Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pontus Wernbloom och Tobias Hysén om Tobias Sana: ”Avrättat tränaren inför öppen ridå”

Tobias Sana.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Tobias Hysén.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Tobias Sana och Pontus Wernbloom i Europa League-kvalet mot FC Köpenhamn 2020.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Tobias Sana, 32, tränar alltjämt inte med IFK Göteborg efter ett internt bråk.

Nu tror Blåvitt-profilen och den tidigare lagkamraten Pontus Wernbloom, 35, att mittfältsstjärnan har gjort sitt i klubben.

– Jag vet inte hur du ska komma tillbaka till ett omklädningsrum när du har avrättat din tränare inför öppen ridå, säger Wernbloom i podcasten Ljugarbänken.

Tobias Sana tränar och spelar för närvarande inte med IFK Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Tobias Sana har hamnat i blåsväder den senaste tiden. Mittfältsstjärnan varken tränade eller spelade med Blåvitt i förra veckan. 

Klubbens förklaring var ”personliga skäl”, men enligt GT:s uppgifter var den 32-årige mittfältaren i själva verket avstängd internt efter ett högljutt bråk med tränaren Mikael Stahre under den senaste hemmamatchen mot Kalmar. Det har lett till en situation där Sana kan ha gjort sin sista match i IFK Göteborg.

Efter matchen mot AIK i lördags fick IFK Göteborg en rad kritiska kommentarer i samband med ett inlägg från klubbens konto på Instagram. En av dem löd ”ut med idioten Stahre”. Kommentaren fick flera gilla-markeringar – däribland en från Tobias Sanas officiella konto, något som fick stor spridning i sociala medier på söndagen. Kommentaren som gillades från Sanas konto togs senare bort.

I början av veckan träffades Blåvitts klubbdirektör Håkan Mild, Mikael Stahre och Tobias Sana för att prata igenom situationen.

– Det var ett konstruktivt möte, sa Mild utan att vilja gå in på några detaljer.

– Det var ett bra samtal, absolut, men vad som sades på mötet stannar mellan oss, sa Stahre.

Frågan är vad som händer med Tobias Sana nu. Än så länge har Blåvitt inte gett något besked kring mittfältarens framtid i klubben.

Inte heller under torsdagen fanns han med på IFK Göteborgs träning på Kamratgården.

IFK Göteborgs huvudtränare Mikael Stahre.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Hysén: ”Får inte bli den här situationen”

I senaste avsnittet av podcasten Ljugarbänken ger Blåvitt-profilerna Pontus Wernbloom och Tobias Hysén, som tidigare varit lagkamrater med Sana, sin syn på hela situationen.

– I slutändan är ju taktik och spelidé ingenting som en spelare har någonting med att göra. Små detaljer, absolut. Det kan du gå in och diskutera kring din egen roll. Du kan tycka att ”om vi gör så här så kanske det fungerar bättre för mig”, men i slutändan är det tränarens beslut. Det känns som att Sana inte har accepterat det, utan kört sitt eget race och sagt att ”Jag köper inte det här”, säger Hysén och utvecklar:

– Det du får göra då är att gå till tränaren och klubben och säga att du inte köper taktiken, att du inte kan stå bakom den och att du inte vill vara kvar. Du hanterar det inte på det sättet som det har blivit här, för jag tar för givet att här har det skurit sig mer än bara att taktiken inte fungerar. Jag kan tycka att du får hantera det internt. Det får inte bli den här situationen som har varit nu, för oavsett om man tycker att det är småsaker eller inte… Det är inte småsaker! Det är inte så att Tobias Sana har gått in till Mikael Stahre i halvtid och sagt ”Jag gillar inte din taktik – jag tycker den är kass”. Du blir inte avstängd för en sådan grej. Så enkelt är det.

Pontus Wernbloom.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Wernbloom: ”Det har blivit en fars”

Pontus Wernbloom är inne på samma linje:

– Nu tror jag att folk tror att det bara är kritik av taktiken som ligger bakom det, vilket det omöjligt kan vara. Hade det bara varit det så hade de bara tagit bort honom ur matchtruppen, bänkat honom eller satt honom på läktaren, inte pratat med honom och frusit ut honom. Som alla gör när man inte är nöjd med en spelare. För att stänga av krävs något betydligt större och nu öppnar väl vi också för spekulationer, men jag hoppas att de kommunicerar någonting snart så det kan bli slut på spekulationerna. 

