Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilska mot polisens nya krav: ”Sorgligt”

En polisFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Pyroteknik under en allsvensk matchFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Här är polisens nya krav för att bli av med pyrotekniken på svenska fotbollsarenor. 

Enligt ett inriktningsbeslut underskrivet av polisen som SportExpressen tagit del av så ska arrangörens vakter ingripa på läktare där pyrotekniska pjäser används - dessutom kan klubbarna tvingas att sektionera om sina ståplatsläktare. 

- Man kan inte garantera säkerhet om man inte kan ingripa när en ordningsstörning sker, säger juristen Maria Thulin. 

- Vi är djupt oroade över den metodik och bakomliggande strategi man använt från polisens sida, säger Mats Enquist, generalsekreterare hos SEF (Svensk Elitfotboll). 

Polisens agerande mot de allsvenska supportrarna och klubbarna har trappats upp under inledningen av den allsvenska säsongen. Polisen vill få bort pyrotekniken, bland annat bengaler och för att lyckas med det har man vidtagit flera åtgärder.

En av de mest uppmärksammade är att så kallade OH-flaggor har förbjudits. OH-flaggor är flaggor som täcker delar av publiken och polisen bedömer att de används för att dölja personer som använder bengaler och har stämplat dem som ”brottsverktyg”.

Polisen slog supportrar med batong

Dessutom har visiteringen skärpts kraftigt, för att bengaler inte ska komma in på arenorna. Efter Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK utbröt oroligheter mellan polisen och olika supportergrupperingar. Polisen avslöjades bland annat på film när de utdelar batongslag mot ryggen på supportrar.

På sociala medier har filmklipp spridits där en polis ropar ”ska jag bryta fingret på dig?” till en supporter som beordrats att ta undan sin mobiltelefon.

Expressen har tidigare kunnat berätta att de utpekade poliserna tillhör enheten regionala ordningsgruppen, ROG, tidigare tunnelbanepolisen. 

Enheten beskrivs som både ökänd och ifrågasatt inom polisen.

Oroligheter utbröt även efter allsvenska mötet mellan AIK och Helsingborg. Efter matchen blev AIK:s SLO slagen med batong över armen och en polisanmälan upprättades efteråt mot ordningsvakten.

SEF och polisen i ett första möte

I förra veckan hade Svensk Elitfotboll, SEF (intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan), och polisen ett första möte med anledning av konflikten i svensk fotboll. Syftet med mötet var att återuppta dialogen och ta tag i frågan.

SportExpressen har tagit del av inriktningsbeslutet som polisen tog fram inför mötet med SEF i förra veckan. I inriktningsbeslutet står det att matcharrangören kan tvingas att ingripa handgripligen mot individer som tänder bengaler. 

”Anordnaren ansvarar för att sektionering/uppdelning av läktare samt publikantal är sådant att anordnaren kan ingripa på läktare och i dess närhet för att avbryta ordningsstörningen eller faran för de närvarande. Om ordningsstörningar eller fara för de närvarande trots detta är sådana att anordnaren inte kan ingripa och avbryta störningarna eller faran och anordnaren därmed inte kan anses uppfyllt villkoret bör brottsanmälan upprättas. Det ska vidare resultera i villkorsskärpning till nästkommande fotbollsmatch. Villkor om minskning av publikantal ska meddelas, om inte någon mindre ingripande åtgärd anses tillräcklig.

Inriktningsbeslutet är signerat den 17:e maj, alltså bara ett par dagar innan det planerade mötet med Svensk Elitfotboll. Enligt inriktningsbeslutet har åtgärderna godkänts av Ulf Johansson (processägare för idrottsrelaterad brottslighet), Martin Valfridsson (processägare för tillämpning av ordningslagen) och Maria Thulin (jurist).

Vad det betyder är att polisen nu ville kunna gå in på fotbollsläktare och gripa personer som använder pyroteknik. De vill också att klubbarna (arrangörerna) ser till att läktarsektionerna är mer lättframkomliga för polisen om så skulle krävas. Det skulle innebära att flera klubbar skulle behöva strukturera om sina ståplatsläktare, kanske framför allt minska antalet personer som får vistas på dem. 

