Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ranking: Allsvenska lagens status just nu

Hur ligger ditt lag till i nuläget?

SPORT-Expressens Mathias Lühr har kollen.

Här synar han de 16 allsvenska lagen närmare och jämför.

1) ELFSBORG

TREND: Rakt åt sidan.

FÖRRA SÄSONGEN: Svenska mästare.

SPELARE IN: Tom Söderberg (BK Häcken), Henning Hauger (Hannover).

SPELARE UT: Oscar Hiljemark (PSV Eindhoven), Andreas Augustsson (Gais), James Keene (Portsmouth, lån).

DETTA BEHÖVS: Man behövde ersätta Hiljemark och gjorde det omedelbart med värvningen av Hauger. Elfsbors styrka i fjol var ett rätt komplett lag, och det har man kvar. Möjligtvis frågetecken för en mittback och lite mer spets framåt.

LÜHRS KOMMENTAR: Andreas Augustsson var hatad bland motståndare och motståndarfans. Även om det ibland brast i kvaliteterna där så lämnar han ett hål att fylla. Inte minst som vinnarskalle och på­drivare. Truppen ser i dag stabil ut, men talanger som Niklas Hult och Johan Larsson känns alltid på gång ut i Europa.

 

2) MALMÖ FF

TREND: Rakt åt sidan.

FÖRRA SÄSONGEN: 3:a.

SPELARE IN: Benjamin Fadi (Heart of Lions, Ghana), Petter Thelin (Kramfors-Alliansen), Emil Forsberg (Sundsvall), Erik Johansson (Gais).

SPELARE UT: Daniel Larsson (Real Valladolid), Wilton Figueiredo, Ulrich Vinzents, Zlatan Azinovic (Kalmar).

DETTA BEHÖVS: Daniel Larsson startade kontinuerligt i fjol och visst skulle man kunna behöva förstärka på anfallssidan. Inte minst när även alternativet Wilton försvinner.

LÜHRS KOMMENTAR: Måste säga att jag gillade Malmös chanser allra bäst innan den senaste turbulensen. Det blir givetvis ett avbräck på plan, men kanske ett ännu större störningsmoment utanför för spelare och ledare. Vad man än säger utåt.

Flyttrykten kring Jiloan Hamad och Pontus Jansson. Måste även säga att jag är ruskigt sugen på att se om Emil Forsberg kan leverera på en högre nivå.

 

3) AIK

TREND: Rakt åt sidan.

FÖRRA SÄSONGEN: 4:a.

SPELARE IN: Kennedy Igboananike (Djurgården), Nabil Bahoui (Brommapojkarna)

SPELARE UT: Gabriel Özkan (Bromma­pojkarna).

DETTA BEHÖVS: I dagsläget är varken Niklas Backman eller Per Karlsson sålda, men det är klart om båda försvinner så heter tredjevalet oprövade Eddie Owusu. Sen saknar AIK en riktigt vass anfallare som kan bära laget.

LÜHRS KOMMENTAR: AIK har en homogen trupp, där ett par positioner till och med i dag är överbefolkade - så som mittback central mittfältare. Det man saknat de senaste åren är konsekventa hot från kanterna. Dessutom har jag svårt att se dagens forwardsbesättning göra samma skada som den med Mohamed Bangura gjorde.

 

4) IFK GÖTEBORG

TREND: Snett uppåt.

FÖRRA SÄSONGEN: 7:a.

SPELARE IN: Ludwig Augustinsson (Bromma­pojkarna).

SPELARE UT: Nicklas Bärkroth (Brommapojkarna), Stefan Selakovic, Erik Dahlin (Sogndal), Sebastian Ohlsson (Örgryte, lån).

DETTA BEHÖVS: En spelare som kan spotta in 10-15 mål med auktoritet och självförtroende. Tobias Hysén har givetvis potentialen att bli denne spelare, men orkade i fjol inte riktigt axla ansvaret. Det kommer han nog behöva göra i år.

LÜHRS KOMMENTAR: De tunga värningarna i fjol slog fel i stort sett överallt, och det var inte förrän Mattias Bjärsmyr kom in och stabiliserade upp spelet som "Blåvitt" blev hyfsat konsekventa. Truppen är dock slagkraftig och räkna med att inledningen av allsvenskan blir avgörande för tränaren Mikael Stahre och sportchefen Håkan Milds framtid i klubben.

