Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sead Haksabanovic lämnar Ryssland

Idrott för idrott – så har de agerat efter ryska invasionen
Sead Haksabanovic.
Foto: MIKE KIREEV/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / MIKE KIREEV/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Haksabanovic i IFK Norrköping.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Sead Haksabanovic, 22, lämnar Ryssland.

SportExpressen kan avslöja att stjärnan pausar kontraktet med Rubin Kazan och reser hem till Sverige - i väntan på att fatta ett beslut om nästa klubbval.

Kan det bli en comeback i allsvenskan?

– Jag har lärt mig att i fotbollens värld bör man aldrig stänga dörrar, säger Haksabanovic till SportExpressen.

Sanktionerna har slagit hårt mot den ryska fotbollen efter landets invasion i Ukraina. Fifa och Uefa har sedan tidigare stoppat Rysslands landslag och klubbar från att delta i deras turneringar. Det internationella spelarfacket för professionella fotbollsspelare, FIFPro, har krävt att samtliga utländska spelare i den ryska ligan ska få möjlighet att bryta sina kontrakt – och i veckan kom ett slutgiltigt beslut.

På måndagen meddelades att Fifa mött spelarfacket halvvägs. Alla utländska spelare tillåts bryta eller pausa sina kontrakt med sina ryska klubbar för att skriva på för en annan klubb fram till den 30 juni i sommar. Två svenska spelare som valt att bryta kontrakten är Victor Claesson och Axel Björnström som i veckan blev klar för en flytt till allsvenskan och AIK.

Haksabanovic lämnar

SportExpressen kan nu avslöja att Sead Haksabanovic, 22, lämnar Ryssland. Spelaren och Rubin Kazan har kommit överens om att pausa kontraktet. Haksabanovic kommer alltså inom kort att resa hem till Sverige för att vara med sin familj. Haksabanovic har tillsammans med familjen och agenten fattat beslutet att lämna Ryssland, eftersom att man anser att det just nu är det bästa för Haksabanovics karriär med tanke på oroligheterna.

Enligt uppgifter till SportExpressen har Haksabanovic inte fattat något slutgiltigt beslut om sin framtid och nästa klubbval, utan man väljer att avvakta och se hur situationen utvecklar sig kommande dagar. Spelaren vet heller inte vad som kommer ske med hans kontrakt i Rubin Kazan, utan det som Haksabanovic förhåller sig till för närvarande är att han måste återvända till Rubin Kazan efter den 30 juni i sommar.

”Stänger inga dörrar”

Till SportExpressen bekräftar Haksabanovic själv att han lämnar Ryssland och reser hem till Sverige, samtidigt som han inte vill stänga dörren för en framtida comeback i allsvenskan.

– Jag har lärt mig att i fotbollens värld bör man aldrig stänga dörrar. Allsvenskan är ligan jag växte upp i och som haft stor del i min fotbollsutveckling och gjort mig till den spelaren jag är i dag, säger Haksabanovic.

Har ni fått några anbud?

– Det där sköter min agentur. Jag fokuserar bara på fotboll. Det är mitt jobb.

När tar du ett beslut tror du?

– Nu vill jag först komma hem till familjen och nära och kära. Dom betyder mest för mig. Jag vill vila upp mig mentalt i några dagar. Jag känner att jag behöver det och att familjen också behöver mig. Sedan får vi se vad framtiden har att utvisa.

”Har känt oron hemifrån”

Haksabanovic fortsätter:

– Jag är fotbollsspelare och det är det jag vill och kan. Jag kommer fatta ett beslut väldigt snart, kanske redan efter helgen. Sedan har jag landslagsuppehållet som kommer snart så det finns inte mycket tid att vila.

Hur har den här perioden varit för dig?

– Alltså för mig har den varit ganska normal. Fotbollen är i gång i Ryssland, vi har spelat på som vanligt. Det jag har känt är oron hemifrån. Sedan är jag ingen politiker och förstår inte riktigt vad som händer. Det enda jag vill är att spela fotboll och det är jag riktigt bra på.