- I den här processen har enlighet efterfrågats. Vissa ordningsstörningar har fått konsekvenser som varit omotiverade. Det här inriktningsbeslutet har som syfte till att förtydliga hur lagarna för ordningsstörningarna ska efterlevas. Anordnaren ansvarar för att säkerhet råder. Det ligger inbyggt i saken, att om inte ordning och förekommer måste man ingripa. Man kan inte garantera säkerhet om man inte kan ingripa när en ordningsstörning sker, säger Maria Thulin och fortsätter: 

– Som det är nu på många läktare, så kan man stå väldigt tätt ihop. Om det står 2000 personer jättetätt, då är det omöjligt att ingripa, en sådan oordning kan det inte vara. Det är inte lämpligt att 40 ordningsvakter tränger igenom en stor mobb för att få tag på en eller två bengaler. Men då måste man arbeta förebyggande. Till exempel med sektionering av arenan: ”Här får det vara 50, här kan det vara 100”. Det kan vara en lösning, att se över både sektionering och publikantalet i stort. Arrangören ska säkerställa ordning. Vi gör det inte för att försvåra för arrangören. Vi gör det för att alla ska kunna gå på fotboll.

SportExpressen har varit i kontakt med Ola Österling från polisens kommunikationsavdelning som hänvisar alla frågor till Thulin. 

Supporter-Sverige reagerar kraftigt

Sofia Bohlin, ordförande i SFSU (svenska fotbollssupporterunionen), tror att polisens nya riktlinjer kan skapa fara för supportrar på läktaren.

– Det finns en stor rädsla att folk kommer till skada, allt för att uppnå ett mål att få tag i människor som begår ett brott, men ett ringa brott, säger hon och fortsätter.

– Det här visar på en ovilja att arbeta konstruktivt och tillsammans. I stället fortsätter man på den inslagna vägen med ensidiga beslut utan insyn från övriga parter. Det som är alarmerande och sorgligt är att det här sänker polisens legitimitet. Man väljer fortfarande att gå en än mer hårdhänt väg och skippa dialogen, och öka på med våld och hårdare tag samt villkorsskrivningar som blir helt orimliga. Det här ses som grovt alarmerande och en rädsla för att detta ska sänka svensk fotboll.

Mats Enquist, generalsekreterare hos SEF, berättar att polisens inriktningsbeslut inte presenterades för SEF på mötet i förra veckan. Men han har hört talas om det och är djupt oroad över situationen.

– Vi blev tagna på sängen det är väl det enkla svaret. Vi har framfört vad vi tycker och är djupt oroade över den metodik och bakomliggande strategi man använt från polisens sida, säger Enquist och fortsätter.

– Man har valt att vända sig mot ganska breda bestraffningar som drabbar många oskyldiga. Man har valt att vända sig mot supporterkollektivet och klubbarna. Vi har framfört att vi inte tycker att det är en bra väg att gå. Vi tror att det kommer skapa betydligt fler risker. Från vår sida är vi oroade över vägvalet och det har vi framfört.

”Det är ett exempel på varför vi är oroade”

Hur ser ni på säkerhetsriskerna kring att ingripa på ståplatsläktaren?

– Det är ett exempel på varför vi är oroade. Den typen av metodik riskerar att skapa betydligt större problem än vad man löser. Det här är en väldigt stark riktningsförändring och vi är väldigt oroade över vart det här tar vägen.

Hur reagerade du när du tog del av inriktningsbeslutet första gången?

– Det var naturligtvis med mycket djup oro. Det pekar mot en helt annan idé som riskerar att slå sönder väldigt mycket bra. Jag är orolig för klubbarna, supportrarna och poliserna om man släpper loss krafter. Kraft skapar motkraft. Det är den oron vi har. Vi vill ha bra evenemang vilket vi haft under många år. Då får man fundera om detta är rätt vägval att gå, vi tycker inte det.

Sofia Bohlin upplever att polisen inte gjort en konsekvensanalys när man tillämpat de nya riktlinjerna.

– Absolut inte, det känner jag inte alls. Man går emot forskning och framtagna polismetoder för hur man hanterar folkmassor i fotbollen, som gjorts mellan polisen och universitet, där man hittat ett tillvägagångssätt som är något helt annat än det som polisen går på just nu. Jag känner inte alls att det här är rätt väg.