Polisen: "Vi är nära att gripa huliganen"

Publicerad
Uppdaterad
Efter bilderna i SPORT-Expressen är polisen nu mycket nära ett gripande av den misstänkte huliganen som slog ner en Assyriskaspelare på Stadion.
Nya bilder, tagna av civilt utplacerade poliser på arenan, är också nycklar i utredningen och analyseras just nu.
- Att man från medierna vill hjälpa till på det här sättet är jättepositivt, säger Hans Löfdahl, chef för supporterpolisen i Stockholm.
Samtidigt framkommer nya uppgifter om hot - bland annat mot en gravid sambo till en Assyriskaspelare.
Samtidigt som Djurgården och Assyriska spelade om en allsvensk plats på planen fick en Assyriskaspelares hustru ta emot hot på Stockholms Stadions hedersläktare.
Enligt polisens uppdaterade rapport ska personer som sympatiserar med Djurgården ha förklarat för henne att det var olämpligt för henne, barnet och föräldrarna att vistas på den läktaren med Assyriskas färger. Det skulle gå illa för dom vid en Djurgårdsförlust.

Tvingades byta sektion

Efter hotet tvingades samtliga Assyriskas gäster på hedersläktaren att flyttas till en annan läktare.
- De kände sig utsatta. Situationen där kändes obehaglig, så vår säkerhetsansvarige tog beslut att de skulle flyttas därifrån. Även våra sponsorer och samarbetspartners, bland annat stadsdirektörer och riksdagsledamöter, säger Assyriskas informationschef Robil Haidari.

"Är förjävligt"

Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson:
- De ville flytta därifrån för det var en obehaglig känsla runt om dem.
Så de sa inte att de hade blivit hotade?
- Nej inte i det läget.
Har du fått höra det i efterhand?
- Nej. Några hot har inte framkommit till oss i alla fall.
- Men det här är förstås ytterst beklagligt. Förjävligt rent ut sagt.
SPORT-Expressen publicerade i går flera bilder på den person polisen misstänker ha delat ut ett slag mot Assyriskaspelaren Andi Toompuu.
Förutom de bilderna jobbar polisen med att analysera nya bilder som togs av civilt utplacerade poliser inne på arenan.
- Vi har civila grupper som är utrustade med kameror. De står där vi anser de är lämpliga vid olika tillfällen, säger Hans Löfdahl.

Upp till tre egna kameror

Hur många kameror hade ni ute den här matchen?
- Två-tre kameror. Vi har bra bilder.
Just nu analyserar polisen bilderna. Tillsammans med de bilder SPORT-Expressen publicerat gör de att polisen snart kan få till ett gripande.
- Vi tycker att vi är väldigt nära, säger Hans Löfdahl.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag