Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliser utbildas för att använda tårgas

Poliser på planen under finalen av Svenska cupen i fjol.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Under hösten 2020 kan polisen börja använda tårgas för att skingra folksamlingar, bland annat vid fotbollsmatcher. 

Detta enligt Jesper Molander som är verksamhetsutvecklare inom den särskilda polistaktiken, SPT.

Polismyndigheten har nu börjat utbilda ett 30-tal poliser i hur granatpistolen LK 06 ska användas. 

– Vid både demonstrationer och fotbollsmatcher är det fullt tänkbart att ta ut den här resursen, säger Molander till GP

– Det här väcker det stor oro över hur fel det här kan gå, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin. 

Fjolårets fotbollsallsvenska präglades av en eskalerande konflikt mellan supportrar och polisen. 

Bakgrunden är att polisen ställer hårdare krav och har börjat straffa arrangörer där publiken inte sköter sig. Bland annat kan arrangörer straffas med minskat antal ståplatser. För att lösa situationen har polisen haft möten med Svensk Elitfotboll, SEF, och Svenska fotbollförbundet, SvFF. 

De tre parterna är överens om att pyrotekniken ska bort från arenorna, framgår det av ett protokoll från polisens nationella idrottsråd från den 27 augusti i år. 

De gemensamma punkterna som diskuterats är, enligt polisens idrottsråd, att arbetet med villkorstrappan ska fortsätta samt att det är ”farligt och riskfyllt och förbjudet med pyroteknik”, vilket de tre parterna uppges vara överens om. 

Den så kallade villkorstrappan, som ifrågasatts av arrangörer och supportrar, beskrivs som en framgångsfaktor av polisen och kommer alltjämt att användas under 2020

Polisen utbildar skyttar för att använda tårgas

Och nu berättar Jesper Molander, verksamhetsutvecklare inom den särskilda polistaktiken, SPT för Polistidningen att svensk polis ”vill ha kapacitet att använda tårgas om demonstrationer och andra evenemang urartar i upplopp”, däribland fotbollsmatcher.

Därför utbildas nu ett 30-tal poliser i hur man använder granatpistolen LK 06. 

– Vi har sedan länge identifierat att vi behöver en metod för att agera på längre avstånd mot folksamlingar, säger Molander till Polistidningen

Molander menar att fokus ska ligga på att lösa konflikterna genom dialog, men om ett evenemang urartar så ska polisen ha befogenhet att ta till skarpare åtgärder. 

Då är tårgas enligt Molander vara det mest skonsamma alternativet. 

– Annars kanske vi måste gå in i en folksamling med hästar, hundar, fordon eller poliser beväpnade med batonger och OC-sprej. Det innebär alltid stora risker både för vår personal och våra motparter.

Tårgas kan användas till hösten 2020

Det har länge varit tillåtet för svensk polis att använda tårgas för att skingra folksamlingar vid risk för kravaller. Men då har de inte haft tillräckligt med utbildad personal, samtidigt som de vare sig haft vapen eller ammunition. 

Men till hösten 2020 hoppas Molander att såväl kompetens som materiel ska finnas tillgängligt att använda. 

– Vid både demonstrationer och fotbollsmatcher är det fullt tänkbart att ta ut den här resursen. Det kommer givetvis vara en kommenderingschef som beslutar att ta ut förmågan beroende på hot- och riskanalys. Innan man anlägger tårgas kommer det att föregås av en skingringsbefallning så att man får skälig tid att lämna platsen. Det är i någon mån valfritt att vara kvar, säger Jesper Molander till GP

Enligt GP har tårgas aldrig tidigare använts i Sverige för att skingra folksamlingar, men det har använts för att att göra ingripande mot farliga personer. Det är dock inte särskilt vanligt förekommande. 

SFSU:s reaktion: ”Väcker stor oro”

Sofia Bohlin, ordförande vid Svenska Fotbollssupporterunionen som är en rikstäckande organisation för Sveriges fotbollssupportrar, är oroad över den här utvecklingen. 

– Det känns som att om det här sätts i praktik så är det ytterligare ett steg i distansering och ytterligare ett steg från dialogen och att ha en individbaserad approach där man försöker bygga relation och närma sig, säger hon. 

– Här bygger man verkligen i så fall distans och tar sig ifrån relationsskapandet med stor risk att skada en större massa människor. Utan att ha någon större expertis i tårgas så känns det som att det är lätt att pricka väldigt många i stället för den enskilda individen som man vill komma åt. Bara på studs nu så väcker det stor oro över hur fel det här kan gå. Vi har sett flera fall där användning av batong har gått väldigt illa på den större skaran hemma och här på en ännu längre avstånd kunna skada och orsaka panik och oro vilket i sig kan skada ännu fler människor. Det känns verkligen inte bra. Vi har sett tårgas i fotbollen tidigare där stora mängder, helt oskyldiga människor, blivit drabbade. Jag själv varit med om det och det var långt ifrån en trevlig upplevelse. 

– Det här kommer snarare skapa ökad osäkerhet och ökad oro och misstro gentemot myndigheten och detta baserat utifrån utvecklingen med villkorstrappan 2019. Det här bygger inte ett ökat förtroende. Utan att ha satt mig in i det särskilt mycket nu så är det här en sorglig utveckling