Ranégies löfte: Att göra minst 15 mål

Mathias Ranégie
Foto: Linnea Rheborg / BILDBYRÅN

När Djurgården spelar allsvensk premiär mot Örebro SK så sitter den tyngsta värvningen på bänken.

Men Mathias Ranégie, 31, har inga planer på att bli kvar där.

Målet?

- Att ligga på en femton baljor i alla fall. Minst. Det är väl där som man känner att en anfallare gjort sitt, säger Ranégie.

Som i en intervju med SPORT-Expressen också talar om Stoke-taktik, hur laget ska överleva våren - och restriktionerna från klubbledningen.

Han är inlånad på en säsong.

Med ett uppdrag.

Leverera mål och lyfta Djurgården från mittsektionen i tabellen, upp i toppen under 2016.

Hur är det att leva med en sådan press?

- Nämen, jag har gjort 50 mål i allsvenskan, så jag har gjort mål innan i den här serien. Jag har spelat i tre olika lag och gjort mål i alla tre lagen, så det ska inte vara något annorlunda i Djurgården, säger Ranégie och rycker på axlarna när ni ses ute på träningsanläggningen Kaknäs.

- Det är det jag förväntar av mig själv också. Sen är det 30 omgångar och de andra anfallarna vi har är också vana att göra mål. Det är bra konkurrens i laget, men det är klart att jag ska spela. Det är min inställning också.

Hur många mål pratar vi då om?

- Har du någonsin fått ett svar på den frågan?

Kom igen nu!

- Nämen, jag vet inte..., men att ligga på en femton baljor i alla fall. Minst. Det är väl där som man känner att en anfallare gjort sitt, säger Ranégie.

- Det beror lite på hur spelet har varit, sen kanske man haft en annan roll, gjort assist, bidragit på ett bra sätt. Då kanske man kan köpa att man gjort lite mindre mål. Men huvudsaken är att Djurgården spelar bra fotboll och vi gör mål som ett lag.

Utan viktiga kantspelarna Kerim Mrabti och Haris Radetinac under en längre period. Det talas lite om Stoke-fotboll, och att du skulle vara Peter Crouch.

- Har man inte de spelarna så kanske man får hitta andra lösningar, och nu har Pelle (Olsson, tränare) bestämt att vi kör starka mönster och tar oss igenom de första tio omgångarna och får med oss mycket poäng. Sen kanske man kommer tillbaka till ett tryggare spel.

- Vad jag kommer ihåg från allsvenskan så är alla lag lite osäkra i början av säsongen, det gäller att skrapa ihop poäng nu och så blir det kanske lite finare lire senare under säsongen.

Ranégie: "Jag hade kunnat starta"

Hur viktig är premiären mot Örebro SK?

- Jag tror att prestationen i en premiär är det viktigaste. Sen om det är tre poäng eller ett kryss, men vill känna att man gjort en bra match. Det är framför allt det man kan ta med sig.

Hur lång tid kommer det ta innan du är fulltränad och redo för start då?

- Nämen, alltså, jag hade kunnat spela från start, men de här gubbarna har ju spelat länge ihop, spelat många matcher tillsammans - och jag har bara tränat två veckor med laget.

- Men nästa vecka..., eller, jag hade kunnat spela redan nu!

Hur har du upplevt Stockholm så här långt? Hur fria tyglar har du av klubbledningen?

- Näe, inte så fria tyglar faktiskt.

Inte?

- När, jag får knappt käka ute efter klockan tio på kvällen. Det är Stockholm..., lite annorlunda. Men man vänjer sig.

Är det bättre eller sämre än Kina, där du spelat tidigare?

- Socialt är Stockholm en fantastisk stad, jag älskar Stockholm. Verkligen, det är en grym stad.

- Sen är det lite att man kanske inte kan käka ute vissa dagar, inte för sent och lite sådana här restriktioner. Jag har alltid varit ganska fri så, men man vänjer sig.

Men vem sätter upp de restriktionerna då?

- Det är väl klubben....

 ... som vill att du håller dig hemma helst?

- Det är bara lite annorlunda...., men oj, vad det blir grejer här nu, säger Ranégie och garvar.

- Nämen, det är mycket folk som vill att saker ska vara på sätt och vis, och sen har jag mitt rykte att jag varit ute och härjat en del.

- Jag tror Bosse (Andersson, sportchef) bara är mån om mig. Han vill inte att jag ska hamna i problem. Men det har skötts alldeles utmärkt.