Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robin Tihi om succén och kontakten med AIK

Robin Tihi är en viktig pusselbit i Värnamos defensiv.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Robin Tihi är för andra säsongen i rad utlånad från AIK.

Han är given i det IFK Värnamo som än så länge håller sig på rätt sida strecket i allsvenskan.

Nu väntar nykomlingsmöte på Olympia mot HIF och för den unge mittbacken är allt annat än seger en besvikelse.

– Det är bara tre poäng som gäller för oss, säger han. 

Han gjorde sig ett namn per omgående i allsvenska premiären 2020. Debutanten Robin Tihi blev matchhjälte för AIK genom att nicka in det avgörande målet på Behrn Arena.

Rikard Norling visade stort förtroende för den då blott 18-åriga mittbacken och det blev totalt tio allsvenska starter.

Men Norling fick sedermera sparken och ett AIK i kris värvade in namn som Mikael Lustig och Sotirios Papagiannopoulos vilket gjorde att Tihi berövades den tidigare rikliga speltiden.

Inför 2021 värvades även Alexander Milosevic tillbaka till AIK och Tihi lånades ut till AFC Eskilstuna i superettan – där han var gjuten i det orangeklädda lagets backlinje. 

I år är det IFK Värnamo som gäller för 20-åringen där han direkt spelade till sig en ordinarie tröja. 

Han har lirat samtliga åtta allsvenska matcher från start för nykomlingen som tack vare bättre målskillnad än kvalplatsplacerade Degerfors är på rätt sida strecket.

HIF på Olympia väntar: ”På tiden att vinna nu” 

Under lördagskvällen väntar en annan nykomling med desto mer allsvensk historia i form av Helsingborgs IF. Skåningarna är nästjumbo med fem inspelade poäng, en pinne färre än Värnamo – men då har HIF också en match mer spelad. 

Robin Tihi är medveten om matchens betydelse för bägge lagen när de kliver in på Olympias gräsmatta. 

– En väldigt viktig match. Speciellt möte med tanke på tabelläget. Det är ju inte en final, men däremot en viktig punkt i säsongen. Det är bara tre poäng som gäller för oss. Vi har inte vunnit sedan Degerfors (en knapp månad sedan) så det är på tiden nu, konstaterar Tihi som är tillfreds över att spela i den småländska klubben. 

– Jag känner mig trygg. Saker har klickat här, det känns bra. Sköna lagkamrater och tränare. Sedan tycker jag att vi presterat bättre än vad poängen säger. Vårt spel har sett bättre ut så jag hoppas att det visar sig i tabellen snart också. 

En person i föreningen som Tihi har stor respekt för är Mr Värnamo: Jonas Thern.

– Han är verkligen en karaktär! Jag gillar honom. Han brukar säga till göteborgarna i laget att de är goa gubbar, men Jonas är verkligen en go gubbe han också. Han är alltid på bra humör och jobbar hårt. Han ställer krav på oss spelare, men på rätt sätt.

Kontaktpersonen i AIK: Nebojša Novaković

Robin Tihi är uppvuxen i Solna och efter spel i Vasalund bytte han till AIK som 14-åring. Trots att han varit utlånad senaste 1,5 åren finns det hela tiden en dialog.

– Den ser ut som för de andra spelarna som är på lån från AIK. Det finns en person som håller kontakt med oss vardagligen... Eller inte varje dag, men veckovis i alla fall där vi går igenom matcherna och sånt.

Robin Tihi krönte sin allsvenska debut med att bli matchhjälte för AIK i premiären 2020.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Personen som sköter kontakten är ingen mindre än klubblegendaren Nebojša Novaković. Tihi beskriver dialogen som givande – likaså fjolårets utlån till AFC.

– Sejouren i superettan var verkligen viktig. Jag spelade alla matcher och jag växte som spelare, fick mer rutin. Så ja, det året var jävligt viktigt för mig.

”Mentaliteten jag haft sedan jag var liten, att inte vara nöjd”

Tihi ger ett mycket jordnära intryck. Efter premiärsuccén 2020 hade det inte varit otänkbart att han haft svårt att hålla fötterna på jorden, men mittbacken är inte den typen klargör han.

– När det går bra för mig blir det nästan tvärtom. Då säger jag till mig själv: ”Robin du är sämst, kom igen nu”. Så jag har verkligen inte svårt att hålla fötterna på jorden.

Hur kommer det sig, att du säger så till dig själv när det går bra?

– Det är den mentaliteten jag haft sedan jag var liten, att inte vara nöjd.

Representerar Finlands U21-landslag 

Efter att ha representerat det svenska U17-landslaget bytte Tihi till Finlands U21 i samband med allsvenska debutsäsongen 2020, detta då han har finska rötter och därmed möjlighet att representera grannlandet i öst. Tihi har inte ångrat sitt val.

– Den här årskullen i Finland har något bra på gång och jag får spela mycket. Vi har chans att nå EM så det känns bra.

Har Sverige hört av sig och försökt locka tillbaka dig?

– Nej de respekterat nog mitt val.

Om du jämför Finlands U21-landslag med det svenska, hur låter det då?

– Nivåmässigt? Jag skulle säga att vi är på samma nivå. Vi har kanske inte lika namnkunniga spelare som lirar i utlandet som Sverige har, men vi har ett riktigt bra kollektiv.

Tv: En annan som valt bort det svenska landslaget är Anel Ahmedhodzic – som här berättar om valet att lämna MFF.