Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Sett uttalandena men vill förhålla mig till beskedet”

Anders TegnellFoto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svante SamuelssonFoto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN
HIF i träning.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Svenska fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll träffar Folkhälsomyndigheten på fredag för ett andra möte.

Då väntas ett beslut komma om allsvenskan kan börja den 14:e juni.

– Vi hoppas kunna starta fotbollen, säger Sef:s sportchef Svante Samuelsson.

I förra veckan presenterade Svenska fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och Svensk elitfotboll det medicinska protokoll som tagits fram för att övertyga Folkhälsomyndigheten om att åter tillåta seniormatcher på elitnivå.

I morgon träffas SvFF, Sef och Folkhälsomyndigheten igen för ett andra möte inom en sjudagarsperiod - och där väntas ett beslut om allsvenskan kan börja den 14:e juni. Svante Samuelsson, sportchef i Sef, är hoppfull inför fredagens möte.

– FHM ska återkoppla till oss baserat på vår dragning och hur de har diskuterat internt. Vi har beskrivit vår syn på en möjlig väg framåt baserat på protokollet, säger han.

Sef inför mötet

Väntar ni ett besked?

– Jag vet faktiskt inte. Den återkoppling som jag har fått är att de kommer möta oss i morgon, sedan vilket typ av besked vi får, det vet jag inte. Vi hoppas naturligtvis på ett besked att kunna starta fotbollen i de här stegen som vi beskrivit. Vi vet bara att vi får en återkoppling i morgon, sedan vad det innehåller, det får vi reda på i morgon.

Tidigare i veckan uttalades sig statsepidemiolog Anders Tegnell om att beslutet att inga seniormatcher i Sverige får spelas kommer att stå fast. Samuelsson har noterat hur snacket gått inför mötet men lägger inga värderingar i det.

– Jag har sett inslagen. Mina tankar är att vi ska träffa dem i morgon och fortsätta diskutera den frågan. Jag förhåller mig nog bara till det. Det ställs frågor hela tiden, kopplat till fotbollen, till Tegnell och jag har sett uttalandena men jag känner att jag vill förhålla mig till beskedet vi får i morgon och de vi ska träffa, förklarar han.

”Kan genomföra det - på ett klokt sätt”

Vad har ni för förhoppningar inför mötet?

– Vi har en förhoppning, att vi på det ansvarsfulla sättet som vi visat att vi kan göra, ges en möjlighet att börja spela igen. Klubbarna, i allsvenskan och superettan, bedriver en professionell verksamhet och det vill vi visa, precis som andra företag får ha sina verksamheter i gång. Vi tycker att vi har ännu större möjligheter än många verksamheter att på ett ansvarsfullt sätt genomföra det här på ett bra sätt.

– Vi har tillgång till klubbläkare och stab, så att vi kan säkerställa att det är symtomfria personer som går till sin arbetsplats i form av träning och matcher. Vi tycker att det är viktigt att förstå att vi kan jämställas med företag som vill bedriva verksamhet. Vårt perspektiv är att vi driver en kommersiell verksamhet i superettan och allsvenskan där våra anställda ska få en möjlighet att genomföra sina jobb på ett klokt sätt i de här speciella tiderna.