Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sågar egna tränaren: ”Förklaringen var billig”

Kebba Ceesay är inte nöjd med situationen.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Dialogen med Henrik Rydström? ”Vi säger hej till varandra”Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Kebba Ceesay har gått från nyckelspelare till petad i Sirius. 

Backen har inte startat en match på snart en månad och är inte alls tillfreds med situationen.
– Jag ska spela i den här startelvan alla dagar i veckan. Det är inte någon jävla social verksamhet som vi håller på med, säger 32-åringen. 

Den allsvenska veteranen Kebba Ceesay, som debuterade i Djurgården redan 2007, har efter två vändor i Stockholmsklubben, en sejour i polska Lech Poznan och en succéfylld tid i Dalkurd spelat i Sirius sedan förra säsongen. 

I fjol var svensk-gambianen en bärande spelare i Uppsalalagets backlinje och tanken var att han skulle vara det även i år. Men Ceesay fick överraskande inleda allsvenskan på bänken. 

Därefter tog sig 32-åringen tillbaka i elvan och den 11 juli briljerade han på Tele2 Arena i 0-0-matchen mot Hammarby. Inte skulle väl Ceesay tappa sin startplats efter det? Men jo, han har inte spelat från start en enda gång efter det. 

– Hela situationen känns väldigt oklar. Jag inledde de första matcherna på bänken, vilket jag tyckte var konstigt men jag var cool ändå. Sedan spelade jag mot Falkenberg, Örebro och Hammarby - som var min bästa match. Jag kände mig i form och vi skulle möta AIK. Då fick jag höra att jag behövde vila... Jag är ingen junior, jag har spelat matcher på hög nivå länge. Det är inte så att jag behöver vilas. Jag köpte inte alls den förklaringen, den höll inte, berättar Ceesay.

 ”Dialog? Vi säger hej till varandra” 

Försvarsspelaren har inte tränat med Sirius sedan avfärd till Borås för bortamötet med Elfsborg i måndags. Ceesay valde att avstå en U21-match på grund av en känning i låret för att vara redo för Elfsborgsfighten, men fanns ändå inte med i truppen som spelade 3-3 mot det gulsvarta laget. 

Sirius har inte återvänt till Uppsala efter det utan stannat kvar på hotell inför Mjällby borta på Strandvallen i morgon - en match Ceesay heller inte är uttagen till. 

– Det var Rydströms beslut att inte ta med mig. De ville inte riskera något vilket jag respekterar, men vi har inte pratat inför mötet med Mjällby. Morgondagens match hade jag velat spela. Det är ingen fara med låret, jag är hundra procent.  

Hur är dialogen med tränare Henrik Rydström?

– Dialog? Den enda dialogen vi har är att vi säger hej till varandra. Förklaringen han gav mig mot AIK var väldigt billig och jag har ju rätt i min åsikt. Ärligt, jag säger väl till om jag är trött och inte orkar spela? Det är inte någon jävla social verksamhet som vi håller på med. Den som är i bäst form ska spela. Jag ska spela i den här startelvan alla dagar i veckan - och det säger jag på ett ödmjukt sätt. Jag har gjort det så bra under så lång tid att jag tycker jag ska spela. Bänken är inget jag tänker på, i mitt huvud ska jag spela.

Kontraktet med Sirius löper ut sista november nästa år. Trots sitsen har Ceesay inte några tankar på en flytt.

– Nej, jag trivs väldigt bra i Uppsala, i klubben, med lagkamraterna och fansen. Jag vill veta vad Sirius tänker innan jag börjar fundera i de banorna. Än så länge har vi inte satt oss ner och pratat, men de vet ju var jag finns någonstans. 

Finns intresse utifrån?

– Det vill jag inte prata om just nu. 

Rydström svarar på kritiken 

När SportExpressen når tränaren Henrik Rydström vill han svara på mejl - och konstaterar följande kring Kebba Ceesays kritik. 

”Jag tycker det är positivt att våra spelare vill spela och blir besvikna om de ej får göra det. Sedan kommer nog aldrig en spelare uppleva att han får en bra och i sina öron vettig motivering till varför. Det vi försöker göra är att ha en ständig dialog om vilka förbättringsområden spelaren har och koppla matcher och träningar till det”, skriver Rydström och fortsätter:

”När det gäller beslut om vila så är det ett beslut som vi tränare, ihop med vårt fysteam, tar. Den enskilda spelaren har sällan helheten i sitt perspektiv, vilket jag förstår. I Kebbas fall visade det sig att vår bedömning var korrekt, då han just nu har haft en känning i låret. I övrigt har Kebba helt rätt, de vi anser är i bäst form startar”.  

TV: ”Inte säker på att han är rätt för AIK”