 

5) HÄCKEN

TREND: Snett nedåt.

FÖRRA SÄSONGEN: 2:a.

SPELARE IN: Moestafa El Kabir (Mjällby AIF), Mika Ojala, (FC Inter Åbo), Fredrik Björck (Tromsö).

SPELARE UT: Waris Majeed (Spartak Moskva), Tom Söderberg (Elfsborg), Jonas Elvby (Öster), Jimmy Dixon (Boluspor, Turkiet), Jonas Henriksson (slutar).

DETTA BEHÖVS: Känns som om sportchef Sonny Karlsson har bra koll på läget, men hans största bekymmer bör vara att fundera ut hur han ska ersätta Majeeds 23 allsvenskan mål från i fjol.

LÜHRS KOMMENTAR: Häcken kommer aldrig ha särskilt mycket press på sig från någon annan än sig själva. Och det kan vara nog. Räkna med att spelarna siktar uppåt, mot ett guld - och då kan det lätt gå fel tidigt under säsongen. Och nu har man ingen Majeed att luta sig emot längre. Jag tror 2013 blir en prövning för Häcken.

 

6) HELSINGBORG

TREND: Snett nedåt.

FÖRRA SÄSONGEN: 6:a.

SPELARE IN: Inga.

SPELARE UT: Nikola Djurdjic (Greuther Fürth).

DETTA BEHÖVS: Usch, här känns läget rörigt på papperet. Vad händer med Peter Larsson och Alejandro Bedoya? Framför allt Larsson en sjukt viktig pjäs. Och sticker May Mahlangu nu? Frågetecken som måste rätas ut, eller hål som måste fyllas.

LÜHRS KOMMENTAR: Med Larsson och Djurdjic i laget hade jag sett HIF och nye tränaren Roar Hansen konkurrera om guldet. Men i dagsläget är Djurdjic definitivt borta och Larsson oklar och säsongen 2013 känns uppe i luften. HIF måste hitta en målskytt och stärka upp centrallinjen i de bakre leden. Skulle säga att mycket av säsongen kan handla om Peter Larssons vara eller icke vara.

 

7) IFK NORRKÖPING

TREND: Rakt nedåt.

FÖRRA SÄSONGEN: 5:a.

SPELARE IN: Rawez Lawan (Nordsjälland).

SPELARE UT: Inga.

DETTA BEHÖVS: Man klarade sig bra i fjol även utan Astrit Ajdarevic, men det är klart att en skicklig innermittfältare skulle göra nytta. Typ Ari Skulason.

I övrigt har man en rätt stabil trupp i mina ögon.

LÜHRS KOMMENTAR: Jag befarar att Norrköping kan få en reaktion efter en stark säsong i fjol. Man verkar desperat söka ta nästa steg genom att dammsuga marknaden på alternativ. Hur bra är Rawez Lawan? Vi vet också att liknande satsningar har fått motsatt effekt tidigare till exempel för de två tidigare allsvenska tabellfemmorna. Vilka det var? Gais och Trelleborg.

 

8) DJURGÅRDEN

TREND: Rakt åt sidan.

FÖRRA SÄSONGEN: 9:a.

SPELARE IN: Andreas Johansson (Odense), Jesper Arvidsson (Åtvidaberg), Luis Solignac (Club Atletico Platense).

SPELARE UT: Daniel Sjölund, Andreas Dahlén (Åtvidaberg), Kennedy Igboananike (AIK).

DETTA BEHÖVS: Man har värvat Solignac som en ersättare till Keene. Håller det, eller måste man värva mer målskyttar? En rysare. Sedan anser jag att man saknat hot på kanterna under en längre tid nu. Där skulle jag lägga en sparad slant. Sen skulle jag ringa Johan Arneng för att köpa lite ren inställning.

LÜHRS KOMMENTAR: Ett frågetecken utan direkt spets inför 2013. En plats på den övre halvan vore ett bra resultat, men Dif har högre ambitioner än så. Sjölund ersätts av veteranen Johansson. Det känns som de kvittar varandra. Sedan förlorar de lånet James Keene, en av få som visade ryggrad under fjolåret.