Wernbloom har svårt att se att Tobias Sana kan spela för Blåvitt igen under Stahres ledning.

– Innan den här Instagram-lajken, lajk-gate, så trodde jag nog att det hade kunnat finnas en möjlighet att be om ursäkt och komma överens. Men jag vet inte hur du ska komma tillbaka till ett omklädningsrum när du har avrättat din tränare inför öppen ridå. Så länge han är kvar i klubben är det svårt och jag tror inte att det blir så heller. Det känns som att det är spiken i kistan, säger han i Ljugarbänken och fortsätter:

– Det här är inte vad Blåvitt behöver med tanke på deras senaste år och allt som har hänt där. Det har nästan blivit en fars att följa dem. Att det aldrig blir någon lugn och ro, utan det är alltid något nytt och är det inga bekymmer så hittar de jävlar i mig ett sätt att skapa dem. Jag tycker synd om de inblandade som återigen får sitta och hålla på med det här, när de egentligen ska fokusera på att spela fotboll bara, men det är väl vad det är.

Tobias Sana och Tobias Hysén 2011.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Tobias Hysén.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Då sänker du hela klubben”

Tobias Hysén ifrågasätter även hur lagkamrater som Hosam Aiesh och Alexander Jallow har uttalat sig om situationen.

– De borde säga att de förstår klubbens beslut och så vidare, men det är också där hela felet ligger. Många tänker för mycket på sig själva. De behöver inte ens gå emot Sana om de inte vill. Du får ju säga att klubben har stängt av honom och att du inte vill kommentera det mer än så, men du kan inte gå ut och ta Sanas parti i det här. Då sänker du hela klubben och du sänker tränaren, säger Hysén.

Han tar ny sats:

– Sedan om de tar Sanas parti internt och skyddar sin kompis, det ser jag inga problem med på det sättet. Det här blir inte samma sak. Nu går jaget före laget och klubben sätts i skiten på grund av en situation som säkerligen har varit under en längre period. Det är klart att man får tycka olika om taktik, arbetssätt, sättet att spela, men i slutändan är det tränaren som bestämmer. Gillar du inte det får du ta dig någon annanstans. Sköt det snyggt. Säg att ”Jag vill inte spela så här. Jag tror inte att det passar mig. Kan vi snälla få en lösning på det?” och så får man försöka lösa det på det sättet. Det här är det absolut sämsta sättet. Här är det en spelare som tycker att han ska ha rätt att lägga sig i och tycka till på ett sätt som uppenbarligen inte har varit okej. Det finns inget lag i världen som kan ha en spelare som bara tänker på sig själv. Det spelar ingen roll hur bra du är. 

Tobias Sana-gate: Detta har hänt

2 maj: IFK Göteborg-Kalmar FF. Ett högljutt bråk uppstår i pausen mellan Tobias Sana och Mikael Stahre, enligt samstämmiga medieuppgifter. 

5 maj: Expressen kan berätta att Sana är avstängd internt i en vecka och missar AIK-matchen. Samtidigt hänvisar klubben till ”personliga skäl” när det gäller varför spelaren inte tränar. 

7 maj: IFK Göteborg förlorar mot AIK med 1-0. Efteråt skriver en supporter en negativ kommentar om Mikael Stahre på Instagram och Tobias Sana trycker på gillaknappen. Dagen efter tas kommentaren på Blåvitts Instagramkonto bort. 

9 maj: Tobias Sana och IFK Göteborg träffas för att prata ut. ”Ett konstruktivt möte”, säger klubbdirektören Håkan Mild. 

12 maj: Sana saknas fortfarande på Blåvitts träningar och sannolikheten att han spelar mot Varberg på söndag är liten. 

https://open.spotify.com/embed/episode/1QeqdnGhj3qOtDsphvJFx9?utm_source=generator

Landets bästa sportchefer

Anel Avdic: ”En skicklig truppbyggare”