Fredrik Gårdare på presskonferensen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTFredrik Gårdare på presskonferensen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Fredrik Gårdare på presskonferensen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Foto: FREDRIK SANDBERG/TTFoto: FREDRIK SANDBERG/TT
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Mats Gren Foto: MATHIAS BERGELDMats Gren Foto: MATHIAS BERGELD
Mats Gren Foto: MATHIAS BERGELD

Polisens ilska mot uttalandet av Gren

Publicerad

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Kort efter att beskedet kom att matchen mellan AIK och IFK Göteborg ställts in så avslöjade Blåvitts sportchef Mats Gren att det var AIK:s målvakt som hade blivit närmad. 

Något som kommissarie Fredrik Gårdare inte uppskattar. 

– Det påverkar utredningen men framför allt påverkar det den brottsdrabbade själv och dess anhöriga, säger han.

– Det var helt fel av mig, det får jag ta tillbaka, säger Gren. 

Det var på torsdagsförmiddagen som det chockerande beslutet kom. Rivalmötet mellan IFK Göteborg och AIK ställs in på grund av försök till matchfixning. I ett pressmeddelande på det svenska fotbollsförbundets hemsida meddelade de att det var en AIK-spelare som hade blivit närmad. 

"Försöket att rigga den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK ägde rum i tisdags. AIK-spelaren kallades till ett möte vid vilket han erbjöds ett ansenligt belopp i ersättning - om han aktivt bidrar till att klubben förlorar kvällens planerade match", skriver de på sin hemsida. 

Ilska mot Grens uttalande

Kort därefter gick IFK Göteborgs sportchef Mats Gren ut i en intervju med GP och berättade att det var en målvakt i AIK som hade blivit närmad. 

AIK:s sportchef Björn Wesström vill inte kommentera det. 

– Det får han svara på, hur hans bedömning var kring det, säger han. 

Men Fredrik Gårdare, kriminalkommisarie som leder aktionsgruppen mot kriminalitet inom idrotten, var däremot tydligt upprörd över att Gren avslöjat dessa detaljer. 

– Jag ska nog inte uttrycka vad jag känner här, säger han.

Grens ursäkt efter kritiken

Gårdare har uppmanat AIK att inte låta sina spelare uttala sig om det här i medierna. 

– Så långt det går vill vi upprätthålla sekretessen. Vi vet att tar man fram brottsdrabbade i medierna blir det en väldig press, säger han. 

AIK har bland annat därför valt att inte låta sina spelare uttala sig om händelsen. 

– Frågor får gå via mig, säger Wesström. 

Strax efter presskonferensen i Stockholm så hölls det även en i Göteborg. Då bad Gren om ursäkt för sitt uttalande. 

– Det var helt fel av mig, det får jag ta tillbaka. jag poängterade det i intervjun att det är en massa namn som florerar, tydligen är det inte bara en spelare, säger han. 

"Det är omdömeslöst"

Kort efter Grens ursäkt så utvecklade Gårdare sin ståndpunkt.

– Det är ju så att vi från polisens sida när det gäller utredningsläget vill vi inte att man lämnar ut brottsdrabbade offenligt i media. Det påverkar utredningen men framför allt påverkar det den brottsdrabbade själv och dess anhöriga, säger han och fortsätter: 

- De befinner sig i en svår situation i livet. Det är jobbigt när man ska figurera i media och där man även kan bli kontaktad nattetid som vi har sett i några av våra andra ärenden när de drabbade kan få hela sin nattsömn störd när de hör av sig. Det gör att jag tycker det är väldigt omdömeslöst och att vi, oavsett vem det är som går ut med det, ska man tänka efter vad det kan få för konsekvenser för de drabbade och dess anhöriga och att man kan förvärra situationen. Man glömmer ofta det anhöriga som det är minst lika jobbigt för. 

- Sedan om de drabbade själv vill gå ut ska man naturligtvis göra det, det tycker vi är jättebra. 

Mats Gren har ångrat sitt uttalande och bett om ursäkt. 

- Ja, det är klokt. Men skadan är redan skedd.

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag