Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSONFoto: ANNA-KARIN NILSSON
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Profilerna efter beskedet "Chockad – hittar inte ord"

Publicerad

Matchfixning har nått allsvenskan. 

Nu reagerar flera fotbollsprofiler starkt på avslöjandet att AIK-spelare kontaktats av matchfixare. 

– Vart fan är vi på väg. Man blir förtvivlad att det kan hända på alla nivåer, säger Blåvittprofilen Ralf Edström. 

– Jag blir chockad. Jag har svårt att hitta ord, säger förre AIK-målvakten Magnus Hedman. 

– Hoppas de får tag på idioten som gjort det här och sätter dit honom stenhårt, säger Glenn Hysén.

På torsdagsförmiddagen meddelade det svenska fotbollsförbundet att kvällens allsvenska match mellan IFK Göteborg och AIK ställs in. Detta då en AIK-spelare ska ha erbjudits en stor summa pengar för att underprestera under matchen. Enligt IFK:s sportchef Mats Gren är det en målvakt som har blivit approcherad. 

"Det är inte sant – för jävligt"

Ralf Edström blir förvånad när nyheten når honom. 

–Det är inte sant. Det är för jävligt. Att det sker på så här hög nivå är otroligt märkligt. Men det är bra att de får reda på det. 

Hur ser du på att matchfixning nu har nått allsvenskan?

– Det känns bittert att det ska behöva hända överhuvudtaget. Det förstör den fina fotbollen.  För det är på så hög nivå, men det var strongt av killen att tala om vad som hänt för vi måste få ordning på det här. 

Har svensk fotboll agerat naivt gällande matchfixning?

– Jag vet inte om det går att jobba annorlunda, för de finns överallt. Jag tror inte de stora ligorna i Europa är rena heller. Det är synd att det kommer upp på så hög nivå, men jag tycker inte att man kan skylla på att Sverige inte har tagit tag i det för det är svårt att få tag i de här människorna. Men det är jäkligt bra att killen i fråga talade om det för att vi kan inse att det finns även i allsvenskan numera, säger Ralf Edström. 

"Jag är chockad"

Förre AIK-målvakten och landslagskeepern Magnus Hedman: 

Jag är chockad. Jag har svårt att hitta ord. Men tur att målvakten sa nej. Och det ska man veta, att som målvakt är det inte lätt att släppa in bollar med flit. Det går emot all ens träning. Det vet jag efter att ha gjort en del företagsmatcher. 

– Men det här är nånting vi måste prata om. Vi måste skydda spelarna. Fotboll börjar bli big business, det gäller att se upp så man inte faller ner i en grop. Det kommer att ställas höga krav på föreningarna. Utomlands är säkerheten mycket mer rigorös. Det är bara att byta telefonnumrena för alla och göra dem hemliga. Det kan låta dramatiskt men vi måste börja förstå. 

Var det rätt att ställa in matchen? 

– Det är både bra och dåligt. Jag kan förstå att man gjorde det den här gången. Men samtidigt får man se upp så att de här människorna får för mycket makt över fotboll. Att de kan gå in och bestämma över de allsvenska matchomgångarna. 

IFK-ikonen Glenn Hysén är lika förvånad som Edström och Hedman. 

– Jag blir vansinnigt förbannad. Nu krävs det hårda tag. Det måste läggas ner resurser på att få tag på idioten som gjort det här och sätta dit honom stenhårt. Jag hoppas de får tag i honom. Men det går inte bara att knäppa med fingrarna och hoppas att det löser sig och hoppas inte bara att de snackar, utan att det blir hårda tag för en gångs skull, säger han

Hyllar spelaren

Han hyllar samtidigt spelaren som slagit larm om det inträffade, vilket lett fram till att det hela uppdagades.

– All cred till killen som gått ut och sagt det. Det ska han ha en stor applåd för. Jävlar vad starkt gjort, säger Glenn Hysén.

Han är själv en av alla som skulle ha bevittnat matchen på Gamla Ullevi.

– Jag har sett fram emot det här i en månad och blir så jävla störd, säger Glenn Hysén.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag