Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

RF: ”Besked om ett par veckor”

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN STR
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Två konkreta förslag finns att ta ställning till gällande publik i samband med idrottsevenemang. 

Det säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. 

– Vår förhoppning är att det ska komma ett besked om ett par veckor, säger Eriksson. 

Fotbollsrörelsen hävdar att dialog saknas med Folkhälsomyndigheten, FHM – som i sin tur hänvisar alla frågor till Riksidrottsförbundet, RF. 

– Som det ser ut just nu så har vi inga signaler på att någon ens vill prata med oss, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist. 

”Måste sätta ner foten”

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, säger till SportExpressen att SvFF satt med när FHM och RF diskuterade publikfrågan. Han förstår samtidigt irritationen. 

– För Folkhälsomyndigheten är det omöjligt att ha möten med 71 specialförbund. Det är därför de ber att man går via oss, alltså Riksidrottsförbundet. Vi träffar FHM en gång i veckan eller så, säger Eriksson och fortsätter: 

– Det är inte bara fotbollen som oroliga, även hockeyn och friidrotten. Problemet är att vi har över 5 600 döda i den här pandemin och Folkhälsomyndigheten måste sätta ner foten för smittspridningen. 

”Det är vår förhoppning”

Björn Eriksson säger att det just nu finns två konkreta förslag att ta ställning till. Ett besked om vad man har kommit fram till kommer i augusti. 

– Förslag nummer ett innebär fortsatt spel utan publik och att klubbarna kompenseras för publikbortfall för tredje kvartalet av det här året. Det blir i så fall en fråga för våra politiker att ta ställning till. 

– Förslag nummer två innebär att vi börjar planera för i vilken utsträckning vi kan släppa in publik. 

Och besked i augusti? 

– Ja, det är vår förhoppning, säger Björn Eriksson.