Pontus Dahlberg tillbaka i Blåvitt: ”Jag älskar den här klubben”

Pontus Dahlberg, 23, är tillbaka i IFK Göteborg.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Pontus Dahlberg, 23, är tillbaka i IFK Göteborg efter fyra år i Watford.

Under fredagen gjorde målvakten sin första träning efter att ha skrivit på ett långtidskontrakt med Blåvitt.

– Jag älskar den här klubben, det här laget, gubbarna och alla som är i och runt föreningen med supportrar och allt det där, säger han.

Det kom lite som en transferbomb under det svenska fönstrets sista timmar på torsdagskvällen. Pontus Dahlberg, 23, vänder hem till IFK Göteborg efter att ha tillhört engelska Watford i fyra år.

Målvakten, som har skrivit på ett 4,5-årskontrakt med Blåvitt, är mer än nöjd med att vara tillbaka på Kamratgården.

– Det är riktigt kul att vara tillbaka, säger han.

Pontus Dahlberg berättar att den potentiella hemkomsten framför allt har accelererat under de senaste tio dagarna. 

Varför valde du att komma tillbaka?

– Dels för att jag ville tillbaka till klubben där allting startade och till det som är hemma, och dels för att klubben visade intresse, säger han.

Var det Watford som öppnade dialogen eller var det du som låg på?

– Det var en dialog vi hade där jag uttryckte en önskan om att det här hade varit ett bra alternativ, och de har visat förståelse för det och har samarbetat på ett bra sätt.

Pontus Dahlberg i Watford.
Foto: ANDY ROWLAND / IMAGO BILDBYRÅN

”Är en lugnare målvakt nu”

Under fredagen gjorde Pontus Dahlberg sin första träning på Kamratgården efter återkomsten till Blåvitt.

– Jättekul. Det är inte allt för många gubbar kvar sedan jag var här, men det är några stycken så det var kul att träffa dem igen och det var kul att träffa resten av laget och alla i staben och alla runtom klubben, säger han.

Har ni haft kontakt under tiden du varit i Watford?

– Det har varit lite till och från. Det har berott lite på… Det har varit lite omväxling på vilka som har varit på de olika posterna. Det har varit lite till och från men överlag har man haft en dialog.

De har inte frågat om du ville hem förrän nu?

– Nej det är väl nu som den dialogen har kommit upp, säger Dahlberg.

Vad är skillnaden på den Dahlberg som lämnade och den som kommer tillbaka?

– Då var jag ju yngre så nu är jag ju äldre, säger han och river av ett skratt.

– Det är klart att jag kommer tillbaka med mycket mer erfarenhet och har samlat på mig fyra år från en Premier League-klubb och kan bära med mig det i bagaget. Samtidigt är jag väl en lugnare målvakt både på planen och utanför planen som vet vad jag kan och litar på det.

Efter flera tuffare år är IFK Göteborg åter med och tampas i toppskiktet av den allsvenska tabellen. Det var däremot inte en nyckelfaktor för att Dahlberg skulle välja att återvända till klubben.

– Det är klart att det är kul att det går bra för laget. Samtidigt har inte det så stor betydelse för mig. Jag älskar den här klubben, det här laget, gubbarna och alla som är i och runt föreningen med supportrar och allt det där.

Pontus Dahlberg har spelat två landskamper för Sverige.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

”Utlåningar inte det bästa långsiktigt”

Sedan den senaste matchen för IFK Göteborg 2018 har Pontus Dahlberg lånats ut av Watford hela fyra gånger. De klubbarna har bestått av nederländska Emmen, Häcken samt de engelska klubbarna Doncaster och Gillingham.

– Det är klart att utlåningar inte är det bästa långsiktigt. Kortsiktigt kan det vara bra för att få matcher, men tittar man på det långsiktiga perspektivet är det klart att det inte är lika bra, säger Dahlberg.

– Det har blivit några utlåningar och på det sättet är det ju bra att få matcher och bygga på sig erfarenhet. Jag har tagit med mig mycket erfarenhet från mycket olika miljöer som jag tar med mig och som är bra att ha i ryssäcken.

Är du besviken över att inte du inte fick mer förtroende av Watford?

– Nej, det är som det är och det har blivit så här. Jag tänker inte på det som har varit förr i tiden utan fokuserar på här och nu.

Vill du ut i Europa igen?

– Det tror jag nog är alla fotbollsspelares dröm att få komma ut så där. Nu har jag varit ute och har skrivit på ett långt avtal här, så nu är det fullt fokus på att göra det så bra som möjligt här och sen får man ta det som det kommer lite längre fram.

Pontus Dahlberg 2018, under den senaste sejouren i Blåvitt.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stenhård konkurrens i Blåvitt

I IFK Göteborg har målvakten Warner Hahn, 30, varit en av lagets bästa spelare under säsongen. Konkurrenssituationen som nu uppstår ser Dahlberg endast som positiv.

– Det är klart att det är en bra målvakt och han har gjort det bra. Sen är det alltid bra med konkurrenssituationer i fotbollslag – det triggas alla av, säger Dahlberg.

Hur ser du på möjligheterna att spela mycket under hösten?

– Det är tränarens beslut att välja vem som ska spela, så får vi ta det därefter.

Kan du spela redan på måndag rent fysiskt och formmässigt?

– Det är tränarens beslut. Jag är redo när tränaren vill att jag skav vara redo.

Känner du dig i bra form?

– Det går framåt, säger han och ler.