Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så här galen blir allsvenskan 2019

SportExpressen presenterar allsvenskan 2019 byggd på spådomar av Noa Bachner.

MARS

Örebros drag att anlita Marcus Birro framkallar en våg av utanför-boxen-rekryteringar bland konkurrenterna. Elfsborg ödslar ingen tid utan skriver ett femårsavtal med Greta Thunberg som klimatrådgivare. I ett första skede bestäms att laget ska cykla till alla bortamatcher under våren, vilket väcker starka reaktioner. På upptaktsträffen håller Jimmy Thelin en powerpoint-presentation för att förtydliga att beslutet inte har någonting med metodiken ”periodisering” att göra. Kalmar FF inleder samtidigt ett samarbete med Alexander Pärleros från Framgångspodden.

– Det är helt klart att vi behöver ett nytt mindset, kommenterar klubbens ordförande Jonas Persson.

När transferfönstret närmar sig stängning skriver Antonio Cassano på för AFC, som kallar till presentationskväll på Tunavallen för alla som inte är medlemmar i föreningen. Markus Rosenberg berättar att den här säsongen blir hans sista.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

På BK Häckens årsmöte beslutas om att ändra namnet på klubben till BKH efter en motion från oroliga föräldrar som tycker att klubbens fullständiga namn är problematiskt. Sonny Karlsson ändrar sitt namn till Ynnos i frustration. Helsingborg gör klart med Marcus Berg, Nahir Besara lämnar Al Feiha och återvänder till Örebro.

Månaden avslutas med att Uwe Rösler oväntat lämnar Malmö FF för att ta över FC Köpenhamn efter att först ha slagit ut Chelsea i Europa League men sedan åkt ut i omgången efter mot Sevilla.

Mark Dempsey ersätter.

”Allan, Magnus, Uwe, Mark, jag. Vem fan bryr sig?”, skriver Daniel Andersson i ett pressmeddelande.

APRIL

När allsvenskan väl börjar är det en klubb som startar bättre än alla andra: IFK Göteborg. Laget sliter överraskande nog åt sig serieledningen med fyra raka segrar. 17-årige Benjamin Nygren gör sex mål och framkallar feber på Västkusten. När segertåget rullar vidare mot Kalmar i femte omgången visar tv-bilderna hur Poya Asbaghi sportar en t-shirt med texten “There’s a Ny Gren In Town”. Det blir torsk med 3-0.

I skuggan av själva fotbollen inleds rättegången mot Daniel Kindberg några dagar innan ÖFK tar emot Helsingborg på hemmaplan. 15-årige Pontus Kindberg avgör med matchens enda mål. Efter matchen berättar en ilsken Andreas Granqvist att han blivit nedstänkt med Bailey’s i samband med en hörna.

– Det är fullständigt befängt att någon från oss skulle ha kastat det. Det är patetiskt, totalt omöjligt, kommenterar Kindberg d.ä. från rättssalen.

Foto: BILDBYRÅN

Samma kväll publicerar den fristående sportsajten osdsport.se en opinionsundersökning som visar att ÖFK är Sveriges mest populära fotbollslag.

Alexander Pärleros tar tjänstledigt från Kalmar FF för att åka på föreläsningsturné och prata om varför han lyckades så bra i klubben. Djurgården skriver ett avtal med Netflix om att producera en dokumentärserie med Jonas Riedel som berättarröst.

MAJ

AIK, med målskillnaden 6-1, leder tabellen efter elva omgångar och avslutar månaden strax före Malmö FF, men IFK Göteborgs succéstart tar en dyster vändning. Laget förlorar fem matcher på raken. Samtidigt framkommer att Benjamin Nygren har skrivit kontrakt med Mats Gren och inte själva klubben. När nyheten når Gren lånar han ut anfallaren till Krasnodar under resten av året.

– Vi går in i ett tungt strategiarbete nu, säger klubbdirektören Max Markusson.

Månadens stora händelse är dock en annan: Nyheten om att Janne Andersson lämnar jobbet som förbundskapten för att i stället ta över West Bromwich slår ned som en bomb. SportExpressens Noa Bachner föreslår i en extremt lång krönika Poya Asbaghi som ersättare, men det är ett annat namn som snabbt dominerar agendan.

Det är Gazzetta Dello Sport som toppar med nyheten att Zlatan Ibrahimovic är på väg tillbaka till Europa för att axla manteln på Nationalarenan. I en intervju med sig själv på Instagram ger Zlatan bensin till ryktesspridningen.

– Jackpoten är skyhög, säger han.

Foto: SARA BERGQVIST. / STELLA PICTURES BACKGRID US

Spekulationerna skjuter i höjden när Ibrahimovic även tackar ja till höstens säsong av På Spåret samtidigt som hans spelbolag Bethard erbjuder 1.03 i odds på att han ska finnas med i den svenska landslagstrupp som ska spela EM-kval mot Malta och Spanien i juni. I slutet av månaden avslöjar den italienska transfertrojkan Fabrizio Romano, Tancredi Palmeri och Gianluca Di Marzio att Ibrahimovic ”har bestämt sig för Sverige men kan bli klar för Milan också” tre dagar i rad.

I Helsingborg upptäcker ekonomiavdelningen en ny flik i sitt Excel-ark och konstaterar att det finansiella läget är värre än tidigare befarat. 

– Vi är betydligt, betydligt, betydligt, betydligt sämre på det än den budget vi trodde att vi gjorde på riktigt i mars, säger ordföranden Krister Azelius till klubbens Facebook-konto.

JUNI

Landslagstruppen aviseras, men utan Ibrahimovic, som uppträder som hologram på Friends arena inför matchen mot Malta för att dels berätta om sitt beslut, dels meddela vilka odds han och SvFF:s nya officiella bettingpartner rekommenderar kvällen till ära. Jobbet går i stället till Pia Sundhage, som bara tar ut spelare från Allsvenskan till matcherna.

– Hur ska jag göra i Holland? Chile? Palau? Ska jag åka dit också? Så fungerar det inte. Det som händer om man inte är lojal mot svensk fotboll, det är att sådana som du ringer till mig. Det är orättvist, säger hon till förbundets hemsida.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Djurgården har utnyttjat en köpoption på Mohamed Buya Turay, men säljer honom för 49 miljoner till Amiens och använder en del av pengarna till att köpa loss Kaknästornet. Örebro, som fick svidande kritik för att ha tvekat på att möta uzbekiskt motstånd innan säsongen efter att ha dragit paralleller till terrordådet i Stockholm 2017, blir utmanade på träningsmatch av uppstickarpartiet Medborgerlig Samling och tackar ja.

Under uppehållet kommer återigen uppgifter om att Allsvenskans namnrättigheter har sålts.

“Allsvenskan ska INTE byta Namn!!!!!!!”, twittrar SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.

Det visar sig snart att han har rätt. I slutet av månaden startar ”PEAB presenterar Allsvenskan – Delivered by DHL” upp på nytt.

I ett Youtube-klipp meddelar Marcus Birro att ÖSK – som säljer Nahir Besara till Kayserispor – känner sig stolta, glada och hedrade över att man nu driver Sveriges största podcast och är nominerade i den nya tävlingen Närkes Stora Podcastpris. 

TuttoBalutto säljer ut Globen.

JULI

Den kallaste sommaren på 90 år kastar in Sverige i en utmattande diskussion om klimatets faktiska förändringshastighet. Elfsborg bestämmer sig för att cykla vidare resten av säsongen trots den uteblivna värmeböljan. Man förlorar med 7-1 mot tabelljumbon Gif Sundsvall efter att ha anlänt till arenan 45 minuter innan matchstart, men prisas av kultur- och demokratiminister Amanda Lind för sitt hängivna engagemang.

AIK å andra sidan flyr de låga temperaturerna för en weekend i Doha där man ska ladda upp för Champions League-kvalet. Man återvänder till Sverige och presenterar ett nytt samarbete med Armani och ett qatariskt textilföretag för att ta fram handsydda matchtröjor till sitt Europa-äventyr. Engelska tabloider och Facebook-sidor som slutar på ”bible” hakar på – det dröjer inte länge innan Kanye West syns i ett exemplar. 

Robin Jansson, som faktiskt spelade i Bengtsfors IF nyligen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men är det rätt? I protest vägrar Henrik Rydström stå vid sidlinjen när Sirius gästar Friends. Vilda diskussioner utbryter även internt när en företrädare för det qatariska textilföretaget uttalar sig negativt om pyroteknik under ett besök i Sverige. AIK kallar snabbt till extrainsatt årsmöte. Fyra tusen personer kommer till Solna Gymnasium där Eric Ljunggren besegrar överraskningskandidaten Dickson Etuhu.

Andreas Granqvist kritiseras för att inte ha twittrat under damernas VM i Frankrike och ställer upp som expert i SVT från kvartsfinalerna och framåt. Väl där växer kritiken.

