Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag plågades – tyckte hans offer var så stort”

Erik Berg. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Carina och Erik Berg. Foto: Stella Pictures / Sigge Klemetz
Carina Berg. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Erik Berg har utsetts av Café till Sveriges bäst klädda man 2019.

I en intervju med tidningen berättar Djurgårdens stjärnback om sin könsneutrala klädstil – och varför kärleken till hustrun Carina fick honom att flytta hem till Sverige. 

– Vissa tyckte så klart att det var helt galet, säger Berg till Café.  

Senaste gången Café utsåg en idrottare till årets bäst klädda svenska man var året 2005 och äran tillföll hockeymålvakten Henrik Lundqvist. Nu, fjorton år senare, är det dags för en fotbollsspelare att kamma hem utmärkelsen. 

”Erik Berg är Sveriges bäst klädda man 2019 för att han på ett inspirerande och nyfiket sätt vågar flytta fram positionerna inom manlig stil. I en tid då vi pratar alltmer om könsneutralt och hållbart mode är det sällan fotbollsspelare som får personifiera den progressiva rörelsen”, står det i tidningens motivering. 

– Erik Berg är annorlunda – med en djärv och färgglad blandning av modern streetwear, skräddade designerplagg och traditionellt feminina accessoarer visar han att herrmodet mår toppen utan mossiga koder och rigida regler, säger Daniel Lindström, modechef på Café.

Erik Berg bäst klädd

I samband med utmärkelsen har Café gjort en lång intervju med Djurgårdens mittbacksgeneral. Där slår Berg ett slag för att män ska tänka mer progressivt när de klär sig. 

– Jag har alltid dragits till en manlighet som inte kräver att man är så stereotyp. Jag tycker att det är självklart att man kan klä sig i plagg som uppfattas som mer kvinnliga. Det har nog funnits både ett och två plagg i mina garderober genom åren som jag köpt på damavdelningen. Stickat, sjalar… kvinnors material och skärningar är ofta så mycket mer intressanta och snygga, säger Berg. 

Bergs flytt hem till Sverige blev uppmärksammad – och omdiskuterad. Vid tidpunkten satt han nämligen på ett guldkantat avtal med FC Köpenhamn som sträckte sig till sommaren 2021.

Flyttade hem för Carina

Med kontraktet kom en årslön på åtta miljoner kronor per år, vilket gjorde Berg till en av Nordens bäst betalda spelare. Men han bröt det – och bytte Köpenhamn mot Stockholm. 

– Vissa tyckte så klart att det var helt galet. Det var samma sak som när jag lämnade landslaget. Det fanns personer som tyckte att jag missade chansen att visa upp mig i stora matcher, och på så sätt kanske få kontrakt med en klubb där jag skulle kunna tjäna ännu mer pengar, säger Berg. 

”Hans offer var så stort”

Han gjorde flytten för att få leva tillsammans med kärleken Carina Berg, tv-profil. Paret gifte sig i december 2018. 

– Erik hoppade av ett kontrakt som många bara drömmer om. Jag plågades lite av dåligt samvete i början, tyckte att hans offer var så stort. Men han var extremt tydlig med att han valde den väg i livet som han visste skulle göra honom lycklig, och då är det inget offer utan en ren jäkla vinst, säger Carina Berg till Café.