Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kindberg: ”Det är en ren rättsskandal - oskyldig”

Daniel Kindberg: "Måste betraktas som en rättsskandal"
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse i tingsrätten under tisdagen.

Den förre ÖFK-ordföranden kommer att överklaga domen och är fortsatt kritisk till myndigheternas arbete.

– Det måste betecknas som en ren rättsskandal på det sätt som domen är skriven, säger han. 

Under tisdagsförmiddagen meddelade Ångermanlands tingsrätt att Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersunds FK, döms till fängelse i tre år för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Kindberg frikänns samtidigt från tre åtalspunkter som gäller trolöshet mot huvudman och medhjälp till trolöshet mot huvudman vid andra tillfällen. Samtidigt döms han till näringsförbud i fem år.

Under tisdagen höll den förre ÖFK-ordföranden en pressträff där han för första gången kommenterade domen.

– Alla människor i Sverige, inklusive jag själv, är oskyldiga tills dess att dom har vunnit laga kraft. Den här domen som har kommit i dag kommer inte att vinna laga kraft därför att den kommer att överklagas, säger Kindberg. 

Kindberg: ”En ren rättsskandal”

Den förre ÖFK-ordföranden är kritisk till polisens och åklagarens arbete samt till tingsrättens dom.

– Det här måste betecknas som en ren rättsskandal på det sätt som domen är skriven, säger han. 

– Det är rena falsarier, det är egna påhitt och det måste vara väldigt, väldigt ovanligt i en svensk rättshistoria att något sådant här får meddelas, fortsätter han.

Vad tänkte du först när du fick läsa domen?

– Jag tyckte det var en pinsam reflektion. Det blev nästan surrealistiskt att läsa den. Det var bara konstigt. Domen kommer inte att vinna laga kraft. Den är för mig betydelselös.

Åklagaren har under domstolsförhandlingarna hävdat att Kindberg, genom falska fakturor, plundrat det kommunala bostadsbolaget Östersundshem på 15 miljoner kronor. Pengarna ska sedan ha gått vidare till Östersunds FK.

Kindberg hävdar i sin tur, som han har gjort under domstolsförhandlingarna, att arbete för fakturorna har utförts.

– Jag är oskyldig. Arbete är utfört, och det säger också tingsrätten. Domen kommer överklagas, säger Kindberg.

– Jag har attesterat tusentals fakturor för enorma belopp. Det är inget brott i sig. Det bevisar inget brott i sig. Kärnfrågan är det som vi hela tiden har sagt, som åklagaren har sagt, om arbete är utfört eller inte. Tingsrätten säger att arbete är utfört. Sen hittar de på en egen modell. Det är någonting alldeles unikt, fortsätter han.

”Jag känner en enorm frustration”

Kindberg medger också att han är känslosam över domen och att han tänker överklaga till hovrätten.

– Jag känner en enorm frustration. Nu blir det här ännu en grej som ska gås igenom innan det här får ett slut och att vi blir frikända. Det blir nog inte förrän i vår. Jag blir frustrerad för att det drabbar mina nära och kära oproportionerligt. Det är fruktansvärt att vara far och ha barn som mår dåligt, säger han.

– Det är jävligt svårt att sätta ord på det. Men när man har 16-årig kille hemma som är en supertalang i fotboll och som lever varje minut av dygnet i fotboll och naturligtvis beundrar sin far och hans arbete, och han ska plockas från uppvärmningen för att få veta det här, då mår man jättedåligt. Det får inga proportioner på hur det drabbar andra. Jag får enorma skuldkänslor i det här, hur det drabbar mina nära och kära. Det är osannolikt. Däri ligger mycket av min frustration, fortsätter han.

Kindberg får frågan om hur han ser på sin egen skuld, sett till att hans familj har drabbats.

– Min skuld är att jag är försatt i den här situationen. Det är klart att jag känner en skuld i det. Men arbetena är utförda. Därför faller hela den hypotes som åklagaren har haft hela tiden, säger han.

”Fotbollsklubben har aldrig gjort något fel”

Östersunds FK kommer inte att kunna drabbas sportsligt efter tisdagens dom på grund av att svenska fotbollförbundets licensnämnd lämnade in anmälan om tvångsdegradering för sent.

– Jag förstår att det solkas ner eftersom jag har en del i det här. Jag förstår det, säger Kindberg.

Han hävdar samtidigt att ÖFK inte har gynnats av hans agerande.

– Det spelarna och ledarna har gjort är inget fel. Fotbollsklubben har aldrig gjort något fel. Fotbollsklubben är inte anklagad för någonting. Det här är ingenting som har påverkat att de har presterat bättre eller sämre. Kanske att de har presterat sämre det här året på grund av turbulensen, säger han.

Du menar att tingsrätten har fel på många punkter. Hur menar du att det kan ha blivit så fel?

– Nu har jag inte den juridiska expertisen. Jag har hobbylärt mig under tiden. Ibland så gör tingsrätten väldigt fel. Ibland har de en väldig otur när de tänker. Ibland kan det vara så, och det är därför vi har det rättssystem som vi har – att man kan överklaga. Och det kommer vi att göra.

Hur ser du på att det här spiller över på Östersunds FK?

– Det är besvärande och jag tar åt mig mycket av ansvaret för det. Det är jobbigt för alla inblandade. Nu är man luttrad efter 1,5 år med den här processen. Men nu måste man bita ihop och jobba vidare.

Hur ser du på chanserna i hovrätten?

– Jag går inte dit om vi inte ska få domen ändrad. Så här ska det inte få gå till.

Advokaten Olle Kullinger:

– Jag förstår naturligtvis den upprördhet som Daniel ger uttryck för. Vi har inte hunnit analysera domen i detalj. Jag ska vara lite försiktig med värdeord i min roll. Vi kan konstatera att vi är förvånade vid en kort läsning av domen, säger han.

Daniel Kindbergs ord efter presskonferensen

Östersunds förre ordförande säger att domen på tre år kommer att överklagas