Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens kritik: ”Gör ett för dåligt jobb”

Visitering av publik vid insläppet inför MFF:s möte med Elfsborg i Malmö.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Informationsskyltar om visitering av publik inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och HäckenFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

De nya visiteringsreglerna som infördes inför årets allsvenska säsong har mötts av hård kritik.

Nu slår Caroline Falk, projektledare på polisens rättsavdelning, tillbaka mot de som lägger skulden på polisen.

– Vi lägger oss inte i hur visitationen ska ske. Vi vill ha effekten och syftet är att uppnå den effekten, säger hon till Fotbollskanalen.

Riksidrottsförbundet (RF) gick inför årets allsvenska säsong ut med nya direktiv för visitering på svenska idrottsevenemang. Detta främst med syftet att hindra att pyroteknik används på idrottsarenor, och i synnerhet allsvenska matcher.

De nya visiteringsreglerna har dock mötts av hård kritik.

Publikvärdar och visitatörer instrueras i de nya riktlinjerna att säkerställa att ståplatsbesökare vidrörs på intima ställen, däribland mellan benen. En visitatör ska även kontrollera kvinnliga besökare genom att, bland annat, ”glida med handryggen” intill den visiterades bröst.

– Det här är inte en rimlig väg att gå. Vad ska man säga till sina barn att det här är till för? Jag tror, och har sett det, att folk inte kommer att vilja ta med sina barn till ståplats längre. De är rädda för att det finns en risk att de kan bli tagna på brösten eller i skrevet, har Thelma Ernst, MFF Supports ordförande, tidigare sagt till Fotbollskanalen. 

Även Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll (Sef), har ifrågasatt beslutet.

– Det har gått alldeles för fort med en så pass stor fråga. Oavsett om det är korrekt att införa eller inte så ska det inte gå till på det här sättet, sa han i en intervju i våras. 

Han bekräftade senare att Sef, i ett enat beslut med Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet, bestämt att det är ”gamla beprövade visitationsreglerna” som ska följas. 

Kräver mer noggranna visiteringar

Trots det har supportrar fortsatt att larma om intima visiteringar i samband med allsvenska matcher.

Enligt ansvariga för evenemangen ska detta bero på krav från polisen – något som Caroline Falk, projektledare på polisens rättsavdelning, nu förnekar.

– Vi villkorar inte om hur visitationen ska ske. Arrangören känner det bäst och får bedöma hur man ska nå det här resultatet. Däremot förekommer det att vi i vissa regioner skriver villkor att syftet med visitationer ska vara att exempelvis hitta pyroteknik. Det är dock bara ett ytterligare förtydligande för att det ska förhindras att komma in, säger hon till Fotbollskanalen.

Falk menar dock att visiteringen måste bli mer noggrann framöver.

– Jag har varit ute och kollat på ett stort antal matcher och stått vid insläppen och observerat just visitationerna. Generellt utförs de inte med den noggrannhet de behövs utföras med för att hitta sådana föremål som inte ska komma in. Det sammantaget är de för dåliga. Arrangören gör ett för dåligt jobb i det. Det kan jag konstatera efter att ha varit ute på ett flertal matcher och det är jag nog inte ensam om att anse.