Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krislösningen: ”Det kändes självklart..”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

AIK agerar under coronakrisen.

I samråd med spelartruppen inför nu AIK korttidspermitteringar från den 1 april.

– Det kändes självklart för oss alla i herrtruppen att göra vad vi kan för att lätta på den kostnaden, säger lagkapten Henok Goitom till AIK:s hemsida.

Svensk idrott står still under coronakrisen.

Fotbollen likaså.

Nu agerar AIK Fotboll på herrsidan.

Klubben har, efter samråd med och på initiativ av spelarna, fattat beslut om korttidspermittering från och med den 1 april.

Det rör hela verksamheten, inklusive ledare och kanslipersonal. AIK Fotbolls damverksamhet omfattas inte.

AIK inför korttidspermittering

Lagkapten Henok Goitom:

– I det läge som klubben är i är det viktigt att alla bidrar. Som spelare har vi diskuterat vad vi kan göra, vi vet att vi står för en stor kostnad för klubben, framför allt nu när vi inte kan spela matcher, och det kändes självklart för oss alla i herrtruppen att göra vad vi kan för att lätta på den kostnaden, säger Henok Goitom.

AIK Fotbolls vd Håkan Standlund:

– Syftet med korttidspermitteringarna är att anpassa vår verksamhet till den verklighet som råder här och nu och med en framtid som är mycket oviss. Jag är otroligt stolt över den laganda som vår organisation har visat och den välvilja som finns hos våra medarbetare och spelare, säger Strandlund.

Avstår ytterligare lönedelar

Permitteringen gäller till en början med april ut och omfattar 60 procent av arbetstiden.

Staten täcker då 45 procent av arbetskostnaderna upp till 44 000 kronor i månaden. De anställda går också ner i lön 7,5 procent medan arbetsgivaren betalar 47,5 procent.

Håkan Strandlund säger också att de berörda gjort större uppoffringar än vad som täcks av statens lönetak.

– De har avstått ytterligare lönedelar utöver lönetaket, säger Strandlund.

Detta är korttidspermittering

Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma i gång igen när läget vänder. För att använda korttidspermitteringen måste både arbetsgivare och arbetstagare vara överens om det. Korttidspermittering kan sägas vara stöd vid korttidsarbete med en kraftigt höjd subventionsgrad.

 

Finns det något lönetak?

 

Enligt beräkningarna i förslaget är lönetaket 44 000 kronor. Taket kommer regleras i en förordning som regeringen beslutar om i samband med att lagen träder i kraft.

 

 

Källa: regeringen.se