Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så stal Hammarby löftet framför storlagens ögon

Hammarby lyckades värva Kossounou Odilon framför ögonen på flera storklubbar.Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Goulien Celestine, Odilons lärare i franska med Odilons mostern Affia Joelle Hom i hemmeti utanför Abidjan.

Från en leråker i Elfenbenskusten till Hammarby och allsvensk rekordförsäljning.

Kossounou Odilons fotbollsresa saknar motstycke i Sverige. 

Här är historien om hur Bajen kunde värva en 18-årig mittbackstalang framför ögonen på flera europeiska storklubbar - och sedan sälja honom vidare för 43 miljoner kronor knappt fem månader senare. 

Mars 2016 

Tomas Andersson, ansvarig för Gothia Cup har ett problem som behöver lösas inför sommarens turnering. Right to Dream Academy från Ghana vann turneringen förra året och behöver en utmanare från Afrika i klassen Tipselit 17. Flera allsvenska lag kommer också med ett gäng talanger där spelare som Marcus Degerlund, Filston Mawana, Daleho Irandust, Pavle Vagic och Andre Alsenati sticker ut. 

Efter ett gäng samtal till olika agenter och andra kontakter fastnar Andersson för ASEC Mimosas från Elfenbensusten. ASEC är en välrenommerad ungdomsakademi från huvudstaden Abidjan och klubben är känd för att damsuga landet på de främsta talangerna, förädla dem för att sedan slussa dem vidare ut till Europa. Kolo Touré, Yaya Touré, Emmanuel Eboué, Aruna Dindane, Salomon Kalou, Romaric och Didier Zokora är bara några av världsspelarna som börjat sin karriär just i ASEC Mimosas.

Men alla spelare blir inte världsstjärnor och många för sedan en anonym tillvaro i Frankrike utan att få fart på karriären. 

Tillsammans med agenten Patrik Mörk och hans partner i Elfenbenskusten, Marc Benson, åker Tomas Andersson ner för att ta en titt på ASEC. Efter att ha sett laget i ett par matcher bestämmer han sig för att bjuda in dem till Gothia Cup. 

ASEC vimlar av talanger men det finns en spelare som sticker ut. En lång, gänglig och rätt tanig mittback. Kossounou Odilon, 15.  

Odilon kommer från en liten by en bra bit bort från huvudstaden Abidjan och upptäcktes av ASEC när han spelade på en lerig plan utan något organiserat spel och utan att han representerade någon klubb.

Men Odilon är inte uppväxt i någon av de fattigare delarna av Elfenbenskusten då båda hans föräldrar, Kouakou och Sylivie, jobbar som lärare.

Odilon med sin moster under uppväxten i Elfenbenskusten. Foto: PRIVAT

Han har spelat fotboll sedan han var fyra-fem år och får nu chansen att visa upp sig i världens största ungdomsturnering inför ögonen på mängder av scouter från världens alla hörn. 

– Vi var på plats och scoutade Gothia det året och såg direkt att Odilon var något extra. Det var rätt många spelare från ASEC som man kunde se hade stor potential. Men just Odilons blick för spelet, teknik och att han dessutom har två väldigt bra fötter i kombination med hans längd gjorde att vi främst fastnade för honom, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg.  

 

JULI 2016

ASEC Mimoas tar sig till semifinal men får där ge sig mot AIK trots att laget har ett stort spelinnehav och dominerar matchen långa stunder. Spelarnas visum gällde i drygt två veckor efter Gothia Cup och Hammarby bestämde sig för att agera snabbt. 

- Vi bjöd upp fyra av killarna i ASEC för att träna med oss direkt efter att Gothia var slut. Här var vi tvungna att agera väldigt fort, vilket vi gjorde. De kunde ju fortfarande vara i Sverige en eller två veckor då. Odilon var en av spelarna som var med och han fick träna med vårt U19-lag. 

 - Sedan föll det sig så att vi hade en U21-match borta mot Gefle några dagar senare. Vi ville testa några av spelarna i den matchen. Odilon spelade mittback ihop med Joseph Aidoo och var en av de bästa på plan i vårt U21 som 16-åring. 

