Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har de bästa åren framför mig”

Säsongens sista match blev en överkörning. Östersund föll med 1–7 mot IFK Göteborg.
Tom Pettersson lämnar Östersund när kontraktet går ut vid årsskiftet.Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Pettersson fick prata i C More efter många förluster under hösten.Foto: C More / C More

Tom Pettersson lämnar Östersund och vill komma utomlands igen.

Den 29-årige mittbacken ser sina bästa år framför sig.

– Det gäller bara att jag får komma till en miljö där jag är inspirerad till max, säger Pettersson.

Under en höst med långa förlustrader fick Tom Pettersson stå och försvara sitt lags insatser många gånger i tv-sändningen efter matcherna. 

Tre omgångar från slutet tog Östersund ändå segern som gjorde att laget såg till att klara kontraktet i allsvenskan, åtminstone på sportsliga grunder.

– Jag kände mig besatt av det där kontraktet sedan i somras när jag kände att allt höll på att gå åt helvete. Det var bara det som fanns i målsättningen och det känns så skönt att vi löste det, säger Tom Pettersson.

”Vi hade tur med andra resultat”

Säsongen började ändå bra för Östersund och laget inledde med tretton poäng på de åtta första allsvenska omgångarna.

– Men jag tycker inte vi var så himla bra på våren heller även om vi vann ett par matcher då, säger Pettersson.

– Sedan fick vi sluta oss samman. Det var mycket konkurshot och annat och vi försökte hitta någon motivation i att det var mycket som var skit men att vi ändå skulle göra vårt.

– Det är skönt att det är slut och att det gick vägen för oss. Det var mycket ångest när vi förlorade sju raka matcher, men det vände och vi hade tur med andra resultat hela säsongen.

Även om spelarna slöt sig samman tack vare turbulensen i klubben erkänner han att den nog hade fler negativa effekter på spelet.

– Jag gillar inte att hitta ursäkter och tycker fortfarande vi skulle ha presterat bättre men det är klart att det inte var bra. Man får vara ärlig och säga att det hade varit skönt med lugn och ro, speciellt med en så ung och oerfaren trupp, säger Pettersson och fortsätter:

– Att få läsa om konkurshot och att man kanske inte får sin lön är inte optimalt men ingen ursäkt för att inte ta fler poäng.

Vill inte kommentera domen mot Kindberg

Tom Pettersson säger att han inte vet så mycket om hur klubben kunde hamna i akut ekonomisk kris.

– Det är klart att det funnits stunder där man känt en frustration och blivit besviken. När man vet vilken framgångssaga vi hade och sålde Saman (Ghoddos) för bra pengar och ändå har det blivit konkurshot så snabbt. Klart man varit förbannad och frustrerad i vissa stunder.

Vad kände du när du fick höra om domen, tre års fängelse för Daniel Kindberg?

– Det tänker jag inte kommentera. Det kan jag inte göra just nu.

Men han är ändå en vän till många i laget?

– Ja det är klart, han har varit en stor del i framgången som ÖFK haft så det är klart att det är sorgligt. Men vi får se vad som händer.

”Skulle önska att det blir utomlands”

Pettersson har tidigare meddelat att den nyss avslutade säsongen blir hans sista med Östersund. GT har rapporterat om att han ses som ett drömnamn för IFK Göteborg men Pettersson själv siktar på att komma utomlands igen.

– Det gör jag ju och om det inte blir något utomlands får vi ta det då. Jag är inte orolig och jag vet att det kommer lösa sig på ett bra sätt till slut.

Vad är viktigt när du väljer klubb?

– Får man välja fritt blir det en bra sportslig utmaning, bra ekonomisk deal och någonstans där det är varmt och familjen trivs. Sedan är det svårt att få allt på samma gång. 

Pettersson spelade i Leuven i Belgien säsongen 2014/2015 men vill inte berätta från vilka länder klubbar hört av sig till agenten Arash Bayat den här gången.

– Jag skulle önska att det blir någonstans utomlands. Jag har ändå spelat i allsvenskan sedan 2012 med undantag för en säsong i Belgien. Det hade varit roligt att prova något nytt samtidigt som man måste tänka på familjen och komma någonstans där de trivs. Jag känner mig ganska lugn och vill se vad som händer, när det blir beslut vet jag inte.

Känner du att du har dina bästa år framför dig?

– Absolut. Jag är 29 och har aldrig levt på min kvickhet så jag känner att jag har många år framför mig. De bästa åren är jag helt säker på att jag har framför mig. Det gäller bara att jag får komma till en miljö där jag är inspirerad till max.

Förre ÖFK-ordföranden dömd till fängelse

Tidigare i november dömdes tidigare ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg till fängelse. Expressens Daniel Kristoffersson kommenterar fallet.