Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så skriver världen om stora skrällen

Östersunds skrällseger har blivit en världssnackis.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Östersund slog ut Galatasaray i Europa League.
Foto: TOLGA BOZOGLU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Östersunds skrällde och slog ut Galatasaray i Europa League. 

Nu har svenskarnas bedrift blivit en världssnackis.  

"Östersund flyger ut i Europa. För Galatasaray och Bafetimbi Gomis är det slutspelat", skriver franska RMC Sport om matchen.

Lilla Östersunds FK tampades med stora mäktiga Galatasaray i Europa League-kvalet över två matcher. Östersund fullbordade skrällen, efter hemmavinsten med 2-0, genom att klara 1-1 i Istanbul.

Resultatet betyder att Östersund avancerar vidare till den tredje kvalrundan i Europa League efter att ha vunnit med 3-1 sammanlagt. Nu ger svenskarnas bedrift eko i Europa och internationell press.

Nyheten har nått franska, engelska, italienska och brasilianska tidningar.

Den ansedda franska tidningen L'Equipe skriver om Östersunds vinst och att Bafetimbi Gomis, som har franskt påbrå, inte kommer att få spela ute i Europa i år. 

Franska L'Equipe är en av tidningarna som uppmärksammar Östersunds skräll.

"Efter förlusten i Sverige lyckades Galatasaray inte vända på matchen hemma i Istanbul. Gomis och hans lagkamrater kommer inte att spela Europafotboll. Gomis valde att stanna kvar i klubben, och hoppades på att få uppleva ett Europaäventyr, men det kommer han inte att få göra efter förlusten mot svenska Östersund som slutade femma i allsvenskan förra året. Brwa Nouris straff blev avgörande", skriver L'Equipe om matchen.

Östersund hyllas i Frankrike

RMC Sport skriver också om matchen.

"Galatasaray stod för en riktigt svag insats. Den turkiska klubben sjönk ihop hemma mot svenska Östersunds FK. Detta trots att man hade flera gamla Ligue 1-spelare från start, som till exempel Gomis och Younes Bel Handa. Östersund flyger ut i Europa. För Galatasaray och Bafetimbi Gomis är det slutspelat", skriver RMC.

RMC Sport skriver också om Östersunds skräll.

FourFourTwo skriver följande om Östersunds bragd.

"Galatasaray var det största laget som åkte ur Europa League-kvalet. Super Lig-giganterna hade ett 2-0-underläge inför returen i Istanbul. Men det blev bara 1-1 hemma mot Östersund. Galatasaray åkte därmed chockartat ur turneringen", skriver FourFourTwo.

FourFourTwo kallar Galatasarays uttåg för "chockartat".

Den italienska tidningen La Gazzetta Dello Sport skriver om den "överraskande segern".

"Den stora överraskningen blev Galatasarays uttåg ur turneringen, som inte lyckades överkomma förlusten från det första mötet mot Östersund".

La Gazzetta Dello Sport uppmärksammar Östersunds bragd.

Brasilianska sajten Superesportes skriver om Galatasarays uttåg med fokus på brassen Maicon, som spelar i det turkiska laget.

"Galatasaray lyckades inte vända på matchen mot Östersund. Maicons fiasko är ett faktum och nu är laget utslagna ur Europa League. Maicon var en av huvudrollsinnehavarna i lagets förlust, men på ett negativt sätt. Mittbacken tabbade sig på det första målet som gav Saman Ghoddos möjligheten till ett friläge", skriver sajten.

Brasilianska sajten Superesportes fokuserar på Maicon.

Daily Mail skrev dokument om Potter

Den brittiska tidningen Daily Mail uppmärksammade Östersund och Graham Potters framgångar med ett större dokument om Potters tränargärning i den svenska klubben. Tidningen gjorde också en tillbakablick och berättade om Potters karriär som spelare samt hur engelsmannens tränarkarriär tog fart.

"Graham Potter har tagit Östersund hela vägen upp till allsvenskan. Potter är ett ganska okänt namn för de flesta men han har faktiskt erfarenhet från spel i Premier League. Han startade två matcher för Southampton. Potter fanns på planen i den berömda 6-3-segern över Manchester United säsongen 1996-97. Nu är han på väg att leda Östersund in i Europa, det kan bli en av de största skrällarna", skriver Daily Mail.

Daily Mail har skrivit en längre text om Graham Potter.