Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis: Villkorstrappan ska fortsätta nästa år

Djurgården blev svenska mästare 2019.
Materialet som polisens nationella idrottsråd tagit fram.
Poliser på läktaren under AIK:s möte med Malmö FF i oktoberFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Tifo med orden "Rädda svenk idrott - avsätt Björn Eriksson. Rädda svensk fotboll - skrota villkorstrappan" på läktaren under Gais möte med Örgryte i somras.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åtta personer har i år gripits på arenor i samband med fotbollsmatcher i storstäderna.

250 personer har omhändertagits inne eller utanför arenorna i Stockholm.

Det framgår av material från polisens nationella idrottsråd, som SportExpressen tagit del av.

Samtidigt beskriver polisen den så kallade villkorstrappan, som ifrågasatts av arrangörer och supportrar, som en framgångsfaktor – och något som ska fortsätta 2020.

Allsvenskan är slut för i år, men konflikten mellan polis och supportrar fortsätter.

Bakgrunden är att polisen ställer hårdare krav och har börjat straffa arrangörer där publiken inte sköter sig med till exempel minskat antal ståplatser. 

För att lösa situationen har polisen haft möten med lobbygruppen Svensk Elitfotboll, SEF, och Svenska fotbollförbundet, SvFF. 

De tre parterna är överens om att pyrotekniken ska bort från arenorna, framgår det av ett protokoll från polisens nationella idrottsråd från den 27 augusti i år. 

De gemensamma punkterna som diskuterats är, enligt polisens idrottsråd, att arbetet med villkorstrappan ska fortsätta samt att det är ”farligt och riskfyllt och förbjudet med pyroteknik”, vilket de tre parterna uppges vara överens om. 

Polis: Fotbollförbundet tycker UEFA är korrupt

På mötet den 21 oktober konstaterades dessutom att det råder ”total enighet” bland polismyndigheter i Europa om att pyroteknik är farlig och hälsoskadlig vid användning i folksamlingar, framgår det av protokollet. 

Samtidigt hävdar polisens idrottsråd att anledningen till att få bryr sig om UEFA:s hållning i frågan om pyroteknik är att många anser att organisationen är korrupt:

”Då fotbollsförbundet och supporterorganisationer i Sverige anser att UEFA på grund av inträffade skandaler är korrupt, är intresset lågt för deras hållning i frågan”. 

På det internationella mötet med europeiska polismyndigheter ska Sverige ha omnämnts i ”mindre smickrande ordalag på grund av incidenter med pyroteknik”. 

250 personer omhändertagna i Stockholm

Samtidigt erkänner polisens idrottsråd att man i Stockholm inte har klarat av det egna arbetet med att lagföra personer som misstänks för brott, framgår det av protokollet från augustimötet:

”Utredningar har gått på tomgång under sommaren men en ny ansvarig är utsedd”, ska representanter från Stockholm ha sagt på mötet. 

Åtta personer gripna på fotbollsarenor

Polisens nationella idrottsråd sammanfattade ordningsläget inom fotbollen i storstäderna fram till den 21 oktober i år:

71 personer har tillträdesförbud

Åtta personer har gripits inne på arenan

250 personer omhändertagna inne på eller utanför en fotbollsarena.

Av presentationsmaterialet från mötet framgår bland annat att ”lag går före samverkan” och att myndighetens ledord är tydlighet, uthållighet och ökad enhetlighet.

Dessutom konstaterar myndigheten att en framgångsfaktor inför 2020 är att fortsätta arbetet med villkorsgivning. 

Två veckor efter idrottsrådets oktobermöte gick SEF och Svenska Fotbollssupporterunionen ut och krävde en nationell samordnare för att lösa konflikten. 

Inrikesminister Mikael Damberg, S, har ännu inte återkommit i frågan.

Hammarbys säkerhetschef: ”Fungerar inte”

Göran Rickmer är säkerhetsansvarig på Hammarby. Han anser att det är lugnt på Hammarbys matcher. Däremot har polisens hårdare villkor på arrangörerna haft motsatt effekt än den önskade:

– Jag kan bara konstatera att enda vägen som inte fungerar, det är villkorstrappan. Den fungerar inte, säger han.

Så polis och supportrar fortsätter att vara långt ifrån varandra i frågan om hur man ska få bort pyrotekniken från läktarna. 

– Vi har inte något emot kravställning på oss som arrangör. Men ju mer polisen tvingar oss att ta bort publik, desto mer har det brunnit. Det är en fråga som måste lösas, säger Rickmer.