Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så förändras guldracet – vid en ÖFK-konkurs

Foto: BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Östersunds FK är i ekonomisk kris. 

Om klubben inte får in tio miljoner på tio dagar kan den allsvenska tabellen ritas om rejält.

Stora vinnarna i guldstriden?

AIK.

Östersunds FK inte bara i en sportsligt tuff period.

Ekonomiskt råder kris i klubben.

Om klubben inte får fram tio miljoner kronor på tio dagar riskerar ÖFK, som bara för två år sedan gjorde stor succé och avancerade till gruppspelet i Europa League, att gå i konkurs.

Hur Östersund FK:s framtid ser ut – och när klubben kan få in pengar – kan få stor påverkan på övriga allsvenska lag. 

Svenska fotbollförbundet ställer krav på att alla allsvenska klubbar måste ha ett positivt eget kapital för att beviljas elitlicens inför kommande säsong.

Så kan allsvenskan ritas om – vid ÖFK-konkurs

Ett liknande scenario utspelade sig 2004 då Örebro SK brottades med ekonomiska problem och tvångsnedflyttades från allsvenskan då man inte fick ny elitlicens inför säsongen 2005.

Ett potentiellt scenario, enligt förbundsjuristen Tobias Tibell.

– Det ena scenariot är att man har förutsättningar att spela klart serien, de återstående matcherna under innevarande säsong och då går ju de matcherna på som vanligt och serien räknas precis som vanligt. I det scenariot fattas ett beslut vid sammansättningen av serierna inför 2020, säger han till SVT Sport.

Men en annan situation kan också uppstå: att Östersunds FK begär konkurs och utträde ur allsvenskan innan säsongen är färdigspelad.

Ger AIK ett potentiellt guldläge

Då skulle lagets samtliga resultat i allsvenskan under innevarande säsong (2019) strykas – och rita om hela den allsvenska tabellen. 

– I händelse att Östersund i och med en konkurs begär sitt utträde ur allsvenskan, de vill säga inte kan spela klart de återstående matcherna, då spelas serien klart med de 15 återstående lagen och samtliga resultat som finns i Östersunds matcher under hela säsongen annulleras, säger Tobias Tibell till SVT.

Till exempel skulle AIK:s 0-0-resultat i premiären mot Östersund strykas, samtidigt som Djurgårdens hemmaseger mot Östersund skulle strykas, vilket plötsligt skulle ge AIK ett guldläge (se tabellen nedan).

Malmö FF – som spelade 0-0 borta mot Östersund i juli – skulle också ”bli av” med poängtappet och skaffa sig ett bättre utgångsläge i guldracet.

Även för bottenstriden skulle ett sådant scenario få stor påverkan. Konsekvensen blir att Östersund flyttas ner till division 4 och att endast ett lag åker ur allsvenskan.

– Det är väldigt teoretiskt att vi hamnar där, men jag vill ändå vara tydlig med att redovisa vad regelverket säger om vi skulle hamna där, säger Tobias Tibell.

https://twitter.com/augustinson/status/1174224230478700545