Samtidigt kan Helsingborgs Dagblad med Tomas Nilsson i spetsen avslöja att Helsingborgs IF:s ordförande Krister Azelius inte finns på riktigt, utan är en robot. En lättad styrelse pustar ut och aviserar kort därpå dubbelvärvningen av Gustav Svensson och Emil Krafth, som båda skriver femårskontrakt.

AUGUSTI

Nahir Besara återvänder till Örebro och utan att någon har förstått när eller hur det hände har Häcken vunnit sin sjunde raka match. Ahmed Yasin blir månadens spelare och säljs till Förenade Arabemiraten innan han lånas tillbaka i slutet av månaden.

Poya Asbaghi får slutligen sparken från IFK Göteborg, som ramlat ned på kvalplats. Han  ersätts av Sam Allardyce som utan svårigheter rycker undan från bottenträsket. När kontraktet säkras i månadens slut läcker bilder på en faktura med konsultarvode som skickats till klubben. Avsändaren heter General RL Football Consulting. Aftonbladets Robert Laul förnekar all inblandning.

Foto: GREENWOOD/BPI/REX/SHUTTERSTOCK / GREENWOOD/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/I REX FEATURES

Aris Thessaloniki lägger bud på Smajl Suljevic, Jacob Une Larsson, Jesper Karlsson, Rasmus Lindqvist, Sander Svendsen och Måns Söderqvist – men det blir inget. Till slut betalar man tre miljoner för Pontus Kindberg.

I DN rasar krönikören Johan Croneman mot det låga underhållningsvärdet i Djurgårdens Netflix-serie, som inte har haft premiär än.

SEPTEMBER

Hammarby ansöker om tillstånd att bygga ut Tele 2. Daniel Kindberg erbjuder sig att hjälpa till och fotograferas i byggarbetsplatsmundering tillsammans med Jesper Jansson. Fotot får eget liv och duon pekas under ett par förvirrade veckor ut som ledare för den svenska förgreningen av den spretiga politiska rörelsen Gula Västarna.

– Alla som känner mig vet att jag aldrig någonsin i hela världshistorien har varit ledare för gula västarna, säger Kindberg.

Samtidigt lanserar Hammarby ett eget mobilspel, Bajen Go, som går ut på att man ska ”fånga” sympatilösa supportrar genom en app. Den blir snabbt en gigantisk succé och plattformen säljs vidare till Manchester City-koncernen. Stefan Billborn, som har programmerat den själv, går ned på 50 procent resten av säsongen för att hinna förbereda sig för lanseringen i USA.

Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Ni undrar vad som händer med IFK Norrköping? Ungefär det ni tror. Laget omnämns positivt i en bisats efter varje omgång och skuggar täten på femte plats trots försäljningar av Alexander Fransson och Simon Thern under sommaren – men har fortsatt förtvivlat svårt att ta plats i svensk fotbolls nationella rampljus. I mitten av september försöker Peter Hunt tvinga tränaren Jens Gustavsson att ställa upp i Navid Modiris podcast ”Hur kan vi?” för att synas lite mer. Till slut ger sig Gustavsson. Avsnittet kretsar sedan kring frågeställningen: ”Hur kan vi vara säkra på att IFK Norrköping finns?”, men blir ingen större succé.

AFC anställer Chris Coleman som ny tränare.

OKTOBER

Trots en resultatmässig upphämtning under hösten spelar Elfsborg inför tomma läktare när det drar ihop sig. All korv på arenan har ersatts med sjögräswraps och laget träningsstrejkar på fredagar för att rädda klimatet. Alexander Axén tackar nej till att ersätta Jimmy Thelin, som helt enkelt inte orkar mer.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Falkenberg åker ur och tar med sig AFC, som i sin tur flyttar till Karlstad, ned i Superettan.

Malmö FF blir mästare i kavaj.

NOVEMBER

Mark Dempsey får sparken, vilket meddelas i slutet av en presskonferens med Markus Rosenberg, som förlänger sitt kontrakt ett år till.

Zlatan Ibrahimovic tävlar ensam i På Spåret och vinner mot Elaine Eksvärd och ”Omgiven av idioter”-författaren Thomas Erikson, vilket avslöjas av Corriere Della Sera kvällen innan programmet sänds. 

Djurgården säljer Kaknästornet för 37 miljoner till den kinesiska klubben Tianjin Teda och Nahir Besara berättar att han inte blir kvar i Örebro.

Sam Allardyce vinner pris som ”Årets tränare” på Allsvenskans Stora Pris. Delivered by DHL.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!