Gå till innehåll

”Peking är bäst i Europa på att utveckla spelare”

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

17 år och allsvenskt genombrott. 

Isak Bergmann Johannesson är långt ifrån klar. För SportExpressen berättar han om att fostras i ”Peking”, relationen med ”Jensa” och om siffrorna som visar att han är en av seriens bästa framspelare.

– IFK Norrköping är bäst i hela Europa på att utveckla spelare, säger han.

Isak Bergmann Johannesson har fotbollen i sitt DNA. För många kan det tyckas märkligt att en 17-åring uppträder så moget, lugnt och fattar kloka beslut på planen vilket får ses som ganska unikt med tanke på hans ringa ålder.

Men för Bergmann Johannesson kommer det naturligt.

– När jag var tre år gammal satt jag och kollade på fotboll med farsan. Det har varit så under hela min uppväxt. Jag upplever att jag vet vad jag ska göra i många situationer. En del i det är säkert att jag hela tiden tänker fotboll, det är hela mitt liv, säger han.

Den nu 17-årige IFK Norrköpingstalangen föddes i Sutton Coldfield strax utanför Manchester. Isaks pappa, Joey Gudjónsson, representerade Islands landslag och spelade även i Premier League. Gräver man ännu längre ner i släktträdet hittar man gamla spelare, tränare och förbundskaptener. Det var för drygt två år sedan han värvades till IFK Norrköping och sedan dess har hans fasta övertygelse varit att stå redo den dagen Jens Gustafsson ger honom chansen från start.

I årets fjärde allsvenska omgång kom den. Borta mot Östersund. Om Isak Bergmann Johannesson var redo? Utan tvekan. 

Hur det slutade? Seger för Norrköping med 4-2 och två assist av Isak Bergmann Johannesson. Låt oss återkomma till den där assisten i debuten längre ner i texten.

Slår hellre assist

– I premiären mot Kalmar FF spelade jag inte en minut. Efter det sa jag till mig själv att jag ska spela varje match vilket jag gjort hittills, säger han.

Vad tänkte du när du satt på bänken mot Kalmar?

– Att visa upp mig på träningarna och inte tycka synd om mig själv. Jag är 17 år, man kan inte lalla och gå runt och tycka synd om sig själv. Det gäller att jobba hårt varje dag oavsett om man spelar eller inte.

Tre mål och sex assist hittills. Är du nöjd med siffrorna?

– Målet inför säsongen var tio poäng, nu har jag nio. Jag ska försöka göra det tionde mot Djurgården och jobba därifrån med nya mål.

***

Siffror och statistik visar sällan hela bilden. Men i Isaks fall ger det säkert en liten fingervisning vilken typ av spelare han strävar efter att vara. 17-åringen slår hellre en assist än att göra ett mål. Isak Bergmann Johannesson har inte bara slagit tredje flest assist i allsvenskan 2020 med sex stycken framspelningar till mål. 

Siffror från statistikdatabasen Wyscout visar att han är näst bäst i allsvenskan på så kallade key passes (efter Axel Björnström), vilket är framspelningar som genererar en stor målchans men där mottagaren har misslyckats med att göra mål.

17-åringen har noterats för 15 key passes under säsongen – med andra ord hade hans sex assist kunnat vara 21 assist (6+15) utifall hans lagkamrater varit kliniska i sina avslut. Han dyker även upp i toppen i kategorin ”third assist”, vilket är passningen till den som slår passningen till assisten.

– Jag har faktiskt kollat på siffrorna. Min favoritspelare är Kevin De Bruyne och personligen gör jag hellre assist än mål. Självklart är det fantastiskt att göra ett mål, det tror jag alla tycker, men jag gillar att sätta lagkamrater i bra lägen. Det är självklart kul att jag ligger så högt i statistiken men jag vill hela tiden göra mer. Nu ska jag försöka göra fler assist till mina medspelare, säger Bergmann Johannesson.

Beskriv känslan när du gör en assist.

– Om det är en riktigt bra assist och vi vinner matchen så känns det fantastiskt. Att sätta en framspelning till en kompis.. det är en otrolig känsla. Jag rankar det högre än att göra mål faktiskt, jag är en lagspelare och vill att hela laget ska göra det bra och när jag spelar fram till ett mål så känns det jättebra.

Vilken assist är du mest nöjd med i år?

– Den andra assisten till Simon Thern i 93:e minuten borta mot Östersund. Det var min debut och jag är jättestolt över det. Det var en bra passning som ledde till 3-2-målet. Det var som en bekräftelse att jag kan prestera på allsvensk nivå.

Vad är viktigt att tänka på för att ge dig själv så mycket tid du bara kan med bollen?

– Vi har en duktig assisterande tränare i Kim Hellberg. Inför varje match förklarar han vilka ytor vi ska attackera för att få så mycket tid vi kan med bollen. Jag lyssnar mycket på honom hur jag ska positionera mig för att hitta rätt ytor och få tid med bollen.

I vissa matcher har han till och med spelat på tre olika positioner vilket ställt helt andra krav på hans defensiva och offensiva spel. Isak har dock inga problem med att ibland fara runt i laget.

– Om Jens anser och tror att en 17-åring kan spela på alla positioner så gör det mig stolt. Jag har sagt det förut, jag spelar som Jens säger att jag ska spela och jag är jättenöjd oavsett om det är som vänsterback, yttermittfältare eller något annat.

”Otrolig tacksam för Jens”

Vad har Jens Gustafsson betytt för dig?

– Jag är så otrolig tacksam för allt han gör och hur mycket tid han lägger ner på att utveckla mig. Han pratar med mig både på- och utanför planen. Jens jobbar med mig varje dag och jag tror det är få tränare i Europa som lägger så stor kraft på unga.

Isak Bergmann Johannesson tystnar och letar efter rätt ord.

– Jag vet vad han har gjort för mig och jag vet också om att han gör samma sak för andra unga spelare också. Han är otrolig på det sättet.

Hur är er relation?

Isak brister ut i skratt.

– Han är som en farsa för mig. Helt ärligt! Det är nog ingen annan som lägger så mycket tid på unga spelare som Jens och ger spelarna tid att utvecklas som både spelare och människa. Jens skickar sms till mig jätteofta och för att fråga hur jag har haft det i dag. Jag är otrolig tacksam för Jens.

Ett tag ryktades Jens till både AIK och IFK Göteborg. Blev du orolig någon gång?

– Jag vet att Jens satsar allt på IFK Norrköping och vill jobba med klubben. Han vill fortsätta utveckla klubben. Men så klart när tidningarna skriver att han kanske ska lämna då blev jag lite stressad. Jag gillar honom som tränare och person. Men det känns tryggt att han är kvar, det är bra för mig och jättebra för laget.

Det råder heller inga tvivel om vad han anser om att fostras i IFK Norrköping där han hittills spelat 20 allsvenska matcher, varav 17 från start.

– Jag tycker att Norrköping är bäst i hela Europa på att utveckla spelare. Det är bara att titta på Jens (Gustafsson), Stefan Hellberg och Marcus Falk-Olander, hur han jobbar med den mentala delen. Det är något speciellt som ligger över IFK Norrköping att utveckla unga spelare.

Vilken är din största styrka som spelare?

– Min bästa egenskap är mentaliteten. Jag tror inte att det finns så många 17-åringar som är bättre än mig i Europa där. När jag blir äldre borde jag ligga lite framför de andra, men jag försöker kolla på spelarna jag möter varje vecka. Jag strävar efter att bli bättre som spelare och människa varje dag.

Jens Gustafsson är tränare i Peking.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

***

IFK Norrköpings har precis kravlat sig upp från en resultatkris. Segern borta mot Kalmar FF och oavgjort mot Malmö FF senast ger hopp inför hösten.

Nu väntar Djurgården på bortaplan.

– Det är lite en säsongsavgörande match. Tar vi sex poäng kommande två matcher har vi jättebra möjligheter. Det kommer bli en rolig match, säger Bergmann Johannesson.

Vad lärde ni er av perioden när resultaten inte gick vägen?

– Hur vi ska hantera matcher. Vi vill alltid spela en fin och bra fotboll men det går inte alla gånger. Malmö FF spelar inte bra fotboll i varje match men de vinner, så vi har lärt oss hantera matcherna och vara cyniska i vissa situationer. Alla bra lag måste vara tuffa att möta. Alla bra lag som vinner sina ligor är tuffa, det är framför allt det vi behöver förbättra men vi har jobbat på det efter Östersundsmatchen.

Hur går det mot Djurgården?

– Det slutar 3-0 till IFK Norrköping.

Hur många assister blir det?

– En eller två.

TV: 17-åringen hyllas efter segern mot Blåvitt