 

9) ÅTVIDABERG

TREND: Snett nedåt.

FÖRRA SÄSONGEN: 8:a.

SPELARE IN: Andreas Dahlén (Djurgården), Joel Rajalakso (Enköping).

SPELARE UT: Jesper Arvidsson (Djurgården), Tobias Nilsson (Örebro SK).

DETTA BEHÖVS: Utan Magnus Eriksson som stöd tog det tvärstopp för Viktor Prodell och målskyttet. Så här kommer nye tränaren Peter Swärdh att få jobba lite. Annars känns truppen ungefär som den som överraskade i fjol.

LÜHRS KOMMENTAR: Jag kör ju med den amerikanska parollen: "If it ain't broke, don't fix it". Alltså, om inget är trasigt så försök inte laga det. Därför begriper jag inte att man släppte tränaren Andreas Thomsson, och i värsta fall kan det ge en negativ effekt. Jag tycker ÅFF:s säsong känns osäker och håller man sig över kvalstrecket så är det ett vasst jobb.

 

10) KALMAR FF

TREND: Rakt åt sidan.

FÖRRA SÄSONGEN: 10:a.

SPELARE IN: Jonathan Ring (IFK Värnamo), Romario (Gais), Zlatan Azinovic (Trelleborg).

SPELARE UT: Abiola Dauda (klubb ej klar), Kristoffer Fagercrantz (Halmstad), Johan Bertilsson (Degerfors, lån), Tobias Carlsson (slutar), Petter Wastå (slutar), Besnik Rustemaj.

DETTA BEHÖVS: Abiola Dauda är en spektakulär spelare och smällde in 14 mål i fjol, han lämnar nu klubben och har tackat för sig. Då räcker det inte att Daniel Mendes och Kristoffer Fagercrantz gör fyra var. Är Romario lösningen? Knappast. Brassen är ingen stor målskytt.

LÜHRS KOMMENTAR: Vart är Kalmar FF på väg? Är det här Nanne Bergstrands sista säsong? Vi kommer att få svaren under 2013, men just nu känns det precis så - som ett frågetecken. KFF har på de senaste säsongerna gått från stabilt topplag till ett gäng som verkar nöjda sig med att hänga rätt säkert i mitten av tabellen. Trist, om ni frågar mig.

 

11) GEFLE

TREND: Rakt åt sidan.

FÖRRA SÄSONGEN: 11:a.

SPELARE IN: Anders Wikström (Mjällby).

SPELARE UT: Eric Larsson (Sundsvall), Jonathan Hellström (ej nytt kontrakt).

DETTA BEHÖVS: Ja, det skulle nog behövas något på alla håll och kanter, men det är inte så tränare Pelle Olsson och Gefle jobbar. Gruppen från i fjol är intakt, och då är alla nöjda. Inklusive jag.

LÜHRS KOMMENTAR: Nej, det kommer inte att spraka om Gefle i år heller, men det är ju inte det som är meningen heller. I dag känns allsvenskan för blek för att jag ska kunna se laget hamna under något av de undre strecken. Men samtidigt tillräckligt stark för att Gefle aldrig kommer nosa på topp sex. En rätt vanlig GIF-säsong alltså.

 

12) HALMSTAD

TREND: Snett uppåt.

FÖRRA SÄSONGEN: 3:a i superettan.

SPELARE IN: Stojan Lukic (Falkenberg), Fredrik Liverstam (Landskrona), Kristoffer Fagercrantz (Kalmar FF).

SPELARE UT: Karl-Johan Johnsson (NEC, Holland), Ardian Rexhepi (Varberg).

DETTA BEHÖVS: I fjol levde man i lyxen av att ha en målvakt som höll absolut allsvensk toppklass - i superettan. Den här säsongen så måste man klara sig utan Johnsson och det är ett byta som kan skaka om en nykomling. Om rätt keeper inte införskaffa(t)s.

LÜHRS KOMMENTAR: Halmstad kändes som en hygglig allsvensk produkt redan under fjolåret, men nu är det ännu mer upp till bevis. Inga tunga värvningar ännu, men det behöver inte vara något negativt. Att tro på sin trupp kan skapa lugn och arbetsro, och en rätt behaglig "vi-slår-ur-underläge"-situation. Då kan HBK skrälla lite tror jag.

 

13) ÖSTER

TREND: Snett uppåt.

FÖRRA SÄSONGEN: Vann superettan.

Spelare in: Josef Elvby (Häcken), Juan Robledo (Mjällby), Kenney Pavey (Ljungskile), Vlado Zlojutro (IFK Värnamo),

SPELARE UT: Joachim Lantz (slutar).

DETTA BEHÖVS: Man har sökt två spelaretyper, en central mittfältare där man nu värvat Josef Elvby från Häcken. Samt en anfallare som kan stoppa in lite bollar i nät under 2013.

LÜHRS KOMMENTAR: Gillar verkligen värvningen av Andreas Thomsson som ny tränare. Nu får han en ny spännande nykomling att jobba med, och det känns som ett lag som i bästa fall kan bjuda på lite skrällar udner säsongen. Som jag ser det finns det flera svagare lag i serien och Öster ska kunna klara sig undan kval och nedflyttningsstreck.

 

14) BROMMAPOJKARNA

TREND: Snett uppåt.

FÖRRA SÄSONGEN: 2:a i superettan.

Spelare in: Nicklas Bärkroth (IFK Göteborg), Fredric Jonson (GIF Sundsvall), Andreas Haddad (Örebro), Gabriel Özkan (AIK).

SPELARE UT: Ludwig Augustinsson (IFK Göteborg), Nabil Bahoui (AIK), Nicklas Carlsson (slutar), Pablo Piñones-Arce och Aziz Corr Nyang (ej nytt kontrakt).

DETTA BEHÖVS: Allsvensk stabilitet, och det kanske man inte direkt får i värvningar som Özkan och Haddad. BP behöver bygga en ryggrad som kan ta poäng även utanför Grimsta IP. Annars åker man direkt. Johan Arneng ett bra alternativ.

LÜHRS KOMMENTAR: På hemmaplan kommer man säkert ta sina poäng, men frågan är hur BP klarar av bortaspelet. Ola Danhard är en klubbdirektör som vet hur man tar sig upp i allsvenskan, men inte hur man håller sig kvar en längre tid. Även den här gången känns bygget spännande, men lite vingligt.

 

15) MJÄLLBY

TREND: Rakt nedåt.

FÖRRA SÄSONGEN: 12:a.

SPELARE IN: Kristian Haynes (Trelleborg).

SPELARE UT: Juan Robledo (Öster), Moestafa el-Kabir (Häcken), Anders Wikström (Gefle), Patrik Rosengren (slutar), Adam Berner.

DETTA BEHÖVS: Man tappar alltså tre (!) mittbackar, och alla tre var veteraner med viktig rutin. Det blir ett gigantiskt hål att fylla för en trupp som känns allt mer urvattnad. Mittfältare och forwards behövs också.

LÜHRS KOMMENTAR: Som det ser ut i dagsläget är det en mörk säsong som Mjällby går till mötes. Man jobbar på Jasmin Sudic från Malmö och Tobias Grahn (ständigt denne Grahn) - men det är inget som får mig att hoppa högt just nu. Risken är som jag ser det överhängande att Mjällby åker ur om inget drastiskt inträffar.

 

16) SYRIANSKA

TREND: Rakt nedåt.

FÖRRA SÄSONGEN: 13:e.

SPELARE IN: -

SPELARE UT: Labinot Harbuzi, Admir Aganovic (Assyriska).

DETTA BEHÖVS: Steg ett måste naturligtvis vara att förlänga kontrakten med lagets två viktigaste spelare - Sharbel Touma och Johan Arneng. Utan den här duon så kommer inte Syrianska att klara sig.

LÜHRS KOMMENTAR: Är det i år bubblan spricker? Ja, fixar klubben inte att behålla Touma och Arneng blir det med största säkerhet så. Men även med dessa två så kommer Syrianska att få ett jobbigt år, precis som de två tidigare i allsvenskan. Bra tecken att man förlänger kontrakt med Dinko Felic, Suleyman Sleyman & Co innan mars månad.

Men mycket jobb återstår innan Syrianska är en allsvensk produkt.