 - Det var väl ungefär då vi insåg att den här spelaren måste vi hålla kontakten med och bjuda upp fler gånger, säger Hjelmberg. 

Kossounou Odilon åker därefter tillbaka till Elfenbenskusten och Abidjan, spelar matcher och tränar med ASEC.  Han bor hemma hos rådgivaren och scouten Marc Bensons moster och Benson och Patrick Mörk, som senare ska bli spelarens agent, betalar för mat och husrum för Odilon.

Odilons agent Patrick Mörk med mittbackens föräldrar i hemmet utanför Abidjan. Foto: Privat.

Dessutom får han en fadder från Elfenbenskusten, Ange-Désiré Obrou, som är med för att hjälpa honom med språklektioner och för att acklimatisera sig i Hammarby.

Odilon bjuds upp till Hammarby i omgångar och för varje gång växer banden med Hammarby sig allt starkare. Dessutom åker chefsscouten Mikael Hjelmberg ner till Abidjan ett antal gånger för att se honom i både klubblaget och U17-landslaget. 

- Det var viktigt för oss att se honom i sin hemmiljö också därför blev det ett antal resor ner till Abidjan. Sedan har Patrick och Marc gjort ett väldigt bra jobb med Odilon och stöttat honom med språklektioner där nere och fixat ett fantastiskt bra boende, säger Hjelmberg. 

Patrick Mörk utvecklar: 

- Odilon kommer ju från en by rakt in i djungeln i Elfenbenskusten och när han väl flyttade till Abidjan för att spela med ASEC var han bara 15 år. Det var extremt viktigt med kost, sömn och allt sånt där, så jag och Marc ordnade ett boende för honom hos Marcs moster där vi betalade hyra och mat. Han var väldigt smal och tunn i unga år, men när han väl kom till ASEC växte han och blev större för varje gång man såg honom.

Odilon tillsammans med spelarna Zie Ouattara och Guillaoux Olo Ivan från ASEC när de tre besökte Hammarby efter Gothia cup 2016. Foto: Privat.

Odilon får också med sig matchtröjor, halsdukar och träningskläder ner till Abidjan varje gång han återvänder efter att ha tränat med Hammarby - och i Bajen får han nu träna med såväl juniorerna som A-laget. Hammarby gör allt för att han ska känna sig hemma och tar med honom på restauranger och butiker där det finns mat från Elfenbenskusten. 

Samtidigt jobbar Jimmie Lidberg, Hammarbys förre fystränare, med Odilon och ger honom ett program för att han ska bygga på sig mer muskler och samtidigt bli smidigare.

JANUARI 2018 

Efter ytterligare ett par vändor med träningar bestämmer sig så Hammarby för att sätta in en rejäl offensiv för att säkra upp Odilon. De förbereder detaljerna och villkoren för ett så kallat optionskontrakt och inleder förhandlingar om att köpa loss spelaren.  

Samtidigt som förhandlingarna om ett optionskontrakt pågår bjuder Hammarby in spelaren till klubbens träningsläger i Portugal inför den allsvenska starten. Då är det februari 2018. 

- Vi visste ju att Odilon hade ögonen på sig från andra klubbar och redan då i Portugal hade vi fått höra att det var en del andra klubbar som var och kollade.  Vi ville väl ligga lågt och inte skylta med att han var med, med tanke på att andra klubbar kunde få upp intresset för honom, säger sportchefen Jesper Jansson. 

Odilon åker sedan för femte gången hem till Abidjan, men är snart tillbaka i Hammarby igen. Närmare bestämt i början av juli 2018. 

JULI 2018 

Kossounou Odilon i Hammarbys omklädningsrum under ett tillfälle då han besökte klubben. Foto: Privat.

Då stannar Odilon i tre månader, får en egen plats på Årsta i A-lagets omklädningsrum och tränar med A-laget. Samtidigt pågår slutförhandlingar om optionskontraktet och Bajen är nu nära att säkra upp talangen från januari 2019, då mittbacken fyller 18 år. 

