Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅNFoto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
 Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅNFoto: TT NYHETSBYRÅN
 Foto: TT NYHETSBYRÅN

Gryningsrazzia mot Daniel Kindberg

Publicerad

Polis har genomsökt Daniel Kindbergs arbetsrum - och beslagtagit en dator. Detta efter att Ekobrottsmyndigheten gjort razzior hos Östersundshem och Östersunds Fotbollsklubb.

Enligt uppgifter till Östersundsposten ska Kindberg ha anhållits.

– Jag har varit i kontakt med hans äldsta son och de har inte fått höra någonting. Jag tycker det är märkligt att hans familj inte får reda på vad som händer, säger Hans Carlsson, vice ordförande i ÖFK och vice vd för Östersundshem.

 

UPPDATERING: Under tisdagskvällen bekräftade Östersunds FK att Kindberg anhållits – misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Under tisdagen kom beskedet. I ett pressmeddelande berättade Östersundshem att polis har genomsökt Daniel Kindbergs arbetsrum och tagit hans dator i beslag. 

Hans Carlsson, vice vd för Östersundshem, var på plats på kontoret när polisen dök upp:

– De ville besöka Daniels rum. Jag fick ingen information alls, de kunde eller ville inte svara på någonting. Jag var naturligtvis tvingad att släppa in dem på rummet. Och det gjorde jag. Men jag vet ingenting i dagsläget, mer än att de har varit här på kontoret och tagit hans dator, säger Carlsson. 

Tord Andnor, styrelseordförande på Östersundshem, säger följande om razzian:

– Jag blev först upprörd och tänkte: Vad har ni här och göra? Sedan blev jag lite bestört över vad som hände.

Daniel Kindberg ska inte själv ha varit på plats under razzian som genomfördes under tisdagsmorgonen. Enligt Tord Andnor är det i nuläget oklart vilka eventuella misstankar som finns mot Kindberg.

– Vi vet väldigt lite. Det var i morse som ett antal poliser kom och begärde tillträde till vår vd:s arbetsrum och där var de en stund och tog med sig hans arbetsdator. Det är det enda vi vet, säger Andnor och tillägger:

– Men vi känner att det inte är något som är riktat mot Östersundshem. Så mycket vet vi nu.

Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Har ni haft anledning att misstänka Kindberg för oegentligheter?

– Nej, det har vi inte. Vi har ingen aning om vad det gäller. 

Senare under tisdagen bekräftade Patrick Sjöö, presschef för Östersund FK, att polisen även besökt klubben:

– Ekobrottsmyndigheten har varit här hos oss också. De frågade om Daniel har någon dator här på kansliet, men det har han inte. De var inte intresserade av något annat än att fråga om det fanns någon dator, så de åkte härifrån. De verkade inte vara intresserade av fotbollsklubben, säger Patrick Sjöö.

Man misstänks för grovt bedrägeri

Förutom tillslaget på Kindbergs kontor uppger Östersundsposten att en man från Västernorrland, som har företagskopplingar till Kindberg, ska ha häktats misstänkt för grovt bedrägeri samt grovt bokföringsbrott

Och under dagen har två personer som är kopplade till samma ärende anhållits. Enligt uppgifter till Östersundsposten är Daniel Kindberg en av de två personerna.

– Det som har skett är att vi har gjort husrannsakningar på olika platser i Östersund med omnejd. Två personer har anhållits, misstänkta för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott, säger Niklas Jeppsson, kammaråklagare Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

 

LÄS MER: Spelarna chockade efter nyheten: ”Oj” 

 

Han fortsätter:

– Det här har koppling till ett annat ärende där en person sitter häktad, som Ångermanlands tingsrätt har hand om. Han är häktad för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Det här är samma ärende. Han häktades i fredags.

Vad händer nu?

– De är anhållna. Senast på fredag ska jag ta ställning till om en häktningsframställan ska in. Anhållningarna prövas löpande och vi vidtar utredningsåtgärder under tiden. Vi får se om det finns behov att göra en häktningsframställan. 

Daniel Kindberg tackar Östersundsfansen tillsammans med lagkaptenen Brwa Nouri efter att Europa League-äventyret tagit slut.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Kan det kopplas till ÖFK på nåt sätt?

– Då skulle jag behöva kommentera utredningen, det tänker jag inte göra, säger Niklas Jeppsson.

"Det är omtumlande"

Varken Tord Andnor eller Hans Carlsson har fått någon information om huruvida Kindberg anhållits eller ej.

– Jag är förvånad och brydd. Jag har inte hört någonting eller fått något bekräftad. Jag vet bara det som står i tidningarna och på nätet helt enkelt. Jag har varit i kontakt med hans äldsta son och de har inte fått höra någonting de heller. Han har en familj och det tycker jag är märkligt att inte de får reda på vad som händer. Det är omtumlande, säger Carlsson.

Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor, hade vid tretiden på tisdagen, inte heller hört någonting. 

– Det känner jag inte till. 

Har ni kopplat in någon advokat?

– Vi har hoppats och utgått från att det här inte är relaterat till Östersundshem och är det inte det är det helt och hållet en privatsak. Men vi måste först få veta vad som har hänt, sedan tar vi ställning till om det är någonting som vi ska lägga oss i eller inte, säger Andnor. 

Mannen bakom framgångssagan

Daniel Kindberg är mannen bakom Östersunds framgångssaga. Han har byggt upp klubben och varit med på resan redan från division två till allsvenskan och framgångarna i Europa League.

Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Östersund charmade hela fotbolls-Sverige och blev även omskrivna runtom i Europa när de högst sensationellt kvalade in till Europa League, tog sig vidare från gruppspelet och sedan slog Arsenal på självaste Emirates i London.

I Daniel Kindbergs frånvaro är det nu klubbens vice ordförande Hans Carlsson som kommer att hantera den uppkomna situationen. 

– Nu måste vi sätta oss ned och diskutera hur vi i styrelsen hanterar detta tillsammans med vår personal. Personalen i ÖFK är säkert lika förvånade som vi är och vet ingenting. 

Hur påverkar det här truppen?

– Jag hoppas inte det påverkar, men visst kan det vara så eftersom Daniel är ordförande. Det kan det naturligtvis göra, sedan hoppas vi naturligtvis att det inte gör det. Vi ska försöka ta hand om det inom klubben på bästa sätt och om folk mår dåligt så får vi ta samtal, säger Hans Carlsson. 

SportExpressen söker Daniel Kindberg för en kommentar. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag