Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Häcken nollade Varberg – trots utvisning

Allsvenskan på uppstuds: ”Sverige känns för litet för honom”
Samuel Gustafson fick rött kort mot Varberg.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Samuel Gustafson fick rött kort mot Varberg.

STOCKHOLM/VARBERG. Samuel Gustafson fick rött kort mot Varberg.

Häckens lagkapten markerade en skallning mot Robin Tranberg och visades ut.

– Om det var rätt eller fel får folk tycka vad de vill om, men jag tror inte att Tranberg har speciellt ont, säger Gustafson.

– Ska man kritisera något – kritisera regelboken, säger den före detta Fifa-domaren Jonas Eriksson.

Trots utvisningen vann Häcken matchen med 2–0.

Det blev rejält irriterat efter 40 minuter av matchen mellan Varberg och Häcken. Allt började med att Bénie Traoré fick en tackling av en motståndare och ropade på frispark utan att få gehör av domaren. 

I tumultet som uppstod efteråt hamnade Häckens lagkapten Samuel Gustafson i ett gruff med hemmalagets Robin Tranberg. Tv-bilderna visade hur Gustafson markerade en liten, liten skallning med huvudet varpå han fick rött kort av domaren Oscar Johnson.

Ett domslut som ifrågasätts av Discovery + expertkommentator Johan Arneng.

– Jag tycker inte det är rött kort. Det är för billigt att bara gå dit lite med huvudet och få rött kort, säger han. 

”Tycker inte det är rött kort”

Han får medhåll av Häckens vänsterback Kristoffer Lund. 

– Jag tycker inte det är rött kort. De är nära varandra och säger något. Men jag tycker det varit rättvist med två gula, säger Lund.

Robin Tranberg ger sin syn på situationen: 

– Jag knuffar till honom, han går med huvudet mot mig. Det är ingen stor grej så. Det är klart att han sätter sig i en situation där han kan få ett rött kort. Domaren väljer att ta det.

”Kritisera regelboken”

Den före detta Fifa-domaren Jonas Eriksson förklarar varför det blev utvisning.

– Det är möjligt att en mer rutinerad domare släpper den, men enligt regelboken är det rött kort. Han (Gustafson) trycker dit huvudet. Det är inte hårt, det är försumbart, men det är en huvudrörelse mot en spelare och då spelar det ingen roll hur kraftfullt man gör det. Ska man kritisera något – kritisera regelboken, säger Eriksson i Discovery+.

Samuel Gustafson säger till Expressen:

– Situationen uppstår när Bénie blir nedsparkad och påhoppad av deras spelare. Vi vill gå in och skydda honom och då blir det gruff från båda håll. Det är vad det är och folk får tycka vad de vill, men jag tror inte att Tranberg har speciellt ont. Jag förstår att folk vill att jag ska säga att det var jäkligt dumt gjort, men det fattar vem som helst att det missgynnar laget att bli utvisad. Om det var rätt eller fel får folk tycka vad de vill om.

Blev du förvånad när domaren drog upp det röda kortet?

– Ja, det blev jag så klart. Absolut. Men den skulden man känner när man blir utvisad, oavsett hur det sker, är att man sätter sitt lag och våra supportrar i en sits som är missgynnande.

Samuel Gustafson fick rött kort mot Varberg.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Även målvaktstränaren fick rött kort

Är du rädd att det blir någon påföljd i form av avstängning?

– Nu när jag tittat på situationen? Nej, snarare tvärtom. Det är så jag känner.

Vad sa domaren till dig?

– Det minns jag inte ens. Han hade en tuff match och är oerfaren och jag har förståelse för det, men han borde vara förberedd på hur matchen skulle se ut. Det var en tydlig matchplan från deras (Varbergs) sida och han (domaren) är den enda med mandat att ändra på hur matchen ser ut. Men i och med att jag är part i målet får jag väl gå till mig själv.

Varbergs tränare Joakim Persson om utvisningen:

– Ett helt felaktigt rött kort. Det är så långt ifrån ett rött kort man kan komma. En skänk från ovan för oss.

Bara minuter efter Gustafsons utvisning kom matchens första mål. Det var Häcken som gjorde det. Bénie Traoré fick chansen från straffpunkten och gjorde inga misstag utan satte 1–0 till gästerna från Hisingen. Hans elfte mål på tolv matcher i år.

Inför andra halvlek bytte Häcken in Samuel Gustafsons tvillingbror Simon. Den inbytte mittfältaren, som haft stora skadebekymmer i år, fick ta emot ett par ordentliga smällar.

Efter en av dem ville Häcken att Varbergs OIiver Stanisic skulle få rött kort, men domaren Oscar Johnson nöjde sig med att visa det gula. Häckens målvaktstränare Christoffer Källqvist protesterade högljutt mot domslutet – och fick rött kort.

Strax därefter utökade Hisingslaget sin ledning genom Momodou Sonko, framspelad av Simon Gustafson, i den 72:a minuten.

”Ger nästan inte bort en målchans”

Häcken vann matchen med 2–0 och har nu tagit lika många poäng (25) som efter tolv omgångar i fjol. Då vann Hisingsklubben SM-guld – nu ligger man trea i tabellen efter Malmö FF och Elfsborg.

– Det var väldigt skönt att vi vann matchen. Det som känns absolut bäst är hur vi presterar i andra halvlek och hur vi löser att spela med en match mindre. Vi är bättre med Varberg även med en man mindre och jag tycker fokus ska ligga på hur bra vi genomför andra halvlek med de förutsättningar vi har, säger Samuel Gustafson som såg andra halvlek på en skärm i omklädningsrummet.

Häckens tränare Per-Mathias Högmo:

– Vi kontrollerar matchen även med tio man och jag är mycket nöjd med sättet vi genomför matchen på. Vi ger nästan inte bort en målchans och borde ha gjort ett par mål till.

Han var även kritisk till domarinsatsen:

– Jag tror att det dröjer länge innan han dömer igen.