- Sista gången han var här och besökte oss under tre månader kändes han redan som en del av vår klubb. Han kände alla i laget, såväl ledare som spelare, och även de som skötte allt runtomkring. Jag minns när han skulle åka tillbaka då så ville han inte, han grät nästan och sa att det här var hans hem.  Han sa att han ville stanna här och inte åka ner till Abidjan igen, säger Jesper Jansson. 

Hans känslor för Hammarby var något extra och vi fick honom att känna sig hemma här

JANUARI 2019

Men den 11 januari presenteras den 18-årige supertalangen officiellt. Han har då skrivit ett fyraårskontrakt med Hammarby och flyttar in i samma lägenhetshus som den ghananske mittfältaren Abdul Halik Hudu, ett stenkast från träningsanläggningen Årsta. Han har då köpts loss för ett par miljoner kronor från ASEC Mimosas. 

Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg med Kossounou Odilon och hans rådgivare Marc Benson. (lilla bilden till vänster)Foto: Privat.

Men hur kunde Hammarby vinna dragkampen om en 18-årig supertalang från Elfenbenskusten i kamp med klubbar som Lyon och Marseille?

Sportchefen Jesper Jansson pekar på en avgörande faktor. 

- Vi byggde tidigt upp en nära relation med spelaren och där är det framför allt Mikael Hjelmberg som gjort ett jäkla jobb. Vi hade täta kontakter med honom i två och ett halvt års tid och sammanlagt var han här i ungefär ett år. 

- Vi har jobbat med honom kontinuerligt i 2,5 år och han har känts som en Hammarbyspelare ett tag. Just relationsskapandet i ett tidigt skede var nog avgörande. 

- Hans känslor för Hammarby var något extra och vi fick honom att känna sig hemma här, säger Jansson. 

Men bläcket på det där fyraårskontrakt har knappt hunnit torka förrän det börjar hända saker. 

Jag minns när han skulle åka tillbaka då så ville han inte, han grät nästan och sa att det här var hans hem

FEBRUARI 2019 

Odilon jublar efter mötet med Varberg.Foto: SIMON HASTEGÅRD/BILDBYRÅN

Den 18 februari spelar Hammarby match i svenska cupen hemma mot Varberg.

Kossounou Odilon hoppar in och efter matchen kommer franska Amiens med det första budet. Det ligger på 27 miljoner kronor. 

Sportchefen Jesper Jansson blir aningen paff att det kommer ett konkret bud så tidigt, men menar samtidigt att det inte var så konstigt med tanke på att intresset trappats upp under flera månader. 

- Men vi sa nej till budet från en fransk klubb då. Vi hade inga planer på att sälja. Vi ville ha kvar honom och utveckla honom här hos oss i lugn och ro. Samtidigt var det många som ville att vi skulle köpa en defensiv mittfältare. 

- Hade vi gjort det hade vi helt dödat en storaffär med Odilon det här året. Nu gjorde vi inte det utan valde att satsa vidare på honom som både mittback och mittfältare. 

- Det var så vi såg honom trots att många supportrar ifrågasatte varför vi inte tog in någon central mittfältare, säger Jansson. 

Spelarens agent Patrick Mörk menar att det var efter att han blivit inbjuden till träningslägret i Portugal 2018, som intresset på allvar började växa.

- Då började klubbar att ringa mig. Men det var också mest snack då, inget bud eller något kontraktsförslag, men det var ändå större klubbar som började höra sig för. 

- Sedan kom första budet efter matchen mot Varberg men Hammarbys inställning var att de inte skulle sälja. 

Scouterna börjar synas mer intensivt på Tele 2 arena och kring Odilon nu.

RB Leipzig, Amiens, AC Milan, Lyon, Marseille, Everton, Watford, Sampdoria och KRC Genk är bara några av klubbarna som hör sig för angående 18-åringen.  

Den här affären är extraordinär, det är vår största transfer genom tiderna och ger oss enorma möjligheter

APRIL 2019 

Hammarbys inställning är fortfarande att de inte ska sälja sin guldklimp men efter att Kossounou Odilon stått för två rejält svajiga insatser i allsvenskan, först mot Elfsborg och sedan mot Kalmar, hånas han på flera håll av andra lags supportrar.

Han anses vara en flopp och petas också till nästa match mot Helsingborg. 

Då ser belgiska Club Brugge sin chans. 

- Jag sa till Vincent Mannaert, Brugges sportchef, att de hade chansen att lägga ett högre bud på Odilon efter att han gjort ett par misstag och två lite sämre matcher. De större klubbarna blev lite osäkra efter hans matcher i allsvenskan medan Brugge gick all in. 

- Det var det som gjorde att de fick honom, säger Mörk. 

Club Brugge erbjuder fyra miljoner euro (omkring 43 miljoner svenska kronor), tio procent i vidareförsäljningsklausul och prestationsbaserade bonusar där summan kan stiga till upp mot 55 miljoner kronor. Ett bud som Hammarby inte kan säga nej till. Siffrorna har inte bekräftats och Hammarbys sportsliga ledning vill inte kommentera dem, men flera av varandra oberoende källor till SportExpressen bekräftar summorna. 

Sportchefen Jesper Jansson, vd Henrik Kindlund och ordförande Richard von Yxkull gör klart de sista detaljerna med Club Brugges sportchef Vincent Mannaert i mitten av april. 

Sportchefen Jesper Jansson är inne på samma linje som Mörk, att Brugge slog till när de andra inte vågade. 

- Brugge såg sin chans där. Jag sa till alla klubbar som ringde att det skulle vara något riktigt extra för att vi skulle sälja och Brugge kom också med något riktigt extra. Och vi gjorde i princip klart det mellan klubbarna inför matchen mot Malmö FF och kunde väl egentligen inte använda Odilon mot MFF. Eller det kunde vi, men vi ville samtidigt inte riskera att affären inte skulle bli av med tanke på att inga papper var skrivna än då. 

- Men sedan när allt var klart kändes det tvådelat. Vi fick göra klubbens största affär genom tiderna, fick riktigt bra betalt men hade samtidigt velat ha kvar spelaren längre. Men så är det i den här branschen. 

- Den här affären är extraordinär, det är vår största transfer genom tiderna och ger oss enorma möjligheter. Inte bara i sommar utan att utveckla klubben på alla plan. Det är nästa steg för Hammarby, säger Jesper Jansson, när jag träffar honom och chefsscouten Mikael Hjelmberg på träningsanläggningen Årsta, ett par dagar efter att affären blivit officiell. 

Då har Odilon presenterats på Club Brugges hemsida och en av de största övergångarna från allsvenskan är ett faktum.

15 juni öppnar det belgiska transferfönstret och det är då Kossounou Odilon kommer att lämna Hammarby för Belgien. 

https://twitter.com/ClubBrugge/status/1126109746405171200

Fan, vi skulle ha väntat med att sälja honom ändå

Maj 2019 

Hammarby möter Östersund på hemmaplan. I den 27:e minuten tvingas Darijan Bojanic kliva av på grund av en skadekänning. Koussonou Odilon byts in och får rollen som defensiv mittfältare. Han strålar av självförtroende, börjar med en överstegsfint, drar bort en ÖFK-spelare, sveper fram på kanten innan han slår en fin passning in i straffområdet.

Anfallet rinner ut i sanden, men Hammarby vinner med 4-0 och går upp på samma poäng som serieledande MFF efter nio spelade omgångar.

På presskonferensen efteråt står vd:n Henrik Kindlund och chefsscouten Mikael Hjelmberg och pratar. De nya provspelarna från Elfenbenskusten kommer på tal. Sedan kommer de in på Kossounou Odilon. Kindlund ser harmonisk ut när han drar på sitt bredaste leende och säger: 

- Jag tittade på Jesper efter att Odilon kommit in och gjort den där överstegsfinten och sa: fan, vi skulle ha väntat med att sälja honom ändå.