Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så blev Robin Söder en stjärna

Foto: Stiller Daniel
Serietidningen Buster hade sin Benny Guldfot. IFK Göteborg har Robin Söder.
Men han behöver inga magiska skor för att lyckas. Talangen har alltid funnits där.
- Hade vi bara ett bra försvar och slog långa bollar på Robin så löste det sig, säger Anders Eriksson, hans ungdomstränare i Morlanda Goif.

FAKTA

Här är andra unga stjärnskottTomas Brolin
Debuterade som 20-åring i Allsvenskan för Gif Sundsvall. Men det var inte förrän tre år senare han fick sitt stora genombrott med tre mål för sitt IFK Norrköping i segermatchen mot IFK Göteborg. Senare samma år spelade han VM för Sverige.

Peter Vougt
Inledde sin karriär i IK Brage. 1990 blev han Allsvenskans yngste målskytt genom tiderna när han som 16-åring gjorde mål mot Halmstads BK.

Jesper Blomqvist
Var 19 år gammal när han gjorde sin första allsvenska match i IFK Göteborg. Sedan följde några framgångsrika år. Bland annat fyra raka SM-guld.

Marcus Berg
Debuterade som 19-åring i IFK Göteborg. Det riktiga genombrottet lät dock vänta på sig i två år när han vann den allsvenska skytteligan med sina 14 mål på 17 matcher.

Albin Ekdal
Gjorde sin allsvenska debut på långfredagen i april 2007. Då var han 17 år. Han noterades för en målgivande passning och alla ville hylla honom efter matchen. Spelar numera i Juventus.

Dan Corneliusson
Kom in i Blåvitts lag som 17-åring från Hönö och öste in mål och fick snabbt smeknamnet "Mister 100 procent". Var med i laget som vann Uefa-cupen 1982.

Sammanställning: Lars Hildingsson och Gustav Tägtström

1 maj 2007 såg IFK Göteborgs assisterande tränare Jonas Olsson Malmö FF besegra Stenungsund med 11- 0 i en cupmatch. Olsson brydde sig inte så mycket om utklassningen. Han hade upptäckt en 16-årig guldklimp i Stenungsund.
- Jag var där för att titta på Robin Söder. Jag trodde inte han skulle vara så bra. Han spelade på högerkanten och skojade med deras vänsterförsvar.
Ett drygt år senare är det fler än Christian Järdler och brassen Gabriel som blivit lurade av gymnasieeleven.
Men alla sannsagor har en början. Häng med på Robin Söders fotbollsresa.

Började spela i Morlanda

Han föddes 1 april 1991 i Alingsås, flyttade till Ellös på Orust när han gick i femte klass och börjde spela med Morlanda Goif. Ungdomstränaren Anders Eriksson lade direkt märke till två saker: IFK:s nya stjärnskott var en talang utöver det vanliga och han var allt annat än kaxig.
- Han bad nästan om ursäkt att han fanns till, har var tillbakadragen och blyg, säger Eriksson som säger att han inte förändrats sedan dess.
- Nej. Han är verkligen en härlig pojk. I Ellös är han Robin och inget annat, han går inte omkring i IFK-tröja och säger här är jag, utan han är fortfarande ödmjuk.
Under pojk- och ungdomsåren i Morlanda hade tränare Eriksson en enkel taktik.
Långa bollar på anfallstalangen Robin.
- Ett bra försvar och långa bollar på Söder så löste det sig. Han gjorde garanterat 50 procent av målen. För några år sedan vann vi Oddebollen med en Orustallians, Robin avgjorde allt, säger ungdomstränaren.

"Sinnessjukt"

För förre lag- och klasskompisen Daniel Eriksson är Robins allsvenska succé häftig.
- Det är helt sinnessjukt, det känns lite coolt att ha gått i samma klass som honom. När han gjorde första målet för IFK var jag nästan gråtfärdig, säger Daniel.
Robin Söders gjorde A-lagsdebut i Morlanda som 14-åring, samma år sommartränade han med IFK Göteborg.
Ett år senare värvades han till Stenungsunds IF och 2007 dominerade han i division III.
- Han var helt outstanding, säger Morgan Lööv på Stenungsunds fotbollsgymnasium.
Robin hade då redan debuterat i P91-landslaget där han nu gjort nio mål på 19 matcher.
- Jag såg honom första gången i en distriktsmatch mellan Bohuslän-Västergötland för 2,5 år sedan. Han visade kvalitéer redan då. Han är en väldigt duktig målgörare, duktig med båda fötterna, har bra spelförståelse och står verkligen med båda fötterna på jorden, säger P91-landslagets förbundskapten Ulf Svensson.
Han jämför honom med talanger som Johan Elmander och Alexander Farnerud och tror att Robin kan bli "hur bra som helst" om han fortsätter utvecklas.
- Förutom fotbollsegenskaperna har han ett jättebra psyke. Han flyger inte upp i himlen för det här och det tror jag är en viktig ingrediens.
I december 2007 värvades Robin Söder till IFK Göteborgs ungdomslag.
I maj gjorde han sin första A-lagsträning.

Hyllas av alla

Två månader senare är genombrottet ett faktum.
Och alla stämmer in i hyllningskören.
- Balansen, kolla hans balans. Det är den som gör att han vinner närkamper. Han förlorar inte många luftdueller, trots att han inte är så stor, säger Jonas Olsson.
- Han uppträder så moget, inte alls valpigt som en del unga spelare kan göra. Han agerar klokt hela tiden, förklarar Stefan Selakovic.
- Glöm inte och beröm våra ungdomsledare för det fantastiska jobb de gjort med Robin, påpekar Håkan Mild.
Var sannsagan slutar återstår att se.
Men en sak är säker.
IFK Göteborgs egen Benny Guldfot har inte svävat i väg med framgångarna.
- Han är en ödmjuk pojke, jag önskar honom verkligen all framgång, säger ungdomstränaren Anders Eriksson.
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!