Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anmäld 180 gånger – RF tillsätter utredning

Björn Eriksson. Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
RF:s ordförande Björn Eriksson. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

SportExpressens granskning av Björn Eriksson har väckt starka reaktioner.

Nu startar Riksidrottsförbundet (RF) en oberoende utredning av sin ordförande.

RF har fått 180 anmälningar genom sin visselblåsartjänst, låter man meddela via sin hemsida.

– Jag känner mig nog lite orättvist utsatt för någon slags drevliknande historia, på frågor jag inte har med att göra, säger Björn Eriksson till TT.

Tio dagar har gått sedan SportExpressen publicerade en granskning av det hemliga spelet bakom polisens hårdare linje i samband med allsvenska fotbollsmatcher och Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Erikssons roll.

Som lobbyist för flera av Sveriges största vaktbolag har Eriksson dragit in miljoner, samtidigt som han i RF:s namn har varit drivande i att polisen ska släppa säkerheten vid fotbollsmatcher till just privata vaktbolag.

Granskningen väckte starka reaktioner.

Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) reagerade med ”chock och bestörtning” och menade att Eriksson borde ställa sin plats till förfogande.

Svensk Elitfotbolls ordförande Lars Christer Olsson ville se en oberoende utredning av Björn Eriksson – och nu blir så fallet.

RF tillsätter oberoende utredning av Björn Eriksson

Under måndagen meddelade Riksidrottsförbundet (RF) att man har tillsatt en oberoende utredning av ordföranden Björn Eriksson.

Mellan den 31 maj och 2 juni har RF tagit emot flera anmälningar till sin visselblåsartjänst, som nu resulterar i en utredning av RF-ordföranden.

Visselblåsartjänsten är ett alternativ då det av någon anledning inte är möjligt att ta ärendet till förening eller förbund – till exempel då en person inte vill eller vågar anmäla.

”Visselblåsarärenden kan exempelvis handla om ekonomiska oegentligheter, övergrepp eller trakasserier”, skriver RF i sitt pressmeddelande.

”Jag känner mig orättvist utsatt”

Björn Eriksson själv meddelar att han kommer sitta kvar på sin post under utredningens gång.

– Det är ett sätt att bilda opinion. Och det är inte olagligt att göra så utan då ska det utredas, säger Eriksson till TT.

Han säger också att han är oförstående till kritiken.

– Jag känner mig nog lite orättvist utsatt för någon slags drevliknande historia, på frågor jag inte har med att göra. I det ingår att om man hittar en visselblåsarfunktion, ja, då anmäler man via den och då är det tvunget att utredas på det här sättet, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!