Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rökkaos på Friends: Publiken evakuerades

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Petter Nilsson.

Mötet mellan AIK och IFK Göteborg avbröts i början av den andra halvleken efter att gästernas supportrar tände bengaliska eldar.

En brand uppstod på en av läktarna på Friends arena, varpå spelarna tvingades in i spelargången.

Samtidigt sprang en åskådare in på planen mot AIK:s spelare.

– Han ville krama våra spelare för att han tyckte att de är så fina, säger AIK:s ordförande Johan Segui till SportExpressen.se.

Händelserna uppstod minuterna in i den andra halvleken.

IFK Göteborgs supportrar tände ett antal bengaler på bortasektionen och kort därefter utbröt en mindre brand på en av sektionerna på Friends arena.

Ett brandlarm utlöstes på arenan där en högtalarröst meddelande att "en nödsituation har uppstått", där publiken uppmanades att evakuera arenan.

"Släcktes snabbt"

Domaren Stefan Johannesson blåste av spelet på planen och beordrade ner spelarna i spelargången. Samtidigt rådde stor förvirring där delar av publiken lämnade arenan.

– Jag har fått en rapport att det har förekommit en brand på en av läktarsektionerna och att brandlarmet utlöstes, men att branden släcktes snabbt, säger reportern Jonas Dahlquist i C More.

– Flera åskådare, jag skulle tippa tusentals, har rört sig mot utgångarna. Det är en ganska en rökig känsla eftersom taket är fördraget, säger programledaren Lasse Granqvist.

Mitt i tumultet sprang en åskådare in på planen mot AIK:s spelare.

– En hyfsat överförfriskad kille hoppar in för att han vill krama våra spelare för att han tyckte att de är så fina. Bra tajming säger jag bara. Det går bra att krama dem på en träning kanske. Folk har aldrig blivit smartare av att dricka för mycket, säger AIK:s ordförande Johan Segui till SportExpressen.se.

Vad händer med killen nu?

 – Det blir straffpåföljd på det. Jag kan inte straffsatserna exakt. Men det är olaga intrång.

AIK:s säkerhetsansvarige Henrik Koch:

– Jag vet att en person är gripen för att han sprang in på innerplan i samband med att larmet gick. Han greps efter någon meter.


"Något är totalt fel"

Kort därefter kastades ett knallskott in som smälldes av. Programledaren Lasse Granqvist blev vittne till att andra åskådare gav sig på personen som kastade knallskottet.

– Knallskottet kastades av någon som identifierades av åskådare som pucklar på vederbörande, säger Granqvist.

Efter ett par minuter meddelades att matchen skulle återupptas.

– Det finns inte ord för det här... Bengalerna och visiteringen, alltså. Jag vet inte hur många bengaler vi kan räkna till. Hur är det möjligt att få in dessa? Något är totalt fel på svensk supporterkultur, säger experten Hasse Backe i C More.

AIK:s ordförande Johan Segui sa efter matchen att brandlarmet kan ha utlösts av ett misstag.

– Det är reaktorsensorerna som måste stängas av när det eldas bengaler, för då vet vi att det blir rökigt. Det missade man väl den här gången. Jag antar det. Det var rökigare i första halvlek än i andra halvlek när larmet väl gick. Det känns rätt oviktigt egentligen kan jag tycka. Det finns viktigare saker att tänka på, säger han.

Enligt Stockholmspolisen ska en nioårig pojke ha fått en bengalisk eld kastad på sig, men hans ansikte skyddades av en keps.

AIK-spelaren Nils-Eric Johansson:

– Jag kan inte säga att vi påverkades speciellt av avbrotten. Man kör på och fokuserar på matchen, säger han till SportExpressen.se.

AIK-IFK Göteborg 0-2 (0–1)

AIK-IFK Göteborg 0-2 (0–1)
0–1 Lasse Vibe (14), 0–2 Malick Mané (86).
Utv, AIK: Per Karlsson (57).
Varningar, IFK Göteborg: Philip Haglund, Jakob Johansson.
Domare: Stefan Johannesson, Täby.
Publik: 30 650.
AIK (4–4–2): Kyriakos Stamatopoulos – Martin Lorentzson, Alexander Milosevic, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson – Nabil Bahoui (Panajotis Dimitriadis 62), Ibrahim Moro (Eero Markkanen 52), Celso Borges, Robin Quiason – Kennedy Igboananike (Niclas Eliasson 53), Henok Goitom.
IFK Göteborg (4–4–2): John Alvbåge – Adam Johansson, Mattias Bjärsmyr, Hjalmar Jonsson, Ludwig Augustinsson – Martin Smedberg Dalence (Daniel Sobralense 83), Philip Haglund, Jakob Johansson, Sam Larsson (Joel Allansson 90) – Lasse Vibe, Robin Söder (Malick Mané 64).