Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gryningsrazzia mot Daniel Kindberg

Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Polis har genomsökt Daniel Kindbergs arbetsrum - och beslagtagit en dator. Detta efter att Ekobrottsmyndigheten gjort razzior hos Östersundshem och Östersunds Fotbollsklubb.

Enligt uppgifter till Östersundsposten ska Kindberg ha anhållits.

– Jag har varit i kontakt med hans äldsta son och de har inte fått höra någonting. Jag tycker det är märkligt att hans familj inte får reda på vad som händer, säger Hans Carlsson, vice ordförande i ÖFK och vice vd för Östersundshem.

 

UPPDATERING: Under tisdagskvällen bekräftade Östersunds FK att Kindberg anhållits – misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Under tisdagen kom beskedet. I ett pressmeddelande berättade Östersundshem att polis har genomsökt Daniel Kindbergs arbetsrum och tagit hans dator i beslag. 

Hans Carlsson, vice vd för Östersundshem, var på plats på kontoret när polisen dök upp:

– De ville besöka Daniels rum. Jag fick ingen information alls, de kunde eller ville inte svara på någonting. Jag var naturligtvis tvingad att släppa in dem på rummet. Och det gjorde jag. Men jag vet ingenting i dagsläget, mer än att de har varit här på kontoret och tagit hans dator, säger Carlsson. 

Tord Andnor, styrelseordförande på Östersundshem, säger följande om razzian:

– Jag blev först upprörd och tänkte: Vad har ni här och göra? Sedan blev jag lite bestört över vad som hände.

Daniel Kindberg ska inte själv ha varit på plats under razzian som genomfördes under tisdagsmorgonen. Enligt Tord Andnor är det i nuläget oklart vilka eventuella misstankar som finns mot Kindberg.

– Vi vet väldigt lite. Det var i morse som ett antal poliser kom och begärde tillträde till vår vd:s arbetsrum och där var de en stund och tog med sig hans arbetsdator. Det är det enda vi vet, säger Andnor och tillägger:

– Men vi känner att det inte är något som är riktat mot Östersundshem. Så mycket vet vi nu.

Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Har ni haft anledning att misstänka Kindberg för oegentligheter?

– Nej, det har vi inte. Vi har ingen aning om vad det gäller. 

Senare under tisdagen bekräftade Patrick Sjöö, presschef för Östersund FK, att polisen även besökt klubben:

– Ekobrottsmyndigheten har varit här hos oss också. De frågade om Daniel har någon dator här på kansliet, men det har han inte. De var inte intresserade av något annat än att fråga om det fanns någon dator, så de åkte härifrån. De verkade inte vara intresserade av fotbollsklubben, säger Patrick Sjöö.

Man misstänks för grovt bedrägeri

Förutom tillslaget på Kindbergs kontor uppger Östersundsposten att en man från Västernorrland, som har företagskopplingar till Kindberg, ska ha häktats misstänkt för grovt bedrägeri samt grovt bokföringsbrott

Och under dagen har två personer som är kopplade till samma ärende anhållits. Enligt uppgifter till Östersundsposten är Daniel Kindberg en av de två personerna.

– Det som har skett är att vi har gjort husrannsakningar på olika platser i Östersund med omnejd. Två personer har anhållits, misstänkta för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott, säger Niklas Jeppsson, kammaråklagare Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

 

LÄS MER: Spelarna chockade efter nyheten: ”Oj” 

 

Han fortsätter:

– Det här har koppling till ett annat ärende där en person sitter häktad, som Ångermanlands tingsrätt har hand om. Han är häktad för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Det här är samma ärende. Han häktades i fredags.

Vad händer nu?

– De är anhållna. Senast på fredag ska jag ta ställning till om en häktningsframställan ska in. Anhållningarna prövas löpande och vi vidtar utredningsåtgärder under tiden. Vi får se om det finns behov att göra en häktningsframställan. 

Daniel Kindberg tackar Östersundsfansen tillsammans med lagkaptenen Brwa Nouri efter att Europa League-äventyret tagit slut. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Kan det kopplas till ÖFK på nåt sätt?

– Då skulle jag behöva kommentera utredningen, det tänker jag inte göra, säger Niklas Jeppsson.

"Det är omtumlande"

Varken Tord Andnor eller Hans Carlsson har fått någon information om huruvida Kindberg anhållits eller ej.

– Jag är förvånad och brydd. Jag har inte hört någonting eller fått något bekräftad. Jag vet bara det som står i tidningarna och på nätet helt enkelt. Jag har varit i kontakt med hans äldsta son och de har inte fått höra någonting de heller. Han har en familj och det tycker jag är märkligt att inte de får reda på vad som händer. Det är omtumlande, säger Carlsson.

Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor, hade vid tretiden på tisdagen, inte heller hört någonting. 

– Det känner jag inte till. 

Har ni kopplat in någon advokat?

– Vi har hoppats och utgått från att det här inte är relaterat till Östersundshem och är det inte det är det helt och hållet en privatsak. Men vi måste först få veta vad som har hänt, sedan tar vi ställning till om det är någonting som vi ska lägga oss i eller inte, säger Andnor. 

Mannen bakom framgångssagan

Daniel Kindberg är mannen bakom Östersunds framgångssaga. Han har byggt upp klubben och varit med på resan redan från division två till allsvenskan och framgångarna i Europa League.

Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Östersund charmade hela fotbolls-Sverige och blev även omskrivna runtom i Europa när de högst sensationellt kvalade in till Europa League, tog sig vidare från gruppspelet och sedan slog Arsenal på självaste Emirates i London.

I Daniel Kindbergs frånvaro är det nu klubbens vice ordförande Hans Carlsson som kommer att hantera den uppkomna situationen. 

– Nu måste vi sätta oss ned och diskutera hur vi i styrelsen hanterar detta tillsammans med vår personal. Personalen i ÖFK är säkert lika förvånade som vi är och vet ingenting. 

Hur påverkar det här truppen?

– Jag hoppas inte det påverkar, men visst kan det vara så eftersom Daniel är ordförande. Det kan det naturligtvis göra, sedan hoppas vi naturligtvis att det inte gör det. Vi ska försöka ta hand om det inom klubben på bästa sätt och om folk mår dåligt så får vi ta samtal, säger Hans Carlsson. 

SportExpressen söker Daniel Kindberg för en kommentar. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!