Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pontus Wernbloom om löftet Oscar Vilhelmsson: ”Han ser inte redo ut”

Barndomsvännerna som är stortalanger – i olika sporter
Oscar Vilhelmsson.
Foto: CRACCHIOLO / SHUTTERSTOCK
IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Borde Mikael Stahre, 46, överge sin 4-4-2-uppställning?

Efter sex raka matcher utan seger tycker Blåvitt-ikonerna Tobias Hysén, 40, och Pontus Wernbloom, 35, att det är hög tid för det.

– Jag tycker att det är ett av de största problemen just nu – det är som att de spelar med en man kort, säger Wernbloom i podcasten Ljugarbänken.

– De har inte två forwards som är tillräckligt bra, menar Hysén.

Efter tre vinster på de tre första matcherna har IFK Göteborg nu sex raka matcher utan trepoängare. På lördag väntar bottenlaget Gif Sundsvall i en viktig match innan allsvenskan tar uppehåll i en månad.

Frågan är vad som behöver göras för att Blåvitt ska lyfta i tabellen.

Enligt de före detta Blåvittspelarna Tobias Hysén och Pontus Wernbloom behöver Mikael Stahre först och främst ändra uppställning.

– Har jag sagt förut att jag inte gillar 4-4-2? Ja, precis. De är ju i numerärt underläge i varenda del av planen, känns det som. Förutom i anfallsbesättningen och den pressen spelade Elfsborg bort rätt snabbt hela tiden. Blåvitt är en man mindre på mitten och även om ”Gurra” (Gustav Svensson), som jag tycker har varit grym, har spelat som en och en halv spelare så är de fortfarande en halv spelare mindre på mitten. Elfsborg utnyttjar det hela matchen. De tickar bort dem hela, hela tiden, säger Pontus Wernbloom i Ljugarbänken.

Pontus Wernbloom.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Tobias Hysén.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Wernbloom: ”Han ser inte redo ut”

Oscar Vilhelmsson, 18, har startat som anfallare bredvid rutinerade Marcus Berg, 35, i de flesta matcherna. Wernbloom är skeptisk till det.

– När du spelar 4-4-2 blir det ett jäkla tryck på dina forwards, att de måste vara grymma. Jag vet att AIK också spelar 4-4-2, men så här... Marcus Berg är en av seriens bästa anfallare. Att Oscar Vilhelmsson spelar bredvid honom... Jag vet att de vill sälja honom och vill ge honom chansen och allt det där, men jag tycker att han bidrar alldeles för lite i uppbyggnadsspelet och när Blåvitt har bollen. Jag tycker att det är ett av de största problemen just nu. Det är som att de spelar med en man kort i hela laget, skulle jag vilja säga. Visst är det en supertalang, men jag tycker inte att han ser redo ut, säger han.

Tobias Hysén är inne på samma linje.

– Jag kan tycka att 4-4-2 kan fungera om du har två forwards som kan hjälpas åt, få fast bollen och hjälpa varandra att skapa målchanser åt andra hållet. Tyvärr är Oscar Vilhelmsson inte där överhuvudtaget just nu och då får du heller inte ut det du vill av att ha två forwards. Jag ska ställa mig på din sida här nu. I nuläget tycker jag inte att Blåvitt ska spela 4-4-2, för de har inte två forwards som är tillräckligt bra, säger han i Ljugarbänken.

Oscar Vilhelmsson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

 Hysén: ”Skrota 4-4-2”

Hysén utvecklar:

– Då är det bättre, precis som du säger, att säkra upp en annan del av planen, för du får inte ut det du vill av övertaget att spela med två forwards längre. Spela Marcus Berg som ensam forward, få lite med speed runt honom och dessutom då en spelare till på mitten som både kan hjälpa till i försvarsspelet och agera uppspelspunkt lite längre ner i banan så att de kan komma till de sista chanserna.

– Jag ställer mig på din sida här nu. Jag har sagt att de ska spela med två när Oscar Vilhelmsson har dragit i väg i djupled, när han har fått isär försvaret och gett Marcus Berg och, tidigare, Tobias Sana mer plats. Nu funkar inte det längre. Han bidrar inte med det han ska göra. Så skrota 4-4-2 och gå mer mot det som du, Pontus, har förespråkat hela tiden.


https://open.spotify.com/embed/episode/2vWJ5i2spOHUiRjdkxAhXj?utm_source=generator

TV: Frågelådan Rondo om allsvenskan