnas beroende av spelarförsäljningar. 

DEL 3: Agentkostnaderna skenar: ”Det är helt galet” 

DEL 4: Allsvenska storlagens ”hemliga” miljonintäkter 

DEL 5: Så ska miljarderna i allsvenskan fördelas