Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen slår tillbaka: ”Tifon är inte heliga”

Bengaler under derbyt i slutet av april mellan Hammarby och Djurgården. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Ola Österling på polisens kommunikationsavdelning. Foto: TV4

Förbudet mot så kallade OH-flaggor har orsakat ramaskri i den svenska supporterrörelsen.

Men fler klubbar än AIK och Gif Sundsvall kan vänta sig samma åtgärder.

– Vi måste få bukt med pyrotekniken, för den är farlig, säger Ola Österling på polisens kommunikationsavdelning.

Det var inför Gif Sundsvalls hemmamatch mot Kalmar FF den 18:e april som man från polisens håll meddelade att så kallade OH-flaggor (over-head-flaggor) var förbjudna att ta med in på läktarna. Bakgrunden var viljan att från polisens håll göra det enklare att identifiera personer som tagit med sig pyroteknik in på arenan och använt denna under matchen. Polisen menade att flaggorna användes för att maskera personer med bengaler.

Gif Sundsvalls supporterförening, Patronerna, gick hårt åt beslutet.

”Vi är chockade. Dels att beslutet har tagits utan dialog med oss supportrar, dels att polisen i Sundsvall på fullt allvar verkar tro att vi lägger ner hundratals timmar på målning och mycket pengar på att tillverka det polisen väljer att kalla ”brottsverktyg”. Sanningen är att vi väljer att måla dessa banderoller för att hylla vår stad och vårt lag. Inget annat”, skrev man på sin Facebook-sida.

Förbudet hävdes sedan till matchen efter, men inför helgens allsvenska omgång riktades samma restriktioner mot AIK inför lagets hemmamatch mot AFC Eskilstuna.

”Det kan enkelt uppstå olyckor”

Även AIK:s supporterföreningar kritiserade beslutet med full kraft och fick stöd av många andra fansgrupperingar runtom i landet.

Men nu tyder mycket på att fler klubbar kommer att åläggas samma förbud.

– Pyrotekniken innebär en säkerhetsrisk på arenorna. Vi måste hantera den. Den ingår i en riskbedömning som Polisen gör, säger Ola Österling från Polisens kommunikationsavdelning.

Vilken riskbedömning är det?

– Det innebär att det finns en brandfara på arenorna. Lågan håller 2000 grader och det finns brännbart material i form av papper och flaggor. Det kan då enkelt uppstå olyckor när man håller de här facklorna tända.

Hur många olyckor har pyrotekniken orsakat på de svenska fotbollsarenorna de senaste åren?

– Det vet jag faktiskt inte. Men ordningslagen är jättetydlig. Det är förbjudet på arenan och vi kan inte se mellan fingrarna då. Det föreligger adekvata risker så fort man tänder en bengal med så mycket folk tätt inpå varandra på läktarna.

I den ansvarsåterföringdu pratar om är bengalerna alltså något som klubbarna nu ska ta ansvar för själva?

– Ja, det är många frågor som ingår i villkorstrappan. Klubbarna har gjort ett jättebra jobb vill jag poängtera. Svensk elitfotboll som huvudman för elitklubbarna har också jobbat jättestarkt i den här frågan. Vi är nöjda med vårt samarbete. Vi tycker att det flyter ganska bra. Säkerhetsansvariga i klubbarna jobbar stenhårt med de här frågorna. Jag är djupt imponerad av hur säkerhetscheferna i både allsvenskan och superettan jobbar, precis som jag är imponerad av Mats Enquist som är generalsekreterare i Svensk Elitfotboll.

”Dyker upp maskerade individer”

Till SportExpressen poängterar Österling att syftet med förbudet mot OH-flaggor är att komma tillrätta med maskering och pyroteknik.

Under veckorna efter förbudet mot Gif Sundsvall har en hel del kritik riktats mot Polisens beslut. Bland annat har organisationen ENABLE Sverige, som arbetar med både Polisen, klubbar, supporterorganisationer och Svensk Elitfotboll, uttryckt sin oro över efterspelet.

https://twitter.com/EnableSverige/status/1120991480619896833

Förstår ni att det här beslutet kan uppfattas som en provokation? Vilken helhetsbedömning har ni gjort?

– Helhetsbedömningen är den Statskontoret har gjort. Vi ska återföra ansvaret till arrangören och få bort antalet poliser. När det brinner pyroteknik, som är olagligt enligt ordningslagen, då föreligger det risker som vi måste hantera. Vi vill bygga bort riskerna. Vi förbjuder inte tifon, utan där får tifo-grupperna ha sina enorma flaggor innan matcherna. De får fortsätta sina tygmaterial. Det här är tygstycken eller flaggor som enskilda åskådare tar med sig in och som vi på goda grunder kan säga används när man maskerar sig och använder pyroteknik under. Vi har så pass mycket på fötterna att vi kan se att när flaggorna vecklas ut och sedan tas bort, då dyker det upp ett litet antal maskerade individer som ofta har använt pyroteknik. I Sundsvall kunde man göra det och vi har gjort det på AIK-matchen, säger Ola Österling.

”Tifon är ingen helig ko”

Frågan om bengaler har länge varit ett hett diskussionsämne i Sverige och föranlett många debatter och öppna konflikter.

Ett mångårigt men verkningslöst förbud, flera omstridda rapporter om riskerna med bengaler och andra återkommande diskussionspunkter har dock gjort att ämnet hela tiden återvänt till rampljuset.

Ola Österling säger att man nu ”kommit till en punkt” där lagstiftningen gör att dialog i frågan inte längre är möjlig. 

– Vi kan titta på förra derbyt mellan Hammarby och Djurgården. Det brann 79 bengaler, säger han.

Vad drar ni för slutsats av det? De lagen är ju inte ålagda med förbud mot OH-flaggor.

– De har inte haft hemmamatcher efter dess.

Så de kan vänta sig samma typ av åtgärd?

– Eldas det bengaler kommer vi inte att tillåta tygstycken. Tifot har vi inte rört, tifot förstår vi är kulturellt. Vi har inte upplevt samma problem där. De tas in av organiserade tifogrupper, man kontrollerar materialet. Jag hoppas att bengalerna upphör så att vi inte behöver röra tifon, men tifon är inte helgade. Tifon är ingen helig ko.

Gör ni någon bedömning av vilka nya konfliktytor som kan uppstå av ett sådant här beslut?

– Ja, det gör vi naturligtvis. Vi ska naturligtvis ha en dialog och kommunikation så långt det bara är möjligt. Det har vi. Vi tycker att klubbarna och Sef och vissa av supporterorganisationerna gör ett fantastiskt jobb – men när det gäller lagstiftning så kommer man till en punkt där det inte går att föra dialog längre. Vi kan inte blunda när det är fler brott mot ordningslagen. Då måste vi få till en lagförändring isåfall. Annars begår vi tjänstefel om vi tiger stilla och tittar på detta, med de riskbedömningar som bland annat räddningstjänsten har gjort. 

– Man har mätt gradantal och röken är giftig och orsakar sjukdomar hos vissa. Vi är tvungna att vara beslutandemässiga. Där är vi nu. Vi måste få bukt med pyrotekniken, för den är farlig.