Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Säger jag för mycket blir jag nog stoppad”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

AIK fick bara ta in 800 personer på läktarsektionen Norra stå inför matchen mot Halmstads BK på måndagen – hälften av den tillåtna mängden.

Detta efter att polisen ansåg att säkerhetsläget hade varit stökigt i den senaste hemmamatchen.

Efter matchen mot Halmstads BK uttalade sig flera AIK-spelare i frågan.

– När det blir en kollektiv bestraffning så blir det problematiskt, säger Henok Goitom.

Inför måndagens match mot Halmstads BK drabbades AIK av kapacitetneddragning på läktarsektionen Norra stå. Detta innebar att kapaciteten på den sektionen var 400 färre än tidigare bestämt.

Orsaken var att polisen ansåg att det var ett bristande ordningsläge i samband med matchen mot Kalmar FF den 18 juli.

”Säger jag för mycket blir jag nog stoppad”

Efter 1-0-vinsten mot Halmstad i måndags uttalade sig flera AIK-spelare i frågan.

– Det är att motarbeta från polisens sida hela tiden när det gäller fotboll. Jag vet inte om Sverige som land inte vill ha kvar sin fotboll och bygga vidare på den. De senaste åren har supportrarna gjort det till en fotbollsfest inte bara i Stockholm, även de mindre klubbarna över hela landet. Det bara motarbetas hela tiden. Jag tycker att det är fult mot klubbarna, fult mot supportarna och fult mot hela sporten, säger Alexander Milosevic.

Kan ni spelare föra dialog med polisen?

– Säger jag för mycket blir jag nog stoppad direkt med bilen när jag åker ut från Friends, säger han skämtsamt.

Goitom: ”Se till att bestraffa de som ska bestraffas”

Lagkaptenen Henok Goitom menar att fotbollskvalitén inte är den bästa i Sverige, men att läktarkulturen är det.

– Det är samma åsikter som tidigare. De slopade villkorstrappan men ändå skär man ner på åskådare, för mig är vi tillbaka på ruta ett. När det blir en kollektiv bestraffning så blir det problematiskt. Det är svårt att kontrollera alla människor, se till att bestraffa de som ska bestraffas. 

Han fortsätter:

– Det är lite synd för att domare, spelare, ledare, journalister, åskådare, alla vill ha publik. Alla vill ha fullsatt. Kvalitén i allsvenskan kontra Europa, den är inte likadan, men det vi har som är kvalité är det vi har på läktaren.

Lustig: ”Jag vet inte om de har koll på fotboll”

Mikael Lustig delar Goitoms åsikt och lägger till egna tankar.

– Jag är inte helt insatt och vet exakt vad det betyder men som jag har sagt innan, är det något vi ska vara stolta över i Sverige är det vår läktarkultur. Som håller bra europeisk klass, fotbollen är absolut inte där, men läktaren gör det. 

Han fortsätter:

– Mina matcher här med publik har varit noll stök och ändå åker vi på bestraffning. De som tar besluten, jag vet inte om de har koll på fotboll och vad det innebär för Sverige som land. Och hur folk ser på Sverige utifrån. Det är tråkigt, vi vet att våra supportrar kommer att fortsätta köra på som de gör, de vet vad det betyder för svensk fotboll. Och jag hoppas att många andra supportrar i Sverige tar efter, säger Lustig.