Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Östersundsspelarna anmäls i skandalen

Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN
Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN
Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN
Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN

Svenska fotbollsförbundets riksombud har skickat en anmälan till disciplinnämnden efter attacken på Östersunds målvakt Aly Keita.

Riksombudet yrkar på att 1-1 ska gälla som matchresultat och anmäler även Östersundsspelarna Fouad Bachirou och Alhaji Gero för deras utfall mot gärningsmannen.

– Jag förutsätter att riksombudet även har anmält säkerheten på arenan, säger Östersunds klubbordförande Daniel Kindberg.

Det var i slutminuterna av måndagens allsvenska match mellan Jönköping Södra och Östersund som skandalen inträffade.

En 17-åring sprang in på planen och angrep Östersunds målvakt Aly Keita. Huvuddomaren Jonas Eriksson tog beslutet att bryta matchen.

Svenska fotbollförbundets riksombud Artur Ogelid har nu skickat in sin officiella rekommendation till disciplinnämnden. Där yrkar Ogelid att resultatet som gällde när planstormningen ägde rum, 1-1, ska fungera som slutgiltigt resultat.

Vill att det ska sluta 1-1

"Enligt Riksombudet kan det inte visas att den angripande åskådaren är supporter till något av lagen. Därför är huvudregeln, dvs. att den förening vars supportrar orsakat avbrottet ska förlora med 0-3, inte tillämplig", skriver förbundet på sin hemsida.

Riksombudet har även lämnat in anmälningar mot Östersundsspelarna Fouad Bachirou och Alhaji Gero.

"Det är för deras agerande i samband med att den angripande åskådaren omhändertogs", skriver förbundet.

Anmäls för sparkarna

När situationen uppstod var Östersundsspelaren Bachirou en av de första framme vid Keita. 26-åringen försökte riva bort 17-åringen från sin lagkamrat och delade ut en spark mot honom.

– Det var bara adrenalinet som tog över. Jag blev rädd. Jag tänkte inte utan agerade bara. Jag försökte få bort honom från Keita. Det fanns inget annat i mitt huvud, sa Bachirou efter matchen.

Nu har föreningarna och de anmälda spelarna möjlighet att yttra sig över anmälningarna innan Disciplinnämnden fattar sitt beslut.

"Helt ointresserad"

Östersunds klubbordförande Daniel Kindberg vill att även Jönköping hålls ansvariga för planstormningen.

– Jag förutsätter att riksombudet har anmält säkerheten på arenan eftersom någon lyckats, som alla vet, kasta sig in.

– Jag är helt ointresserad av vilken rekommendation han har, om det är 1-1, 3-0 eller att den ska spelas om. Det viktiga är ju att argumentationen, motiven till det han föreslår, att det har en direkt koppling till regelverket och den praxis som finns. Annars är det helt rättsosäkert i hela fotbollen. Tro och tyckande får andra ägna sig åt, vi måste ha ett regelverk och system som upplevs som rättssäkert.

Har du någon tanke om hur beslutet borde se ut?

– Nej, det har jag absolut inte. Det kan man egentligen inte ha här, det kan man bara ha utgående från det regelverk som finns och den tillämpning och motiv man hänför.

Tror du att det kommer sluta på något visst sätt?

Nej. Vi i föreningen har överhuvudtaget inte varit i kontakt med riksombudet så vi har ingen aning om hur de funderar. Nu får det underlaget gå in till disciplinnämnden och sedan får vi och Jönköping yttra oss. Sedan litar jag på att Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd fastställer ett beslut som är riktigt i förhållande till gällande regelverk. Och det har jag stort förtroende till att de gör.